|
 |
|
|
Özen: Blok satış olursa Halk Bankası'na talibiz
Yeni satın almalarla ilgilendiklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, blok satış olması durumunda Halk Bankası'nın özelleştirilmesiyle de ilgili olduklarını açıkladı
EKONOMİ SERVİSİ
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, özelleştirilecek olan kamu bankalarından Halk Bankası ile ilgilendiklerini, ancak bankanın özelleştirme stratejisinin netleşmesi gerektiğini söyledi. Bu özelleştirme ile ilgilenebilmeleri için Halk Bankası'nda blok satışın olması gerektiğini belirten Özen, halka arzın ondan sonra olabileceğini kaydetti.
Geçtiğimiz yıl yüzde 25.5 hissesini ABD'li General Electric Consumer Finance'in (GECF) satın aldığı Garanti Bankası'nın yeni satınalmalar konusunda istekli olduğunu vurgulayan Ergun Özen, şöyle konuştu: "Özelleştirme İdaresi'nin Halk Bankası konusunda stratejisinin belli olması lazım. Oradaki stratejiler, politikalar netleştiği takdirde tabii ki bakacağız. Oradaki stratejiler daha net değil. Oradaki stratejilerin netleşmesi lazım."
Strateji belirleniyor
Öte yandan Devlet Bakanı Ali Babacan önceki haftalarda yaptığı açıklamada kamu bankalarının özelleştirme hazırlıklarına hız verildiğini, Halk Bankası'nın özelleştirme stratejisini belirlemek üzere bir konsorsiyumun danışman olarak görevlendirildiğini ve raporun hazırlanarak ilgili kurumlara gönderildiğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından piyasalarda önümüzdeki günlerde bu satışla ilgili sürecin netleşmesi yönünde beklenti oluşmuştu.
'Krediler azaldı ama ölmedi'
Ergun Özen, kredilerle ilgili olarak da kredilerin azaldığını ama 'ölmediğini', ağustos ayında taşıt kredilerinde canlanma beklediklerini, ev fiyatları düşerse orada da bir canlanma olacağını aktardı.
Özen, son 2 ayda vadesi gelen faiz ödemelerinde yüzde 99.7 oranında tahsilat gerçekleştiğini, kredilerde en ufak bir bozulma görmediklerini, kredi portföyünün son derece sağlıklı olduğunu söyledi.
Faizler konusunda önümüzdeki 3 - 4 ayda aşağı doğru bir trend görmediğini belirten Özen, dövizdeki hareketlenmeyle ilgili olarak da, likiditenin kaybolduğu yerde müdahalenin şart olduğunu söyledi.
Özen ayrıca, Garanti Bankası olarak açık pozisyonları bulunmadığını, yılsonu kâr hedeflerinde revize söz konusu olmadığını ifade etti.
KOBİ'lere özel portal
Garanti Bankası, KOBİ'lerin bilgiye ulaşmasını kolaylaştıracak KOBİ portalı 'kobigaranti.com'u hizmete sundu.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, internet portalını KOBİ'lerin ihtiyaçlarına uygun olarak oluşturduklarını, KOBİ'lerin pazarlamadan insan kaynaklarına, bilgi işlemden lojistiğe, finanstan mevzuat bilgilerine kadar her tür bilgiye bu portaldan ulaşabileceklerini söyledi.
Garanti Bankası'nın KOBİ müşterisinin 705 bine ulaştığını, toplam krediler içinde KOBİ kredilerinin payının da yüzde 22 olduğunu aktaran Karadere, yüzde 80'inin internet kullanmasına karşın KOBİ'lerin internetten yeterince yararlanmadıklarını, internet sitesi olan KOBİ'lerin oranının yüzde 30 seviyelerinde bulunduğunu belirtti.
|
|
|

|