Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 26 Mayıs 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Tekstilde 'Nil' bereketi

Mısır'daki düşük üretim maliyetleriyle bu ülkeden ABD'ye gümrüksüz, kotasız ihracat imkânları Türk yatırımcıları çekiyor. Şu ana kadar 17 Türk firması Mısır'da yatırım yaptı, 51'i de yatırıma hazırlanıyor

Eylem Türk

Türkiye'deki girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyet eden Türk tekstil sektörü, yeni rotasını Mısır olarak belirledi. Yatırım tercihlerini bu ülkeden yana kullanan tekstilciler, maliyet avantajının yanı sıra ABD'ye de gümrüksüz ve kotasız mal satışı yapabilecek.
Mısır sadece tekstil ve konfeksiyon değil gıda, mobilya ve otomotiv firmalarının da dikkatini çekmeye başladı. Şu ana kadar 17 firmanın yatırım yaptığı Mısır'da, yatırıma başlamak üzere olan dokuz, fizibilite çalışması yapan 42 firma bulunuyor. Ayrıca Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Ege Bölgesi'nde kurulu 24 firma için Mısır'da üretim imkânlarını araştırıyor.
Bunların yanı sıra aralarında İstikbal, Beymen, Sarar, Damat & Tween'in bulunduğu yedi mağazanın faaliyet gösterdiği Mısır'da STFA'nın da bir temsilcilik ofisi bulunuyor. Türk yatırımlarında yaşanan artışın sonucu olarak Türk bankaları da Mısır'da çeşitli fizibilite çalışmaları yapıyor.

Endüstri bölgesi kuracaklar
Mısır'ı tercih eden firmalardan Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Holding, Mısır'da 'International Textile City' adı altında bir tekstil endüstri bölgesi kurmak üzere Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile protokol imzaladı.
CSA Holding şirketlerinden Abalıoğlu Tekstil de bölgede iplik fabrikası kuracak. CSA Holding Başkanı Ali Abalıoğlu, Türkiye'nin tekstil sektörünü ciddi boyutta masaya yatırması gerektiğine inandığını söyleyerek şöyle konuştu:
"Biz bu konunun ciddiyetini yöneticilerimize yeteri kadar anlatamadık. Olayı işadamının ağlaması olarak görüyorlar. İşadamı kendini kurtarır. Tekstil sektörü Türkiye'den hızla kaçmaktadır. Bunun ekonomi üzerindeki tahribatının fazla olacağına inanıyorum. Yatırım ikliminin dünya standartlarına gelmesi lazım."

'Yatırım iklimi gelişti'
Abalıoğlu, Mısır'ın beklemedikleri şekilde yatırım iklimini geliştirdiğini belirterek, "Bürokratı ve siyasetçisi ile yabancı yatırımcı çekme işine şartlanmışlar" dedi.
Holding CEO'su Faruk Güler de, Türkiye'de tekstilden çıkmadıklarını ancak bazı işlerini oraya taşıyacaklarını anlattı.

'Avantaj önemli'
Güler, "Çünkü para kazanılmıyor. Para kazanılmayan iş yapılır mı? Bildiğim işi elimdeki makinelerle madem burada yapamayacağım, o zaman 'neresi avantajlıdır' diye bakarım. Mısır'daki tekstilci ABD'ye gümrüksüz kotasız mal satıyor. Mısır'daki maliyetlere baktığımızda daha avantajlı. Biz Mısır'da iplik fabrikası açacağız" diye konuştu.
Kuracakları endüstri bölgesinin özellikle Türk tekstilcilerine açık olacağını belirten Güler, şu bilgileri verdi:
"Bölgede tekstil sanayinin ihtiyaç duyduğu her türlü ihtiyaç karşılanacak. Serbest bölge özelliği taşıyacak olan International Textile City, teknoloji ve eğitim merkezi ile laboratuvarların yanında her türlü sosyal olanağa sahip olacak."

Neden Mısır?
  • Enerji birim fiyatı Türkiye'de 9 sent iken, Mısır'da 3 sent.
  • Mısır'da işçilik maliyeti Türkiye'nin üçte biri kadar. Mısır'da işçilik maliyeti ortalama 70 dolar.
  • ABD ile serbest ticaret anlaşmaları imzalayan Mısır'dan bu ülkeye yapılan ihracatta gümrük ve kota yok.
  • Hammadde maliyeti ucuz.
  • Ülkede devlete ait serbest bölgelerde yatırım yapmanın yanında belli büyüklükteki yatırımlar serbest bölge haline getirilebiliyor.





  • EKONOMİ
    Endişeye gerek yok, 2001'e dönüş, özel maharet ister
    Merkez 'hedef şaşabilir' dedi, faizleri indirmedi
    İlaç gibi geldi!
    ABD rahatlattı, dolar geriledi
    Tekstilde 'Nil' bereketi
    Konut kredisine özel şube açılıyor
    Turizmci 'taban fiyat' istedi
    Arıkan: Kuleler maliyetin altına gitti
    'Yatırımlar için yabancı sermayeye ihtiyaç var'
    Kuveyt, Halk Bankası ve İGDAŞ'a talip oldu
    Kredilerde tezgâhaltı faizler de yükseldi
    İlk yılı geri ödemesiz konut kredisi
    Fuel - oil'e yüzde 5.4, LPG'ye yüzde 4.7 zam
    Dinç Bilgin'in TV'si Albayrak'ın
    'Kur, müdahale noktasına gelmez'
    Soros, haziranda Türkiye'ye geliyor






    Meral TAMER
    Anadolulu iş kadınlarıyla sürpriz akşam sohbeti
    Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer'in...
    Güngör URAS
    Wolfowitz: Yolunuz Atatürk'ün yolu
    Türk bilim, siyaset ve iş dünyasının, farklı ...


    © 2006 Milliyet