
|
|
|
 |
|
|
Piyasanın enflasyon tepkisini 'faiz' silahı sakinleştirdi
Beklentileri aşan mayıs ayı enflasyonu borsada düşüşe, faiz ve dövizde de yükselişe neden olurken Merkez Bankası'nın faiz artırım sinyali şiddetli tepkiyi engelledi
EKONOMİ SERVİSİ
Mayıs ayı enflasyonu açıklandığında kapalı olan borsa, verilere tepkisini dün verdi. Borsa endeksi 1.321 puan düşüşle 37.964 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 3.36 değer kaybetti. Cuma gününe göre yüzde 12.4'lük gerilemeyle 1.3 milyar YTL'lik işlem hacmi gerçekleşti.
Uzmanlar, borsanın düşüşüne yüksek enflasyonun neden olduğunu belirtirken Merkez Bankası'nın buna karşı faiz silahını çekeceği sinyalini vermesini olumlu karşıladılar. Bu arada borsanın geneline satışlar hakim olurken yabancıya satılan Denizbank ve Finansbank hisseleri değer kazandı.
Kur zirveden döndü
Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yarınki toplantısı beklenirken dolar dün sabah bankalararası piyasada son üç yılın en yüksek seviyesine, 1.6100'e çıktı. Gün içinde gevşeyen dolar bankalararası piyasada 1.5790'dan kapandı. Dövizdeki tansiyonun serbest piyasada da düştüğü gözlendi. Serbest piyasada cumartesi günü 1.5920'den kapanan dolar dün 1.5790'a geriledi.
Bu arada TMSF, Telsim'in satışından elde ettiği 4.5 milyar doları piyasada satmayı sürdürdü. Geçen hafta toplam 150 milyon dolar satan TMSF, dün de 50 milyon dolarlık satış yaptığını açıkladı.
Faiz rekor denedi
Gösterge niteliğindeki 9 Nisan 2008 vadeli kağıdın bileşik faizi yüzde 18.23'ten kapandı. Ancak faiz işlem bazında yüzde 18.9 ile Şubat 2005'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Valörlü işlemlerde ise faiz yüzde 18.5 oldu.
Uzmanlar yarınki PPK toplantısından 50 baz puanlık faiz artırım kararı çıkacağını öngördüler. Merkez Bankası faiz indirimlerine 20 Şubat 2002'de başlamış ve toplam 26 indirimle gecelik borçlanma faizini yüzde 59'dan yüzde 13.25'e çekmişti.
|
|
|

|
|