|
 |
|
|
Ricayla almıştı, şimdi dışarıda üs kuracak
Türkiye'nin ilk diş fırçası üreticisi olan Lütfi Banat, sağlık sorunları çıkınca arkadaşı Zühtü Şenyuva'dan fabrikasını almasını rica etti. Şenyuva'nın devraldığı Banat, şu anda 36 ülkeye ihracat yapıyor. Hedef, yurtdışında üs kurmak
Serkan Arman
Türkiye'nin ilk diş fırçası üreticisi Banat, yurtdışında üs kurma hazırlığında. Banat Genel Müdürü Önder Kaya, "Yabancı bir ülkede yatırım düşünüyoruz. Kendimize bir üs seçeceğiz" dedi. Banat'ın yıllık yaklaşık 4 milyon dolarlık ihracatının toplam ciro içindeki payının yüzde 20 civarında olduğunu belirten Kaya, yapacakları yatırımla bu rakamı yüzde 50'lere çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Kaya, yabancı yatırımın ayrıntılarının henüz netleşmediğini söyledi.
Mısır ve Kazakistan'a hâkim
Banat'ın 36 ülkeye ihracat yaptığını ve bazı ülkelerde pazarın çoğunluğuna sahip duruma geldiklerini dile getiren Kaya, "Örneğin Kazakistan ve Mısır'a giderseniz Banat ürünlerinin çokluğunu görüp 'Burası Türkiye mi?' diye düşünebilirsiniz" dedi.
Eldiven üretimi başlıyor
Kaya, Türkiye'de bu yıl her evde 5 adet Banat ürünü bulunmasını hedeflediklerini ve bunun için çalıştıklarını belirterek, "Şu anda ağız sağlığı, kişisel bakım ve ev temizliği için 400'e yakın ürünmüz var. Bir - iki ay içinde eldiven grubumuzu da piyasaya süreceğiz" diye konuştu.
Diş fırçasında yüzde 20 pazar payına sahip olduklarını söyleyen Kaya, Türkiye'de yılda 30 milyon diş fırçası tüketildiğini ancak bu rakamın nüfusa oranlandığında Avrupa ortalamasının sekizde biri düzeyinde kaldığını belirtti.
Süvarilere fırça üreterek başladı
Banat Yönetim Kurulu Başkanı Zühtü Şenyuva, Türkiye'nin ilk diş fırçası üreticisi olan Banat'ı 500 metrekarelik bir üretim merkezinden, bugün kullanılan 8 bin 500 metrekarelik modern fabrikaya kadar getirirken uzun bir yol kat ettiklerini belirterek, "Hedefimiz Banat'ı en üst düzeye getirmek. İradesini kullanan herşeyi yapar" dedi.
86 yaşındaki Şenyuva, Banat'ın kurucusu Lütfi Banat'ın başlangıçta süvari birlikleri için tımar fırçası ürettiğini, bu birlikler kaldırılınca, Türkiye'de diş fırçası fabrikası olmadığını fark ederek 1947'de Banat'ı kurduğunu anlattı.
Şenyuva, "İlk üretimini bavullarla satmış. Türkiye'nin şartları buydu. Banat'ı aldığım zaman ayda 360 bin adet fırça üretiyordu. Şimdi günde 150 - 200 bin fırça üretiliyor. Bütün makinelerimizi değiştirdik. Depreme karşı tümüne çelik giydirilen fabrikamızın yenileme çalışmaları da geçen hafta bitti. Banat'ı bugünlere kadar getirdik" dedi.
Fabrika parasıyla ilkokul kurdu
Zühtü Şenyuva, aralarındaki dostluk 'yürüyüş arkadaşı' olarak başlayan Lütfi Banat'ın ricası üzerine, Banat firmasını satın aldığını belirterek şunları söyledi:
"Arkadaşım Lütfi Banat kalp ameliyatı olmak için Almanya'ya gidecekti. Bana, 'Ölürsem fabrikam sahipsiz kalır. Sen al' dedi. Ben de, 'Sen sağlığına kavuşursan başında olmak şartıyla alırım' dedim. Aldığımda 300 - 500 metrekarelik bir fabrikaydı, şimdi 8.500 metrekareyi sığmıyoruz. Lütfi Banat ise satış parasıyla Levent'teki Banat İlkokulu'nu kurdu."
Gençliğinde 10 kardeş oldukları için çok sıkıntı çektiğini ve babası vefat ettiğinde ailesini geçindirmek amacıyla tıp fakültesini bırakmak zorunda kaldığını belirten Şenyuva, "Bugünkü durumuma sıfırdan geldim" dedi. Gelirinin çok büyük bölümünü hayır işleri için ayıran Şenyuva'nın yaptırdığı birçok okul da bulunuyor.
|
|
|

|