Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 15 Haziran 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
FİLİSTİN'DE PAZARTESİ AKŞAMI ATEŞE VERİLEN MECLİS DÜN DE MEMUR BASKININA SAHNE OLDU
İç savaş provası

Ambargo yüzünden maaşlarını alamayan El Fetih taraftarı memurlar Ramallah'ta meclis bastı, Hamaslı milletvekillerine saldırdı. Filistin'in AB Temsilcisi Leyla Şahid, 'iç savaşın çoktan başladığını' söyledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ


Filistin'de ocak ayında yapılan seçimlerle Hamas'ın iktidara gelmesinin ardından ortaya çıkan gerginlik tırmanışa geçti. Terör örgütü Hamas'ın iktidarda olması nedeniyle uygulanan uluslararası ambargolar yüzünden aylardır maaşlarını alamayan El Fetihli memurlar dün meclis binasını bastı. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı El Fetih ile Hamas yandaşları arasında yaşanan şiddet olaylarının durulmaması üzerine Filistin'in Avrupa Birliği (AB) nezdindeki genel temsilcisi Leyla Şahid, ülkede bir iç savaşın "çoktan başladığını" söyledi.
Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki meclisin önünde toplanan yaklaşık 1000 memur, sloganlar atarak toplantı halindeki meclis binasına girdi. "Açız! Açız!" ve "İsrailliler bile sizden iyidir" diye bağıran öfkeli kalabalık, meclis sıralarının üzerine çıkarak Hamas milletvekillerine su şişeleriyle saldırdı ve masalardaki kâğıtları yırtarak milletvekillerine fırlattı. Memurların eylemi üzerine Meclis Başkanı Aziz El Duveyk oturumu yarıda bırakarak kaçmak zorunda kaldı.


Geçen pazartesi günü de, El Fetih'e bağlı silahlı bir grup parlamento ve bakanlık binalarını basarak ateşe vermişti.
Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta, Hamas militanlarının El Fetih komutanlarından Rıfat Kulab'a pusu kurması sonucu çıkan çatışmada Kulab yaralandı, bir Hamas militanı da öldü. Kulab'ın evi daha sonra Hamas militanlarınca ateşe verildi.


Filistin'de güvenlik kuvvetlerinin kontrolü konusunda anlaşamayan Mahmud Abbas ile iktidardaki Hamas arasındaki çatışmalar, Abbas'ın dolaylı olarak İsrail'in tanınmasına yol açacak bir "ulusal anlaşma belgesi" üzerinde referandum yapılacağını açıklamasının ardından tırmanışa geçti.
Bu gelişmeler üzerine, Filistin'in AB nezdindeki genel temsilcisi Leyla Şahid, Brüksel'de "Radio France Inter" adlı radyoya yaptığı açıklamada, "Maalesef, az da olsa bir iç savaşın çoktan çıktığını düşünüyorum" dedi. Şahid, uluslararası toplumun bu durumdan kısmen sorumlu olduğunu belirtti.





DÜNYA
İç savaş provası
İki gözünün ortasından vurdum, manyakça güldüm
'Gizli gittim, çünkü Irak tehlikeli'
Irak Parlamentosu artık Kuran'la işbaşı yapacak
Somali'de laiklerin son kalesi düştü
Eyfel Kulesi'ni vuracaklardı
İslami Cemaat liderine tahliye






Sami KOHEN
Kamuoyu kimden yana?..
BİRİ Türkiye'de, diğeri dünyanın dört kıtasın...


 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2006 Milliyet