
|
|
|
 |
|
|
Önemli olan dinlerin kardeşliğini ortaya koymak
Satır Arası / Deniz Sipahi
Geçen hafta "Tuğla düşmedi, ayin yapıldı; protesto edenler ne istiyor?" diye bir yazı yazmıştım. Bildiğiniz gibi Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Bergama'ya gelişi sırasında geçen yıl olduğu gibi protestolar yapılmıştı.
MHP İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu, bana bir mesaj yollamış.
Uzun olduğu için kısa bir özet yapıyorum.
"Bilmenizi isterim ki MHP İl Başkanlığı'nın konuyla ilgili protestosu basına yansıtıldığı gibi değildir. Bir dini ayin yapılırken slogan atarak, bir arabanın teybinden Mehter Marşı çalarak güzel İzmir'imizin yaşama alışkanlıklarına zarar veren davranış bozukluklarını sergilediğimizin düşünülmesi bizim açımızdan üzüntü vericidir.
Dinlerin kardeşliğine, dinler arası diyalogun zedelenmesine halel getirecek uygulamaların asla tarafı olamayız. Ayinin yapıldığı mekanın ön tarafı camiidir.
Fener Patriği'nin ayin yaptığı yerin içerisinde Müslümanların da ibadetlerini sürdürmesi evvela dinler arası diyalogun başkalarının müdahalesi olmaksızın gerçekleştiğinin ifadesidir.
Yunan medyasına verdiğimiz beyanatta 'Türk ve Yunan halkının aynı coğrafyada kardeşçe yaşadığı, din temelli kışkırtmalara itibar edilmemesi gerektiğine işaret ettik, karşı olduğumuzun ise Patriğin bunu polemik konusu yaptığı gerçeğidir' hususunun altını çizdik. İnanç turizminin ön plana çıkarılarak Türk turizmine katkısı ve İzmir'in bundan katkı sağlaması konusunda hemfikiriz.
Hatta bunun için Hz. İsa'nın doğumunun 2000. yılında çok önemli bir fırsatın kaçırılmış olduğunu da rahatlıkla ifade edebilirim. Dine saygı başka, mevcut dini kimliğin bir siyasi etkin kimliğe dönüştürülmeye kalkışılmasına seyirci kalmak başka bir şeydir. Sıradan hak arayışları gibi gösterilen bir takım uygulamalar günü geldiğinde anlaşılıyor ki, milli birlik ve beraberliğimize sekte vuran müdahaleleri içeriyor. Şimdi bu ülkenin aydınlarını milli haysiyetimiz ve hassasiyetimizi içeren temel konularda duyarlı olmaya ve yaptığımız protestodan da böyle bir uyarı anlamı çıkarmaya davet ediyoruz."
* * *
Musavvat Dervişoğlu'nu uzun yıllardır yakından tanırım.
Yüreğinin Türkiye sevdasıyla dolu olduğunu bilirim ve bütün samimiyetiyle bu inancın peşinde olduğuna da defalarca tanıklık ettim.
Türkiye kritik bir süreçten geçiyor. Dervişoğlu'nun endişelerini anlamakla birlikte bir başka detaya daha dikkat çekmek istiyorum.
Bizler milliyetçiliğin yeni tanımını artık hayata geçirmeliyiz ve bunun örneklerini de sunmalıyız.
Dervişoğlu'nun mensubu olduğu MHP, aslında son aylarda herkesin dikkatini çeken bir siyasi nezaket örneği gösteriyor.
Terör olaylarının artmasına rağmen siyasi popülizm yapmadan farklı bir politika izliyorlar.
Son MHP İzmir Kongresi'nde de benzer fotoğraflar yaşandı.
Bunlar MHP için değil, Türk siyaseti için önemli adımlardır.
Bergama'ya gelmek için rezervasyon yaptırmış bin 200 kişi son dakika rezervasyonlarını iptal ettirdi. Bana göre bir kişi yüz kişi demektir.
Dervişoğlu, basına yansıyan protestonun sahibi kendileri olmadığı söylüyor. Doğrudur... Zaten bizler "Protestoyu gerçekleştirenler MHP'liler..." de demedik.
Ama ben daha farklı bir fotoğrafın ortaya çıkmasını isterdim.
Hepsi bu kadar...
İlişkiler sinerji yaratır
Çok istememe rağmen işlerin yoğunluğundan Ege Genç İşadamları Derneği'nin GAP turuna katılamadım. Başkan Fatih Dalan ve ekibi dört gün boyunca Diyarbakır'dan başlayıp Adana'da biten bir gezi yaptılar. Aldığım bilgiler temasların son derece verimli geçtiği, bölge temsilcilerinin Egeli işadamlarının ziyaretlerinden gayet memnun olduğu yönünde.
Gaziantep'e, Urfa'ya, Adana'ya, Mersin'e, Maraş'a, Diyarbakır'a, Antakya'ya geçmişte birkaç defa gittim. Bu tür ilişkilerin ve ziyaretlerin kısa dönemde nasıl büyük bir sinerjiye döndüğüne her seferinde tanıklık ettim.
Bu saydığım bölgelerde son yirmi yılda çok ciddi ekonomik gelişmeler yaşandı. Büyük projeler, yatırımlar hayata geçirildi.
Gerçekten de önemli miktarlarda ve değişik sektörlerde üretim yapılıyor.
Dilerim bu dört günlük gezi de geçmiştekiler gibi aynı sonuçları verir.
dsipahi@milliyet.com.tr
|
|
|

|
|