Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 08 Temmuz 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
CHP, Yasin El Kadı dosyasını açtırıyor

Rafa kaldırılan El Kadı dosyasını yeniden açtırmak için harekete geçen CHP'li Kılıçdaroğlu ve Kart, Cüneyd Zapsu ile birlikte 8 şirket yöneticisi hakkında suç duyurusunda bulundu

ANKARA Milliyet


CHP milletvekilleri, ABD'nin "küresel teröristler" ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin "terör örgütü finansörleri" listesinde yer alan Yasin El Kadı'nın Türkiye'de rafa kaldırılan dosyasını yeniden açtırmak için harekete geçti. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ile İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Veri Koordinatörü Cüneyd Zapsu'nun da aralarında bulunduğu 8 şirket yöneticisi hakkında Kartal Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Kart ile Kılıçdaroğlu dün TBMM' de, suç duyurusu konusunda bilgi verdi ve El Kadı'nın Türk ortaklarıyla ilgili bir tabloyu dağıttı.

3 yasadan suçlama
CHP'nin suç duyurusunda; El Kadı ve AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Zapsu ile Maram Seyahat Şirketi'nin ortağı Vail H. Julei, Birleşik Mağazalar A.Ş. (BİM) ortakları Abdülaziz Zapsu, Gaye Zapsu, Mehmet Fatih Saraç, Mustafa Latif Topbaş ve İbrahim Halit Çizmeci hakkında "Kara Parayla Mücadele Yasası'na muhalefet, Vergi Usul Kanunu'na göre sahtecilik, Terörle Mücadele Yasası'na göre terör örgütüne yardım" suçlamalarıyla soruşturma açılması istendi.

Üçü Unakıtan'ın ortağı
Kılıçdaroğlu, suç duyurusunda bulundukları 5 şirket ortağından 3'ünün (Fatih Saraç, Latif Topbaş, Halit Çizmeci) Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın şirketlerinde ortak olduğunu belirterek, "Savcılığın Unakıtan'ın önereceği isimlerle çalışmaması gerektiğine dikkat çekiyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, Saraç'ın da Erdoğan'ın mali danışmanlığını yaptığını savunarak, "Sayın Başbakan'ın Saraç'la mali ilişkilerini açıklaması lazım. Son derece karmaşık ilişkiler var. Savcı sipariş rapor talebinde asla bulunmamalı" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Maliye Bakanı'nın yüreği yetiyorsa sumenini basın mensuplarına açsın. O sumenin altında neler olduğunu biz dişimizle tırnağımızla açmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Kara para himayesi
Kart da incelemeye Maliye Bakanı kaynaklı hukuk dışı müdahaleler yapıldığını, BM'nin terör finansmanı listesiyle ilgili olarak AKP döneminde Bakanlar Kurulu'nda alınmış 3 kararın Resmi Gazete'de yayımlanmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Bu uygulamayla, terörist organizasyonlara mali kaynak sağladığı açıklanan kişilerin para ve mallarının dondurulması engellenmiştir. Terörün finansmanını önlemeye yönelik yasanın TBMM'de görüşüldüğü bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne dönük kara parayı himaye iddiasında bulunmak bizleri üzüyor.
Bu uygulamanın Zapsu'nun konumundan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Maliye Bakanı ile Albaraka'nın hukuka aykırı ilişkileri de bu sürecin araştırılmasını engellemektedir. Maliye Bakanlığı'nın hukuk dışı müdahalesi de, tamamen siyasi ve kişisel endişelerden kaynaklanmaktadır."
Kılıçdaroğlu, Unakıtan'la ilgili denetim yolunun ayrı olduğunu belirtti.

Albaraka'ya himaye
Suç duyurusunda, BİM ortaklarıyla El Kadı ve Julei arasında doğrudan hem şirket ilişkileri hem de yasal olmayan para hareketleri bulunduğu savunularak şöyle denildi:
"Bir taraftan Maliye başmüfettişinin görevini yapmasına engel olunmuş, diğer taraftan hukuk dışı ilişkiler içinde olduğu yolunda ciddi bulgular bulunan Albaraka benzeri yapılanmalar himaye edilmek istenilmektedir. Öyle ki, Usame Bin Ladin ve El Kaide'yle aynı listelerde yer alan El Kadı ve Julei'dan yapılan para transferleri sırasında, Albaraka Türk'ün yönetiminde Unakıtan'ın yönetim kurulu üyesi ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün de genel müdür yardımcısı konumunda olduğu ortaya çıkmıştır."


Bakanlığa da başvuracaklar

Kart ile Kılıçdaroğlu daha sonra, Ankara Cumhuriyet Savcısı Turhan Şen'i ziyaret etti. CHP'liler, 8 kişi hakkındaki suç duyurusu dilekçesini, Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Giden Evrak bölümüne teslim etti. Kart, takipsizlik kararına imza atan cumhuriyet savcıları İdris Ermeydan ve Sadi Yoldaş hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikâyette bulunacaklarını, kararın bozulması için Adalet Bakanlığı'na başvuracaklarını bildirdi.





SİYASET
Yargı gibi çalıştılar
Erdoğan: Polis güvenilir olmalı
Cumhurbaşkanı Sezer ihaleleri incelettiriyor
CHP, Yasin El Kadı dosyasını açtırıyor
Süper yetkili 'Yolsuzluk Kurulu' oluşturuluyor
Ani'de İngiliz yok






Olay Yaratan Şemdinli İddianamesi (PDF) (DOC)

Taha AKYOL
Paranoya
RAHŞAN Ecevit yalnız değil. Birçok kimse ülke...
Fikret BİLA
El Kadı soruşturmasına Çiçek yorumu: Yetkim yok
Başbakan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu ile bir dö...
Hasan CEMAL
Futbol ya da huzursuz ruh!
Öyle amaçsız yürüyorum kendi başıma. Gökyüzün...
Güneri CIVAOĞLU
Bakan'ın konseri
Sahnede omzunda gitarı, samba bossa nova ve t...
Derya SAZAK
Linç kültürü
TESEV'in "Zorunlu Göç" kitabının tanıtıldığı ...


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri

© 2006 Milliyet