Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 14 Haziran 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Kürtlerin petrol bayramı

Kuzey Irak'ta Türkiye sınırına 15 kilometre uzaklıktaki Tavke köyünün altındaki yatakta 100 milyon varil petrol bulunduğu açıklandı. Kürt yönetiminin petrol bakanı, 'Bunu Kürdistan bölgesinin yararına kullanacağız' dedi

Nevsal Elevli


Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle anlaşma yapan Norveçli petrol arama şirketi DNO, Türkiye'nin Irak sınırındaki Silopi'ye 15 km uzaklıktaki Tavke köyünde bir kuyunun altındaki yatakta 100 milyon varilden fazla petrol buldu. İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, DNO'dan önceki gün yapılan açıklamada, test çalışmaları yapılan kuyuda 100 milyon varilden fazla petrol bulunduğu ve kuyudan günde 5 bin varil petrol çıktığı belirtildi. DNO, köyde petrol arama çalışmaları yaptıkları başka bir kuyudan da petrol çıkabileceğini kaydetti.
Times'ın haberine göre, DNO'dan yapılan bu açıklama, Kuzey Irak'ın petrol zengini kenti Kerkük'teki petrol yataklarının bilinenden daha kuzeye kadar yayıldığını gösteriyor. Times, bu durumun Kuzey Irak'taki Kürt özerk yönetimini ekonomik açıdan rahatlatmakla birlikte, merkezi yönetimle petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki ihtilafı daha da derinleştirebileceğini yazdı.
Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şahristani, geçen ay yaptığı açıklamada, ülke sınırları içindeki tüm petrol arama, işleme ve satış işlemlerinin Bağdat tarafından yürütüleceğini söylemişti. Ancak 2004'te DNO ile anlaşan Kürt yönetimi, Petrol Bakanı'nın bu açıklamasından bir hafta sonra da Kanadalı petrol arama şirketi Western Oil Sands ile anlaşma imzaladı.
Kürt yetkililer, Irak'ın güneyinden çıkan petrolden elde edilen gelirden kendi bölgelerinin faydalanmadığı gerekçesiyle, Kuzey'den çıkan petrol gelirlerinin de Kürt bölgesine ait olduğunu savunuyor. Kürt özerk yönetiminin Tabii Kaynaklar Bakanı Eşti Havrami, Saddam Hüseyin döneminde Kuzey Irak'taki petrolden elde edilen gelirlerin Kürt halkının bastırılmasında kullanıldığını belirterek, "Artık kendi kaynaklarımızı kendimiz kontrol ediyoruz ve bunu da Kürdistan bölgesinin halkı ve tüm Iraklıların yararına kullanacağız" diyerek, Kuzey Irak'ın petrol gelirlerinin kontrolünün Kürt yönetiminde olduğu mesajını verdi.




DÜNYA
Kürtlerin petrol bayramı
Bush, Irak'a 'sürpriz' yaptı
İsrail Gazze'yi vurdu: 11 ölü
Zerkavi'nin halefinden ilk tehdit
İran'da kadınlar yürüdü
Uluslararası Af Örgütü: Avrupa CIA'nın suç ortağı






Sami KOHEN
Yola devam, ama nasıl?
LÜKSEMBURG'da diplomatlar cenkleşirken, Türki...


 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2006 Milliyet