Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 01 Haziran 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Banliyöler yine karıştı

Fransa'da varoşlar, sonbaharda haftalarca süren isyanın ardından yeniden olaylara sahne oldu. Türk genci Muhittin Altun gözaltına alındı

SABETAY VAROL Paris


Fransa'da geçen sonbaharda patlak veren ve haftalarca süren varoş isyanı uzun süren suskunluktan sonra yeniden alevlenme sinyalleri vermeye başladı. Binlerce otomobilin yakıldığı Kasım 2005'teki varoş isyanının çıktığı banliyöler, hafta başından bu yana yeni çatışmalara sahne oluyor.
Başkent Paris'in kuzeyinde bulunan ve daha çok göçmenlerin yaşadığı banliyölerden olan Clichy-sous-Bois'e komşu Montfermeil'de gençler bir polis karakolunu taşa tuttu. Polisle gençler arasındaki çatışmalarda 12 araç yakıldı, 5 polis de hafif yaralandı. Olaylarda toplam 11 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında, adı ilk isyanın çıkmasına neden olanlar arasında gösterilen Türk genci Muhittin Altun (17) da bulunuyor. Muhittin Altun, 27 Ekim 2005'te Clichy-sous-Bois'te polisten kaçarken iki Afrika kökenli arkadaşıyla bir trafoya sığınmış ancak Afrikalı gençler elektriğe kapılarak ölmüş, Altun ise yaralı olarak kurtulmuştu.
Polis önceki geceki olaylarda Altun'un bir polis aracına taş attığı gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Daha sonra serbest bırakılan Altun hakkında "silahlı gruba dahil olmak" ve "topluluk halinde polis aracını tahrip" suçlarından dava açıldı.
Buna karşın Muhittin Altun'un Fransız avukatı JeanPierre Mignard, geçen yıl müvekkilinin ağır yaralandığı trafoda, yargıcın da katılacağı bir tatbikatta yer alacağını ancak polisin Altun'u tatbikat günü evinin önünde gözaltına aldığını belirtti; bu durumun şüphe yarattığını söyledi.
Altun ve ölen iki arkadaşının yakınları, 27 Ekim'de ölümle biten takip dolayısıyla polisin kabahatli olduğunu iddia etmiş, polis aleyhine suç duyurusunda bulunmuşlardı.




DÜNYA
Amerikan özel güçleri İran'da
Tahran'a tarihi teklif
Banliyöler yine karıştı
Evo Morales'i korkutan güzel
Amerikan askerleri hamile kadını vurdu






Sami KOHEN
Ege için yeni arayışlar
GÜNLERDEN beri Yunanlılar eski cumhurbaşkanı ...


 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2006 Milliyet