|
 |
|
|
Engellilere yeni bir ışık
Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde görme engelliler için özel bir kütüphane açıldı. Kütüphane sanal ortamda da hizmet verecek
OSMAN KARA İstanbul
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Görme Engelliler Teknoloji Merkezi (GETEM) bünyesinde oluşturulan "Görme Engelliler İnternet Kütüphanesi" açıldı.
Üniversitenin büyük toplantı salonunda dün düzenlenen törende konuşan AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, üniversitelerin, toplumun önünü aydınlatan projektörler gibi olduğunu vurgulayarak, "BÜ, engellilerin dünyasının tek aydınlatıcısı oldu. Diğer üniversitelerden de aynı şeyleri bekliyoruz" dedi. İlk defa konuşan ve kitap okuyan bir kütüphane oluşturulduğunu kaydeden Ayva, "Bu proje bize şöyle bir mesaj verdi: Ey görme engelliler! Kitap okuyabilir, bilgi ve kültür düzeyinizi yükseltebilir, bilgiye dayalı işler yapabilirsiniz. Engelliler sorununun muhatabı biz engelliler değilmiş gibi algılanıyor. Çaya kaç şeker istediğimiz yanımızdakilere soruluyor" diye konuştu.
Amaç engellilere hizmet
Proje Koordinatörü ve BÜ Engelliler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Fikret Adaman görme engellilerin bilgi kaynaklarına erişimini sağlamayı amaçlayan projenin, felç gibi diğer engellerinden dolayı basılı kaynaklardan yararlanamayanları da hedeflediğini anlattı.
2 bin kitap yüklendi
"www.getem.boun.edu.tr" adlı sitenin görme engelliler için dizayn edildiğini kaydeden Adaman, siteye 2 bin kitap, ders notu ve diğer malzemelerin yüklendiğini bildirdi.
Adaman, kitapların insan ya da bilgisayar sesiyle dinlenebileceğini, bilgisayara indirilebileceğini söyledi. Adaman, kütüphaneden abone olarak ücretsiz yararlanılabileceğini de ifade etti. GETEM Müdürü, görme engelli Civan İlci de, "Bilgi ile insan arasındaki bariyerleri yıkalım" dedi.
|
|
|

|