Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 01 Temmuz 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Milli gelir artışı 'moral yükseltecek'


2006 yılının ilk 3 aylık döneminde ekonomimizin yüzde 6.3 oranında büyüdüğü açıkladı. Milli gelir, bir ülkede belli bir dönemde üretilen mal ve hizmetlerin parasal (katma) değer toplamıdır.
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) üçer aylık dönemlerde milli gelirdeki değişim oranını (sabit fiyatlarla ölçerek) açıklar. 2005 yılında (geçen yıl) üçer aylık dönemlerde sırasıyla milli gelir yüzde 7.5, yüzde 4.7, yüzde 8.0, yüzde 10.4 oranlarında büyümüştü. Yıllık ortalama artış (büyüme) yüzde 7.6 olarak hesaplanmıştı.
Geçen yılın ilk üç aylık dönemindeki büyümenin yüzde 7.5 olmasına karşılık, bu yılın aynı döneminde büyümenin yüzde 6.3 olarak tahmin edilmesi, ekonomideki yavaşlamayı gösteriyor. Ama gene de ilk üç aydaki büyüme, küçümsenemeyecek bir gelişmedir.
Ekonomide değişik alanlardaki gelişmeler, toplam gelir artışını (büyümeyi) farklı biçimde etkiliyor. Çünkü her sektörün ekonomideki ağırlığı farklı.

Sanayi büyümenin dinamiği
Örneğin inşaat sektörünün ekonomideki ağırlığı yüzde 4.5 oranda olduğu için inşaat sektörü, yılın ilk üç ayında yüzde 25.1 büyümesine rağmen, gayri safi yurt içi hasıladaki (GSYİH) yüzde 6.4 oranındaki artışa sadece 1.1 puan katkı yapabiliyor.
Buna karşılık aynı dönemde yüzde 4.5 oranında büyüyen sanayi sektörü, ekonomideki ağırlığı yüzde 32.6 olduğu için, GSYİH artışına 1.5 puan katkı yapıyor.
Yılın ilk üç aylık döneminde büyümeye en büyük katkıyı 1.8 puanla ticaret kesimi yapmış. Toptan ve perakende ticaret sektörünü 1.5 puanla sanayi, 1.4 puanla ithalat, 1.1 puanla inşaat ve 0.6 puanla ulaştırma-haberleşme sektörleri izliyor.
Yılın ilk üç ayında tarımın büyümeye katkısı sıfır. Büyümenin dinamiği ise gene sanayi. Sanayi büyüyünce ticaretteki ve ulaştırmadaki büyümeyi de etkiliyor. İthalat da ticaret ve ulaştırmadaki büyümeye katkıda bulunuyor.
Ancak açıklanan milli gelir tahminlerinde "kafa karıştıran" bazı büyüklükler var. TÜİK, yılın ilk üç ayında sanayi üretiminin yüzde 3.5, imalat sanayii üretiminin yüzde 2.8 oranında arttığını hesaplayarak açıklamıştı. Milli gelir tablosunda aynı dönemde sanayideki büyüme yüzde 4.5 ve imalat sanayiindeki büyüme yüzde 4.0 olarak gösteriliyor.

Tüketim üretimden çok artıyor
Milli gelir artışı katma değer artışıdır. Sanayi üretim artışı fiziki artıştır. 2005 yılından bu yana TÜİK, Türk sanayiinde abartılı bir katma değer artışı varsayımını milli gelir hesaplarına yansıtarak milli geliri büyütür gibi bir görünüm içinde. Sanayi sektörünün büyüme oranının hesaplara abartılı yansıtılması, dolaylı olarak ticaret, ulaştırma sektörlerindeki büyümenin de abartılı tahminine yol açıyor.
Üretim yoluyla milli gelir abartılı tahmin edilince, bu defa harcamalara ilişkin tahminlerin de olduğundan büyük gösterilmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor.
Yılın ilk üç ayında GSYİH'deki büyüme yüzde 6.4 iken, özel sektörün tüketiminin yüzde 8.4, kamunun tüketiminin yüzde 8.1 artması dikkati çekiyor.
Yılın ilk üç ayında GSYİH'nin yüzde 6.4, GSMH'nin yüzde 6.3 oranında artması, ekonominin şu dalgalı döneminde "moral yükseltecek" bir gelişmedir.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
İyi haber, kötü haber
KÖTÜ haberler Avrupa'dan geliyor. Adeta kampa...
Çetin ALTAN
Çapkınlık ve Don Juan
Dünkü Sabah'ta Balçiçek Pamir'in yazısına koy...
Melih AŞIK
Dolaylı soygun!
Benzin fiyatlarında dünya birinciliğimiz sürü...
Fikret BİLA
Ağar: Kimseye taahhüdümüz yok
DYP lideri Mehmet Ağar, Başbakan Recep Tayyip...
Hasan CEMAL
Futbol heyecanı gebertir
Bu futbolun heyecanı insanı gerçekten geberti...
Güneri CIVAOĞLU
Nafile turlar
Merkez sağda AKP'ye karşı blok oluşturmayı am...
Can Dündar
Balkanlar'da bulutlar toplanırken..
Saraybosna
Abbas GÜÇLÜ
Açılın gençler geliyor
Başbakan söz verdi. "25 yaşını dolduran gençl...
Semih İDİZ
Müzakereleri kesmek o kadar kolay değil
AB ile Kıbrıs tansiyonunun kademeli olarak ar...
Sami KOHEN
Finli başkandan beklenen...
Finlandiya'nın bugün başlayacak olan 6 aylık ...
Metin MÜNİR
Cüzdandaki yankesici
Uçakta okuyacak birkaç yabancı dergi ve gazet...
Hasan PULUR
Bir arada yaşamanın tadını çıkarmak...
İLK tepki Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)...
Erdoğan SAĞLAM
Kurumlar vergisi tartışılıyor
5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu 21 H...
Derya SAZAK
Huş tavuğu
Yılın çevre duyarlılığı ödülüne aday girişim ...
Meral TAMER
Berlin'in göbeğindeki Holokost Anıtı
Berlin benim için her zaman tuhaf bir kentti,...
Tamer HEPER
Yüz kızartıcı
Hafta içinde yüz kızartıcı haberlerden biri, ...
Yaman TÖRÜNER
Al Baraka'nın genel müdürü kimdi?
Gazeteler haftalardır, Mali Suçlar Araştırma ...
Güngör URAS
Milli gelir artışı 'moral yükseltecek'
2006 yılının ilk 3 aylık döneminde ekonomimiz...
M. Ali BİRAND
Türk-Rus aşkı giderek artıyor...
Fazla değil, bundan 15 yıl önce böyle bir ola...

© 2006 Milliyet