|
 |
|
|
Dolar yeniden atakta
Dolar, YTL karşısında dün yüzde 2.65 değer kazanarak 1.5480'e çıkarken son iki yılın en yüksek değerine ulaştı. Bono faizi, gün içinde yüzde 16.29'a kadar yükseldi, borsadaki kayıp yüzde 3 oldu
ORHAN TEKEOĞLU
Dünya borsalarındaki hızlı düşüşlere paralel olarak, içeride dolar ve faizde yaşanan yükselişler, borsada hızlı satış getirdi. Brezilya para birimi Real'in dolar karşısında düşmesi ve Brezilya borsanın da kayıpta olması, aynı kategoride gösterilen Türkiye'yi olumsuz etkiledi. Türkiye'deki düşüşlerin hızlanması, gelişmekte olan piyasaları da tetikledi.
Önceki gün bankalararası piyasada 1.4900 düzeyine kadar gerileyen dolar, dün sabah açılışta 1.5700'ye kadar fırladı ancak daha sonra 1.5500'lerde dengelendi. Dolar serbest piyasada da yüzde 2.65'lik artışla 1.5480'e yükselerek son iki yılın en yüksek değerine çıktı. Euro da yüzde 2.89'luk yükselişle 1.9890'a ulaştı.
İki haftada üçte biri uçtu
Borsa dün son 6 ayın en düşük düzeyine gerileyerek 36.100 puandan kapandı. Hisselerin değer kaybı yüzde 3.05 oldu. İstanbul Borsası'ndaki kayıp son iki haftada dolar bazında yüzde 31.5 olarak gerçekleşti. Şirketlerin piyasa değeri de yaklaşık 57 milyar dolar gerileyerek 133 milyar dolara indi. Bu arada Atatürk Havalimanı'nda çıkan yangın nedeniyle Çelebi Hava Servisi hisseleri yüzde 9.82 değer kaybetti.
Bono yüzde 16.29'u gördü
Bono faizleri de dün yüzde 16.29 ile yılın en yüksek değerini gördü. 9 Nisan 2008 vadeli tahvilin bugün valörlü faizi yüzde 16.19'dan kapandı.
Hakan Ateş: Politik gündem öne çıkıyor
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, politik gündemin, ekonomik gündemin önüne geçtiğini belirtti. Son haftalardaki dalgalanmanın derinleşmeyeceğini öne süren Ateş, şöyle konuştu:
"Türkiye için en büyük tehdit, olayları çabuk unutmak. Politik gündem, ekonomik gündemin önüne geçiyor. Enflasyonu azdırmadan büyümek ve politik istikrar, ülke için çok önemli. Ama hava geriliyor. Seçim havasına giriliyor. Normal yılı içinde seçim yapılsa ve gerginlik azaltılsa iyi olacak."
Ateş, bankacılık sisteminin 2000 - 2001'deki gibi kırılgan olmadığını söyledi.
Dünya borsalarında kuş gribi endişesi
EKONOMİ SERVİSİ
ABD - İran gerilimi, yükselen faizler ve enflasyonda artış tehlikesi gibi nedenlerle tedirgin olan uluslararası piyasalar, şimdi de kuş gribi endişesi taşımaya başladı.
Dünya Sağlık Örgütü, 6 Endonezya vatandaşının kuş gribinden ölmesinin ardından hastalığın insandan insana bulaşmış olma riskinin göz ardı edilemeyeceğini söyleyince, bir salgın ihtimalini dikkate alan Asya piyasalarında düşüşler yaşandı. Endonezya borsası yüzde 3.11, Hindistan borsası yüzde 2.3, Tayland borsası yüzde 1.8 düşüş kaydetti. Asya para birimleri de değer yitirirken gerginlik Avrupa piyasalarına da taşındı.
Avrupa borsaları da düştü
Kuş gribinden belirli ölçüde etkilenen Avrupa borsalarında hisseler, bir Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin faiz oranlarının daha da artacağı yönündeki açıklaması ve Almanya'da güven endeksinin beklentilerin altında çıkmasının ardından düşüş kaydetti. Portekiz dışındaki tüm önde gelen Avrupa borsaları düştü. İngiltere, Fransa ve Almanya borsalarında yüzde 1.5 civarında düşüş yaşanırken salgın endişesinden en çok havayolu şirketi hisseleri etkilendi.
|
|
|

|