|
 |
|
|
TÜSİAD'IN, HÜKÜMETE YÖNELİK ELEŞTİRİLERİNE İŞÇİ KESİMİNDEN DE DESTEK GELDİ
Türk - İş ve DİSK: Eleştiriler haklı
NEDİM ŞENER
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı ile TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç'un, atamalar, dini referanslı konuların sık sık gündeme taşınması, 'bizden olanlar - olmayanlar' ayrımı ile cepheleşmenin derinleştirilmesi, laikliğin tartışmaya açılması ve Avrupa Birliği (AB) süreci ile ilgili isteksizlik görüntüsü sonucu hükümetin güven kaybettiği eleştirilerine; işçi kesiminin iki büyük örgütünden de destek geldi. Türk İş Başkanı Salıh Kılıç ile DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, eleştirilere katıldıklarını açıkladı. Hak - İş Başkanı Salim Uslu ise TÜSİAD'ın yanıldığını savundu.
'Güven ve moral zayıflatılıyor'
Türk-İş Başkanı Salih Kılıç: Hükümet, işsizliği, ekonomik gündemi, kapanan işyerlerini tartışacağına laiklik konusunda yeni tartışmalar açıyor. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana varolan ve nüfusun yüzde 90'ını tarafından benimsenmiş laiklik gibi anayasal kavramların tartışılması bana göre yapay gündem. TÜSİAD'ın söylediği de nüfusun yüzde 90'ının üzerinde ortak anlayışı olan konudur.
Hükümetin yapması gereken AB konularında reformlardır. Sorunlar cepheleşmeye meydan vermeyecek şekilde ele alınmalı. Laiklik tartışması Türkiye'ye, demokrasi ve halka hiç birşey kazandırmaz.
Cumhuriyetin temel niteliklerinin korunması esastır. Bundan rahatsızlık duyulmamalı. Siyasal istikrarsızlık ve cumhuriyetin temel nitelikleriyle bir takım çelişkilerin ortaya atılması güven duygusunu ve toplumun moral değerlerini zayıflatıyor. Güven duygusu sarsılıyor.
'Hükümet AB konusunda samimiyetsiz'
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi: DİSK'in çok önceden hükümetin AB konusundaki samimiyetsizliği ile laiklik konusundaki uyarılarının TÜSİAD tarafından da dile getirilmiş olması ortak doğrunun tespitidir.
Hükümet İlerleme Raporu'ndaki gereklilikleri yapacağı yerde kendi kendisine yapay bir gündem oluşturuyor. Biz ILO toplantılarına katılmayarak, AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi ile Ekonomik ve Sosyal Konsey'den ayrılarak hükümete bir mesaj vermeye çalıştık. Çünkü AKP hükümeti AB'yi Türkiye'de reformların gerçekleşmesi için değil kendi gizli gündemi için kullanıyor. Emek piyasasının düzenlenmesi için tek bir adım atmadılar. Ali Babacan'da AB ile ilişkileri göstermelik olarak yürütmesi için seçilmiş durumda. Hükümetin laiklik konusundaki yaklaşımı ve AB konusundaki samimiyetsizliği Türkiye'ye zaman kaybettiriyor.
Hak - İş, TÜSİAD'ın eleştirilerine katılmadı
TÜSİAD'ın eleştirilerine katılmayan tek sendika başkanı Hak - İş Başkanı Salim Uslu oldu. Uslu, şöyle dedi:
"TÜSİAD ile aynı kaygıları paylaşmıyorum. Geriye dönük niyet sorgulaması çok şık değil. Türkiye'de ve dış kamuoyunda şüphe uyandırmak yararlı bir şey değil. TÜSİAD bu hükümetin belki de en sık görüştüğü sivil toplum örgütü. Bu görüşmelerin ardından verilen ortak iyimser mesajlara rağmen önceki gün olduğu gibi konjonktüre uygun bir kısım tepki ve eleştirileri ise anlamakta zorluk çekiyorum.
Polemik konusu olabilecek bir üslup. Yücel Aşkın olayında hukuku açıklamaları yaptılar, son dönemde subayların da bulunduğu çeteleri ilgi alanı dışında tutmalarını hayretle karşılıyorum. TÜSİAD onlarca defa yanılmıştır, yanıltmıştır. 2001 krizi öncesi '10 yıl ilerisini görüyoruz' diye açıklama yapan dernek ciddi bir öngörüsüzlüğün içindedir. Bence mutfağı bu konularda iyi çalışmıyor."
'TÜSİAD'ı sonuna kadar destekliyoruz'
TÜSİAD'ın AB'den ekonomiye, laiklik tartışmalarından Türkiye'nin imajına kadar birçok konuda hükümete yönelik sert eleştirileri Ankara'da da yankı buldu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, TÜSİAD'ın hükümete yönelik çıkışının sonuna kadar arkasında olduklarını açıkladı.
Aygün, "Beklenen bir çıkıştı. Her cümlesi dikkate alınmalıdır. Özellikle laiklik konusunda hükümetin hâlâ tartışma zemini oluşturması kabul edilir gibi değil. 83 Yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nde artık laiklik kavramı oturmuştur. Sayın Arınç veya diğerleri hâlâ yeniden tanımlanması gerektiğine ilişkin açıklamalar yapıyorlar. Hükümetin öncelikli işi ekonomiyi rayına oturtmaktır. Olumsuz rakamlar almış başını gidiyor" diye konuştu.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, açıklama yapmaktan kaçındı. TÜSİAD toplantısında, derneğin bazı toplantılarına çağrılması tartışılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nda bir açıklama gelmedi.
Coşkun: TÜSİAD çıkış yapmadı, eleştiri normal
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun TÜSİAD'ın açıklamalarını, 'bir çıkış" olarak değerlendirmediğini söyledi. Coşkun, dün Gülbirlik'in gül özlü güzellik ve bakım ürünleri markası Rosense'nin Ankara Mağazası açılışında, gazetecilerin konu ile ilgili sorularını şöye yanıtladı:
"TÜSİAD gibi bir sivil toplum kuruluşunun gelişmeleri yorumlaması çok doğaldır. Söylediklerini bir çıkış olarak değerlendirmiyorum. Yanıldıkları, yanılmadıkları doğru noktalar olabilir. Bunları değerlendirir ve istifade ederiz. Hükümetin gereksiz tartışmalar çıkarmıyor. Çıkaranlara karşı hükümet sabırla devam ediyor."
|
|
|

|