
|
|
|
 |
|
|
Yunanlılar Türk baklavası seviyor
Baklavanın "Rumların milli tatlısı" olarak gösterilmesi üzerine, "Baklava Türk tatlısıdır, öyle kalacaktır" diyen ünlü baklavacı Nadir Güllü, fotoğraf arşivini de Milliyet'e açtı
Gülay Fırat - İstanbul
Avrupa Birliği (AB) tarafından hazırlanan bir kitapçıkta baklavanın, "Rumların milli tatlısı" olarak gösterilmesinin ardından AB nezdinde girişimde bulunacaklarını belirten ve tüm baklavacıları dükkânlarının önüne Türk bayrağı asmaya çağıran Karaköy Güllüoğlu Baklavaları'nın sahibi Nadir Güllü, arşivini Milliyet'e açtı. Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis'ye geçen yıl Atina'da baklava ikram eden Güllü'nün baklavasever müşterileri arasında Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile Fener Rum Patriği Bartholomeos da bulunuyor.
'Türklerin insanlığa armağanı'
Güllü, baklavanın halis mulis Türk tatlısı olduğunu, Yunanistan'da üç yılda dört farklı baklava dükkânı açtıklarını belirtti. Yunanistan'da bulunan avukatını devreye sokarak yapılan hatanın düzeltilmesini isteyeceğini ifade söyleyen Güllü, şöyle konuştu: "Yorgo, Kosta... Bunlar bizim Karaköy'deki komşularımız. 60 yıldır bizden baklava alıp Yunanistan'a, Kıbrıs Rum Kesimi'ne baklava hediye götürürler. 'Biz de baklavada varız' demekle, 'Baklava bizim demek' çok farklı. Ortaya atılan iddialar üzüntü verici. Baklava Türk tatlısıdır, Türk tatlısı olarak kalacaktır."
60 üyesi olan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği'nin (BAKTAD) 15 yönetim kurulu üyesi de bir araya geldi. Yunanistanlıların ve Rumların daha önce de Türk lokumu ve Türk kahvesine sahip çıkmaya kalktıklarını söyleyen BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, "Baklava Türklerin insanlığa önemli bir armağanıdır" dedi.
Baklavanın Rumların milli tatlısı olarak gösterilmesine tepki gösteren Gaziantepli ustalar, Rum ustaları "baklava yarışması" yapmaya davet etti.
GURME ENGİN AKIN:
"Adı bile Türkçe"
Gurme Engin Akın da, "Baklavanın özü yufkadır, olmadan baklava yapılmaz. Yufka, Orta Asya'dan
Türkiye'ye taşınan bir Türk mamulüdür. Orta Asya'dan buraya gelirken evrim de geçirdi baklava, mutfağımıza dahil oldu. Baklavanın Türk tatlısı olmasının tartışması bile yoktur. Tamamıyla bir Türk tatlısıdır. Adı bile Türkçedir."
|
|
|

|
|