|
 |
|
|
'Kestiğimiz ağaçtan fazlasını dikiyoruz'
Zengin turisti çekmek için fırsat olarak görülen golf yatırımına, çevreciler karşı çıkıyor, Bakanlık destekliyor. Yatırımcılar, saha peşinde. 170 yatırımcı sırada
Nur Daşar
Türkiye'de bir yandan golf sahalarının inşası sürüyor, diğer yandan çevre örgütleri kesilen ağaçları öne sürerek bu yatırımlara karşı çıkıp tahsis edilen arazilerle ilgili olarak yürütmeyi durdurma davası açıyor. Ancak açılan iptal davaları yatırımcıların önünü kesmiş gibi gözükmüyor. Son olarak Turizm Bakanlığı tarafından açılan 9 golf sahası tahsisi için 176 firma başvurdu.
Golf yatırımcıları, golf turistinin, normal bir turiste göre ortalama 3 kat daha fazla harcadığını öne sürerken, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tesisler inşa edilirken yüzlerce ağaç kesildiğini bunun da o bölgedeki doğal hayatı, bitki örtüsünü yok ettiğini iddia ediyor.
Çöplükte golf sahası
TEMA'nın bu mücadelesine karşın, Turizm Bakanlığı Türkiye'deki golf yatırımlarına ciddi destek veriyor. Golf Federasyonu ile birlikte proje geliştiriyor. Turizm Bakanlığı 20 tahsis daha vermek üzere. Manavgat çöplüğü bile tahsise açılması beklenen araziler arasında.
'3 bin kestik, 5 bin diktik'
Golf sahalarının çevreye zarar vermesiyle ilgili bazı çevrelerin, toplumun golf sahaları konusundaki bilgisizliğinden faydalandığını savunan Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "Sadece devletin desteğiyle olmaz, toplumun da bu konuda bilinçlenmesi lazım. Mesela golf sahalarında senede hektar başına 20 kilo kimyasal kullanıldığıyla ilgili bir söylem var, meyve tarımında 25 kilo kullanılıyor, bundan kimsenin haberi var mı?" dedi.
Bu tür projelerde kesilen ağaçların çoğunun vasıfsız ağaçlar olduğunu söyleyen Ağaoğlu, şöyle konuştu:
"Ticari ömrü ve vasfı olan ağaçlar korunuyor. Kesilen ağaçların yüzde 80'i okaliptüs ağacı ve okaliptüsün ticari ömrü 20 yıldır ve normal bir ağacın 10 katı kadar su çeker. Mesela National Golf Club yapılırken 3 bin vasıfsız ağaç kesildi. National Golf Club'ın bulunduğu alana dikilen vasıflı ağaç sayısı ise 5 bin 500 civarında. Sorgun'da ise bütün arazide 19 bin 600 ağaç var. Orada kesilecek ağaç sayısı ise 5 bin 500 civarında."
70 milyar dolarlık pazar
Dünyada 70 milyar dolar büyüklüğe ulaşan golf pazarından Türkiye'nin aldığı pay 150 milyon dolar civarında. Yapılan yatırımların ardından bu rakamın 2.5 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.
Urfa'ya golf sahası yapılacak
Türkiye Golf Federasyonu ve Turizm Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü projede hedef, 4 yılda 100 golf sahasına ulaşmak. Hazırlanan proje ile Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 1, Adana - Mersin - Tarsus hattında 12 golf sahası yapılması planlanıyor. Söz konusunu bölgelerde ilk etapta 9 bin 550, daha sonra 40 bin yatak kapasitesine kadar çıkabilecek arazi tahsisi yapılacak.
500 milyon dolar yatırım
Bu kapsamda İstanbul'a 20, Datça, Side - Manavgat'a 10 golf sahası yatırımı yapılacak. Aynı proje ile kıyı bölgelerinin yanı sıra iç bölgelerde Ankara, Eskişehir, Bolu, Bursa ve Kayseri gibi şehirlerde golf sahası yapılması için uygun şart ve arazi olduğu belirtiliyor.
Projede belirlenen 110 noktada golf sahası yapılması halinde toplam maliyet 500 milyon doları bulacak. Ahmet Ağaoğlu, "Şu anda Türkiye'de 9 golf sahası,
2007'de bitmesi
planlanan 4 saha var. Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı tahsislerle birlikte çok büyük ihtimalle önümüzdeki 3 sene içinde kademeli olarak 86 tahsis gerçekleşecek" dedi.
Pepe: Daha çok golf tesisi yapılacak
ANKARA Milliyet
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Antalya Belek'te ormanlık alanda inşa edilen golf sahaları için yüzlerce ağacın kesilmesine ilişkin olarak, "Kestiğimiz ağaçtan daha fazlasını dikiyoruz. Daha çok golf tesisi yapılacak" dedi.
Kalkınma için çevrenin gözden çıkarılamayacağını vurgulayan Pepe, şunları kaydetti:
"Ancak katıksız bir çevre anlayışı, hiçbir şeye dokunmayalım, fabrika, otel, golf sahası yapmayalım... Santrallar, barajlar, fabrikalar, oteller, golf tesisleri yapacağız ama bunu koruma ve kollama dengesi içinde yapacağız."
İstenilen her yere 'golf sahası izni' verilmediğini söyleyen Pepe, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmesi için bu tür tesislere ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.
TÜRÇEP'ten istifa çağrısı
Öte yandan Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'yi yayımladığı bir bildiriyle istifaya çağırdı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:
"Yeni bir turizm şekli olarak golf turizmi '4 senede 100 golf sahası' sloganıyla ve yılda 2.5 milyar dolar turizm geliri aldatmacasıyla, akarsularımızı, yeraltı sularımızı, ormanlarımızı, endemik bitki türlerini yok edecek ve ülkemiz doğal değerlerine geri dönüşümsüz olarak büyük zarar verecektir. Bunu yeni bir turizm şekli olarak görmek yanında yeni bir tehlike olarak da görüyor ve daha duyarlı davranılması gerektiğine inanıyoruz."
| Türkiye'de şu anda toplam 9 golf sahası bulunuyor | | Tesis | Yer | Delik Sayısı | | İstanbul Golf Club | İstanbul, Levent | 9 | | Klassis Golf Club | İstanbul | 27 | | Gloria Golf Club | Antalya, Belek | 27 | | Kemer Golf Club | İstanbul, Kemerburgaz | 18 | | Robinson Golf Club Nobilis | Antalya, Belek | 18 | | Tesis | Yer | Delik Sayısı | | National Golf Club | Antalya, Belek | 27 | | Tat Golf Club | Antalya, Belek | 27 | | Antalya Golf Club (Sultan) | Antalya, Belek | 18 | | Antalya Golf Club (Pasha) | Antalya, Belek | 18 | |
| 5 saha tahsis edildi | | Tesis | Yer | Delik Sayısı | | Göçay İnşaat | Sarıgerme, Muğla | 18 | | MNG İnşaat | Aksu, Antalya | 18 | | Mim İnşaat | Tepeören, İstanbul | 18 | | Tepe İnşaat | Kızılcahamam, Ankara | 18 | | Formula 1 | Kurtköy, İstanbul | 18 | |
| Tahsis edilecek golf sahaları | | Tesis | Yer | Delik Sayısı | | Belek, Antalya | 9 | 18 | | Belek, Antalya | 4 | 9 | | Sorgun, Antalya | 2 | 18 | | Tarsus, Mersin | 2 | 18 | |
|
|
|

|