|
 |
|
|
Kuzey Iraklı Kürtler yatırımcı avında
Kürt yönetimi, yabancı yatırımcılara arazi alma ve gelir transferi hakkı ile vergi ve gümrük muafiyeti gibi kolaylıklar getiriyor
ANKARA Milliyet
Kuzey Irak'ta yabancı yatırımcılara kolaylık sağlayacak ve yabancı sermayeye tüm kapıları açacak bir yasa taslağı hazırlandı. Petrol sektörünü de içine alan taslakla yabancılara toprak satın alma hakkı getirilirken yabancıların Kuzey Irak'ta elde ettikleri geliri ülkelerine transfer etme izni de veriliyor.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) sitesinin haberine göre, devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin döneminde gelişme imkânı bulamayan Kuzey Irak'ta yönetim, ekonomik alandaki gecikmeyi kapatmak için yabancı şirketlere yatırım çağrısı yapacak. Kuzey Irak'ı, Irak'a açılan ticaret kapısı haline getirmeyi amaçlayan Bölgesel Kürt Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, hazırlanan yasanın önümüzdeki hafta bölge parlamentosunda kabul edilip uygulamaya konacağını söyledi. Barzani, yasa ile kapıların yabancı yatırımlara geniş bir şekilde açılacağını ifade ederek, "Kuzey Irak, Irak'ın en iyi yeridir, çünkü güvenlik içinde ve sakin. Yasayla yatırımcıların hakları garanti altına alınacak ve onlara tüm sektörlerin kapıları açılacak" dedi.
Kuzey Irak Bölge Hükümeti Finans Bakanlığı Ticaret Genel Müdürü Aziz İbrahim de bölgede 500'ü Türk, 3 bin 800 şirket bulunduğunu belirterek, "Yasanın onaylanmasından sonra bu sayının ikiye katlanacağını düşünüyorum. Çok sayıda yabancı şirket gelmek için yasayı bekliyor" diye konuştu. Bölgede yatırımları teşvik için hazırlanan yasa 26 maddeden oluşuyor. Yasa, yabancılara toprak satın alma, gelirlerini ülkelerine götürme izni veriyor. Yatırımcılar 10 yıl boyunca vergiden muaf tutulacak, gümrük ödemeden dışarıdan mal getirebilecek ve yabancı personel çalıştırabilecek.
Bağdat'la sürtüşme
Yeni yasayla, ulusal kapsamda bulunmasına rağmen Kuzey Irak petrolünün de yabancı yatırımcılara açılması bekleniyor. Bu durumun, merkezi hükümet ile Kürt yönetimi arasında ciddi sürtüşmeler yaratabileceği belirtiliyor. Buna karşın Kürt yönetiminin petrolü yabancı yatırımcıların denetimine vermeye kararlı olduğu ve bu yönde çalışma yaptığı bildirildi.
|
|
|

|