Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 17 Mayıs 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
O şimdi 'mükemmel müttefik'

ABD Dışişleri Bakanı Rice, yakın geçmişe kadar 'haydut devlet' iken şimdi uslanan Libya'yı 'şiddet yanlısı aşırılara karşı savaşta mükemmel bir müttefik' ilan etti, 'İşbirliği kusursuzdu' dedi

DIŞ HABERLER SERVİSİ


ABD, 26 yıl aradan sonra yeniden diplomatik ilişki kurma kararı aldığı Libya'yı, "şiddet uygulayan aşırı akımlara karşı savaşta mükemmel müttefik" ilan etti. Libya yönetimi ise "dünyada demokrasinin yayılması için Washington yönetimiyle beraber çalışmak istediğini" belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, diplomatik ilişkilerin yeniden inşası ve işbirliği kararlarını, "Libya'nın terörizmden vazgeçme yönündeki ısrarlı tutumundan dolayı aldıklarını" belirterek, "Trablus'un bugüne kadarki işbirliği kusursuzdu" dedi.
Rice, İran ve Kuzey Kore yönetimlerini de "kendi yurttaşlarının iyiliği için Libya'nınkine benzer kararlar almaya" çağırdı.
Diplomatik ilişkilerin dondurulduğu yıllarda savaşın kıyısına kadar gelen iki ülke ilişkileri, Libya lideri Kaddafi'nin 2003 yılında kitle imha silahları üretme programını durdurmasının ardından gelişmeye başladı.
Washington, Libya'yla bağlarını 1978'de Trablus'taki Amerikan Büyükelçiliği'nin radikal öğrenciler tarafından yakılmasından 2 yıl sonra kopardı. ABD, 1988'de tarihe "Lockerbie Faciası" olarak geçen, Pan-Am şirketine ait Boeing-747 tipi uçağın İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak etmesi sonucu 270 kişinin öldüğü saldırıdan Libya'yı sorumlu tuttu. 2003 yılında ise Libya, İngiltere ve ABD ile Lockerbie kurbanlarına tazminat konusunda anlaşmaya vardı.
ABD'de, Bush yönetiminin Libya ile ilişki kurma adımının, "haydut devlet" konumunu terk eden bir ülkeyle vaatkâr ilişkiler kurulacağını göstermesi bakımından İran'a dönük özendirici bir mesaj niteliğini taşıdığı yorumları yapılıyor.




DÜNYA
Pontus AB'ye gidiyor
O şimdi 'mükemmel müttefik'
Lukaşenko'ya ABD yasak
CNN'den Bush gafı
Guantanamo'da 6 Türk






Sami KOHEN
Kıbrıs'ta neyin süreci?
KIBRIS Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papodopulos'un...


 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2006 Milliyet