Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 01 Haziran 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten

Erdoğan'dan belediyelere uyarı


Fazla üstünde durulmadı, ancak Başbakan'ın son grup toplantısındaki konuşması çok önemliydi. Erdoğan, özellikle AK Parti'li belediye başkanlarından bir bölümüne uyarıda bulundu.

Hatırlayacaksınız, gazete ve televizyonlarda sık sık, AK Parti belediyelerinden bazılarının uygulamaları konu ediliyor. Biri çıkıyor, sanki şeriat istermiş gibi yayınlar yapıyor, diğeri son derece garip kılık-kıyafet uygulamalarına giriyor. Kamuoyunda tepki yaratıyor, gerilim artıyor. Tabii bunlar da AK Partiye fatura ediliyor. Sanki tepeden alınmış bazı kararlar Belediyeler tarafından sessiz sedasız devreye sokuluyormuş izlenimi doğuyor. AK Parti'nin çeşitli kesimlerinin bu tip gelişmelerden çok rahatsız oldukları biliniyor. "Bir türlü başa çıkamıyor, engelliyemiyoruz" diyorlar.

Belediye Başkanlarının, Ak Parti lider kadrosundaki havadan, verilen demeçler ve tutumlardan etkilendiği mutlak. Herhangi bir Belediye Başkanı, Arınç veya Başbakan türban konusunda bastırmaya başlayınca, "Ben neden yapmıyayım" diyor. Bu olay kartopu etkisi yapıyor ve bugünlere geliyor.

Ben, Başbakan'ın grup toplantısındaki konuşmasını işte bu yönden önemli buluyorum. Şimdi bazı okurlarım, bunun danışıklı dövüş olduğunu ileri sürebilirler. Ancak Başbakan çok netti. Milli Görüş gömleğini çıkarttıklarına dikkat çekti ve bazı Belediye Başkanlarına da açıkça "Sizler de kendi başınıza işler yapmayın. Milli Görüş gömleği giymeyin. Bu partinin tüzüğü ve programı vardır, ona göre hareket edin" mesajını verdi.

Bu gelişmeyi hep birlikte izleyeceğiz.

Bakalım Belediyeler bu uyarıyı ciddiye alacaklar mı ?

Daha da önemlisi, aynı tip olaylarda bakalım Başbakan ses tonunu yükseltecek mi ?

Belediye Başkanlarının bilmesi gereken, seçimlere gidilirken gerilimi arttırmak yerine, aksine hareket etmeleridir. Yeterince sorun varken, bir de Belediyeler sorunuyla yaşamaya hiç niyetimiz yok.

* * *

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ LAİK DEĞİL Mİ ?

Son derece garip bir gelişmeyle karşı karşıyayız.

Türkiye, Avrupa Birliği ile başlayacağı "eğitim" ile ilgili müzakereler konusunda kendi pozisyonunu saptadı ve Brüksel'e yolladı. Ancak gelin görün ki, Türk müzakere pozisyonundaki bir cümle çıkarılmış.

İlk metinde bulunan "Türk eğitim sisteminin temeli laiktir" cümlesinin kim tarafından çıkarıldığı da, şu satırlar yazılırken henüz belli değildi .

Böyle bir cümlenin müzakere pozisyonunda bulunmaması bir sorun yaratmayabilir. Ancak, daha önceki metinde böyle bir cümle konulup ardından çıkarılırsa, işin rengi değişir. Böyle bir tutum "laiklik" kelimesine duyulan alerjiyi ortaya koyar.

Son derece rahatsız edici bir tutum.

Başmüzakereci Ali Babacan'ın mutlaka bir açıklama yapması gerekir.

* * *

PERİNÇEK, EKTİĞİNİ BİÇİYOR

İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'i hepimiz gayet iyi tanırız. Görüşlerini beğenebilir veya reddedebilirsiniz, ancak yıllardır Türk siyaset yaşamında marjinal dahi olsa, kavgacılığı ile siyasi çizgisinde değişiklikler yapmamasıyla ve daha da önemlisi rakip gördüklerini veya sevmediklerini hedef göstermesiyle tanınır.

İşçi Partisinin, gençlerden oluşturulmuş ekipleri, özellikle Üniversitelerde, çeşitli toplantılarda dehşet havası estirirler.

Nefret derecesinde Avrupa Birliği ve ABD karşıtıdırlar. Nerede AB konulu bir konferans yapılsa, orayı basarlar. Kimseyi konuşturmazlar. Zaten televizyonlarda zaman zaman izliyorsunuz. CHP lideri Baykal'ı dahi "faşist" diye susturanlar -CHP'ye göre- İşçi Partisinin bu gençlik koluydu (!)

ODTÜ'de Salı günü, İşçi Partisi lideri ektiğini biçti. Bu defa Perinçek, bu ideolojik terörden payını aldı. İşçi Partili gençler ve liderlerine karşı girişilen eylem, Üniversiteyi birbirine soktu.

Üniversiteliler, her görüşün engelenmeden seslendirileceği, tartışılabilineceği yerlerdir. Ne öğrencilerin, ne de yönetimlerin bir görüşü susturma hakkı vardır.

Son gelişmeden İşçi Partililer de, karşıt görüştekiler de gereken dersleri almalı ve bu terörden artık vazgeçmelilerdir. Kusura bakmasınlar ancak, artık ODTÜ yönetimi de seyirci kalmayı bırakmalı ve Üniversitelerini bir özgürlük alanına dönüştürmelilerdir. Yoksa, yarın sadece tek sesli toplantılarla yetinmek zorunda kalacaklardır.

* * *

MUMCU, NEDEN TOBB RESMİNDE YOKTU ?

TOBB Genelkurulundaki resim çok çarpıcıydı.

Rıfat Hisarcıklıoğlu, liderleri bir araya toplayıp el ele delegeleri selamlamalarını ve "yılın resminin" çekilmesini sağlamıştı. Çok güzel bir hareketti. Gerilimi düşüren bir unsurdu.

Ancak bu resimde ANAP lideri Erkan Mumcu'nun bulunmamasını bende anlayamamıştım. Mumcu acaba kendi istemiyle mi katılmadı, yoksa davet mi edilmediği soruları havada kaldı. Bir açıklama gerekiyor.

(Bu yazı, Posta Gazetesinde ve aynı gün Hürriyet Gazetesinin tüm dış yayınlarında, Hürriyet internet sitesinde (www.hurriyetim.com.tr) Milliyet internet sitesinde (www.milliyet.com.tr) ve Daily News ekibi tarafından tercüme edildikten sonra hem ana gazetede, hem de Daily News internet sitesinde (www.turkishdailynews.com) yayınlanmaktadır. )

mabirand@e-kolay.net








Taha AKYOL
Din ve laiklik gerilimi
AB ile Türkiye arasındaki müzakereler belli b...
Çetin ALTAN
Modigliani Uzay'a gidebilmiş olsaydı...
1920'de, 35 yaşında ölen Modigliani; Picasso'...
Melih AŞIK
Dediğim dedik...
Başbakan Erdoğan, Danıştay saldırısı hakkında...
Fikret BİLA
Baykal'ın çağrısının Ecevit modelinden farkı
CHP lideri Deniz Baykal, "Laik cumhuriyeti bu...
Hasan CEMAL
Derin devlet!
Türkiye'de derin devlet deyince, akla Susurlu...
Yılmaz ÇETİNER
'Başbakan'ın yüzünde nur gördüm!'
Böyle laflar insanları çıldırtır, yolundan çı...
Güneri CIVAOĞLU
Tuz biber
AB ile "EĞİTİM" başlıklı müzakereler için poz...
Can Dündar
İnternetten şehir efsaneleri
Ana-oğul İzmir Carrefour'da alışveriş yapıyor...
Abbas GÜÇLÜ
Sanat ve eğitime 500 milyon dolar
O, Türkiye'nin en zengin işadamının kızı olar...
Hurşit GÜNEŞ
Piyasalara ne oluyor?
Bu hafta döviz kuru yeniden bir tırmanışa geç...
Doğan HEPER
Uzlaşma kültürü özlemi
HAFTA sonu yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar...
Semih İDİZ
Stefanopulos'un önerisi değerlendirilmeli
Türkiye'ye karşı sert tutumuyla tanınan Yunan...
Sami KOHEN
Ege için yeni arayışlar
GÜNLERDEN beri Yunanlılar eski cumhurbaşkanı ...
Derya SAZAK
Mevlana gibi
CHP'yi "ortanın sağı"na açma kararı alan Deni...
Yaman TÖRÜNER
Erken seçim olasılığı ve Merkez Bankası
Başbakan sık sık, erken seçim olmayacağını ba...
Güngör URAS
Zorlu Grubu Denizbank'ı iyi sattı
Zorlu grubu "Denizbank"ı iyi sattı. Zamanlama...
Serpil YILMAZ
Kim bilecek, kim alacak?
Bu yıl 18'incisi düzenlenen "Kristal Elma Yar...
M. Ali BİRAND
Erdoğan'dan belediyelere uyarı
Fazla üstünde durulmadı, ancak Başbakan'ın so...

© 2006 Milliyet