Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 04 Haziran 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Moskova'nın en pahalı caddesine çıktılar

Colin's, Loft ve Big Star markalarını üreten Eroğlu Şirketler Grubu, Beyoğlu'nda Mavi Jeans binasını, Ankara'da ise YKM adıyla özdeşleşen binaları satın aldı. Sıra dünyanın en pahalı üçüncü caddesi olan Moskova'daki Tverskaya'da satın aldığı binada mağaza açmaya geldi


Sayması onlar için bile kolay değil; 54 tanesi Türkiye'de, 46 tanesi Rusya'da, 25 tanesi Ukrayna'da, 9 tanesi Romanya'da, 8 tanesi de Çek Cumhuriyeti'ndeolmak üzere toplam olarak 142 mağaza.
Beyoğlu'nda Mavi Jeans'in mağazasının bulunduğu 6 katlı binayı geçen yıl Sudi Özkan'dan (bir zamanlar kumarhaneler kralı olarak anılan) satın alan Eroğlu Şirketler Grubu, buraya Colin's mağazasını açıyor.
Eroğlu, bundan önce de Ankara'da 40 yıllık kiracı YTK'nin yerini satın alarak mağaza açmasıyla dikkat çekmişti.
En gözde caddelerde mağazacılık yapmak isteyince böyle oluyor işte; markalar gayrimenkul savaşları da veriyorlar.
Eroğlu yalnızca Türkiye sınırları içinde edindiği mülklerle dikkat çekmekle kalmıyor, Moskova'da da benzer bir strateji izliyor. Rusya pazarında marka olmayı başaran ilk Türk markası Colin's sonunda Moskova'daki dünyanın en pahalı caddesi Tverskaya'da da bu hafta başında mağaza açıyor. Restorasyonu tamamlanan ve eski SSCB devlet başkanlarından Stalin döneminde yapılan bu bina 580 metrekare.
Dünya markalarının geçit yaptığı Tverskaya'da mağazadaki satış gelirleri, Türkiye'deki metrekarelerin 8 katına denk gelecek!
Bu caddede aylık kiraların 150 bin dolara kadar çıktığını da eklemeliyim.

Çin'de üret, ABD'de sat
Hangi ülkede kot daha çok giyiliyor?
Kişi başına kot tüketimi ABD'de 8, AB ülkelerinde ortalama 5.5, Türkiye'de ise 1.5 metre. Türkiye pazarındaki en büyük "kot" kotası, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "kot yasağı".
Yaklaşık yılda 300 milyon dolar ciro yapan (satın aldıkları İsviçre markası Big Star hariç) Eroğlu'nu yalnızca kot firması olarak algılamak da doğru olmaz. Kot, Colin's markasının yalnızca yüzde 40'ını oluşturuyor.
Eroğlu'nun 20 ülke içinde ABD'ye kadar uzanan satış noktalarının yanı sıra üretim bölgelerindeki çeşitlilik de, Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon üretim üssü olma konusundaki tartışmalı pozisyonunu doğruluyor.
Colin's'in yanına Loft ve Big Star markalarını ekleyen 5 kardeşin yönetiminde olduğu Eroğlu, Türkiye'deki fabrikalarında ağırlıkla yatırım değeri yüksek denim kumaşından konfeksiyon üretimini yapıyor. Polyester, dokuma ve örme üretimini ise işçilik dahil girdi maliyetlerinin düşük olduğu Çin, Pakistan, Bangladeş, Fas ve Tunus gibi ülkelerde sürdürüyor.
Markalaşma sürecine iyi bir örnek oluşturan Colin's'in Tverskaya'ya uzanan hikâyesinin bundan 23 yıl önce Mercan'daki toptan mağazasında başladığını da unutmamak gerekiyor.

"Sizi yarışmaya davet ediyoruz"
Milliyet, Ekonomist, Capital ve Finansbank, "Anadolu Markaları" yarışması düzenledi. Şehir şehir dolaşıp yerel üreticilere "marka" olmanın avantajlarını anlatıyoruz. Bu hafta sonu da Ege Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu'nun ev sahipliğinde birlikteydik.
Hizmet, üretim, tarım ve ticaret alanlarında faaliyet gösteren 25-250 kişi çalıştıran, patent ve marka başvurusu yapılmış bir markası olan firmaların başvurabileceği bu yarışma başarı öykülerini Türkiye ile buluşturacak.
Toplantıda, 2000'lere krizle giren ve çoğunluğu küçük ve orta boy sanayici olan Egelilerin odaklandığı sorular: "Kriz çıkacak mı?" ve "Bu süreci hangi finansal seçeneklerle atlatabiliriz?"

TL'de kalan kazanır
Finansbank Hazine Bölümü Yönetici Saruhan Doğan'ın, "1.35'den, 1.55 dolar kuru daha hayırlıdır. 1.60'ların üzerine geçeceğini düşünmüyorum" vurgusu, "Faizler düşmeyecek" tahminiyle pekişiyor...
Yüzde 5 enflasyon hedeflemesine rağmen, beklentisini en karamsar tahminle yüzde 8'e çıkaran Doğan, "Bu durumda bile yüzde 18 faizli uzun vadeli bono getirisi garanti" diyor.
Kişisel yatırımlarda alınabilecek risklerin kurumlar için söz konusu olmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Doğan, yükselen altın fiyatları karşısında "Spekülasyon büyük, çiğ çiğ yerler" uyarısını yapmayı ihmal etmiyor.
Seçim havasının olası etkilerini de soran sanayicilere Doğan'ın yanıtı, "Dövizdeki yükselme toplumda kriz izlenimi doğuruyor. Seçime giden bir hükümet bu riski almaz" oluyor.
Doğan, para piyasalarındaki dalgalanmadan, yabancı yatırımcıların zarar gördüğüne, bankacılık ve iş kesiminin risklerinin azaldığına dikkat çekiyor. Brezilya, Hindistan ve Türkiye'den çıkan yabancıların, 2005'te 23 milyar dolar sattığını, Merkez Bankası'nın ise aynı sürede piyasaya 32.8 milyar dolar çıkardığını belirtiyor.
Doğan, 12 Haziran'da AB'nin eğitim ve bilimsel araştırmalar dosyasını ele alacağını da hatırlatıyor ve "AB'ye üyelik mesafe koşusu değil, maraton. Aralarda yaşanan kırılmalar belirleyici olmayacak" diyor.
Ekonomide gerçeklerden daha çok gerçeğin nasıl göründüğüne odaklanıyoruz. Bu süreci yönetmek önem taşıyor. Ucuz işgücüne dayalı rekabet avantajını kaybeden Türkiye, 'küresel oyun'u çözmeye başlıyor.
Bu yüzden "marka", "patent" gibi yaratıcılık alanları bankacılık kesiminin de "ilgi merkezi" oluyor. KOBİ'leri yukarı çekmek ulusal bir strateji olacak, başka çaresi yok.

syilmaz@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
Küp üstüne küp dizseler, en altından bir çekseler...
Henüz "hele şükür" deme dönemine tam gelineme...
Melih AŞIK
Neler öğrendik?
Jackson Brown'ın "Şu Hayatta Neler Öğrendik, ...
Fikret BİLA
İrtemçelik sorunu var mı?
Başbakan Erdoğan'ın Berlin toplantısındaki tu...
Hasan CEMAL
Her kafadan ses çıksın!
Milliyetçilik, ulusalcılık, kızılelmacılık, e...
Güneri CIVAOĞLU
Dünya bir pist
Shakespeare'e göre "dünya büyük bir sahne. He...
Can Dündar
Hususi bir kadının hissiyat-ı metrukesi
Bir zamanlar benim de başıma geldi: Sevdiğim...
Abbas GÜÇLÜ
Eğitim sistemimiz laik mi?
Günlerdir tartışılıyor: Türk eğitim sistemi l...
Metin MÜNİR
Keşke on bin yıl önce
Beşparmak Dağı... Altında oturmak istediğim ...
Derya SAZAK
Sıfır yok oluş
CNN Türk, ülkemizin yok olmak üzere olan canl...
Ece TEMELKURAN
Grand Canyon olarak 'Kanyon'
Başbakanların bir halkı temsil eden insanlar ...
Tamer HEPER
Seni yıldırım nikâhı ile alacam!!!
Şu insan ne tuhaf yaratık, öyle değil mi?
Osman ULAGAY
Cepheleşme yerine İmpala konuşsaydık
İnternetin keşfedildiği bir dünyada insanın u...
Güngör URAS
Konuta para bağlayanları üzmeyiniz
Sayın konut yap-satçıları... Yapmayınız, etme...
Serpil YILMAZ
Moskova'nın en pahalı caddesine çıktılar
Sayması onlar için bile kolay değil; 54 tanes...

© 2006 Milliyet