|
 |
|
|
Basel II Fırtınası
Sözün Ötesi / Mustafa Tanyeri
2006 yılı sonunda yürürlüğe girecek Basel II Kriterleri Türk bankacılık sektörü ve firmalar için köklü değişiklikler getirecek. Bu konuda esecek fırtınaya hazırlıklı olunması gerekiyor. Özellikle sermaye yapısı zayıf bankalar başta olmak üzere KOBİ'ler için kredi kullanmada çok ağır koşullar devreye girecek. Gerek bankaların gerekse firmaların yönetim kalitesi ve finansal performansı daha da önemli hale geliyor.
İyi yönetilen ve sermaye yapısı güçlü, kredi itibarı yüksek firmalar daha elverişli koşullardan kredi kullanabilecek.
Büyük işletmeler için uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının vereceği risk notuna göre kredi maliyeti belirlenecek.
KOBİ'ler ise risklilik oranına göre değişen koşullarda ve maliyette kredilerle karşı karşıya kalacaklar.
* * *
Yeni düzenlemeye göre yıllık cirosu 50 milyon Euro'nun altında kalan tüm firmalar KOBİ sayılacak. Bu firmalar KOBİ olarak çok ağır kredi maliyetleri ile karşılaşacaklar. Türkiye'de çok yaygın şekilde teminat olarak kullanılan müşteri çek ve senetleri ile ortakların ve grup şirketlerinin kefaletleri Basel II'ye göre teminat olarak kabul edilmeyeceğinden firmanın finansal performansı, pazar başarısı ve rekabetçiliği gibi daha sağlam kriterler geçerli olacak. Bu nedenle, tüm firmaların mali yapılarını sağlamlaştırmaları gerekecek.
* * *
Bankaların da sermaye yapılarını güçlendirmeleri ve risklerini azaltmaları gerekecek. Aksi takdirde uluslararası piyasalardan borçlanmaları çok zorlaşacak. Ayrıca kredi fon maliyetleri de artacak. Bu durumda, Türk bankacılık sisteminde güçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor. Türk mali sistemi bir depremi daha kaldıramaz.
Bu nedenle, KOBİ'ler ve küçük bankalardan başlayarak bir mali rehabilitasyon sürecinin uygulanması şarttır. Uygulama aynı zamanda kredi disiplininin sağlanması ve sistemdeki çürük yumurtaların ayıklanması için bir fırsattır. Artık kredi maliyetleri de herkes için aynı olmayacaktır. Riskliliği az olan firma daha avantajlı koşullardan kredi kullanabilme şansını bulacak.
* * *
Firmaların asıl faaliyet konularına odaklanmaları, olası risklerini yönetecek farklı finansal araçların kullanımı, KOBİ'lerin Basel-II'nin öngördüğü teminat yapısına uyum sağlaması, bağımsız kuruluşlardan ve bankalardan iyi derecelendirme notu alabilmek için de sermayelerini güçlendirmeleri, uluslararası genel kabul görmüş muhasebe standartlarına uygun ve gerçek mali tabloların üretilmesi, kurumsallaşma çalışmalarının hızlandırılması, şirket kültürünün geliştirilmesi, nitelikli insan kaynağına yatırım yapılması, karar almada her türlü riskin dikkate alınmasını sağlayan bir sistemin kurulması Basel-II ile birlikte öngörülen değişimlerin yönetilebilmesi için firmalara önemli avantajlar sağlayacaktır.
* * *
BASEL II hem küçükler hem de büyükler için aynı hükümleri getirmektedir. Yönetim ve mali yapıları, ölçekleri farklı olan kurumlar, Basel II sürecinde aynı kefeye konularak tartılacak ve kredi talepleri aynı kıstaslara bağlı olarak değerlendirilecektir.
Değişime ayak uydurmak, rekabete dayanmak KOBİ'ler için her zamankinden daha çok hayati önem taşımaktadır.
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|