Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 23 Temmuz 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Bush'tan PKK sözü

Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayan ABD Başkanı Bush, PKK ile mücadelede birlikte çalışma sözü verdi. Erdoğan, 'Türk ve ABD askeri makamları somut adımları görüşmeye başladı' dedi

ANKARA Milliyet


ABD Başkanı George W. Bush, PKK ile mücadele için Türkiye ile birlikte hareket edeceklerini ve ABD yönetiminin ilgili birimlerine bu yönde talimat verdiğini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Türk ve ABD askeri makamlarının PKK ile mücadelede atılacak somut adımları görüşmeye başladıklarını bildirdi.
Bush, Erdoğan'ı, ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice da Türk meslektaşı Abdullah Gül'ü dün arayarak PKK ile mücadele konusunda önemli mesajlar ilettiler. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Ankara'ya ilk telefonu açan Bush Erdoğan'a, "PKK'nın Irak'taki uzantıları ve faaliyetleri konusunda sizinle yaptığımız telefon görüşmelerini ciddiyetle değerlendiriyoruz. Durumun aciliyetini ve ciddiyetini anlıyoruz. İlgili birimlere gerekli talimatları verdim. Teröre karşı yürüttüğü mücadelede Türkiye ile birlikte hareket edeceğiz. Bu yöndeki mesaj güçlü bir şekilde Irak hükümetine de iletildi" dedi.

'Somut adımlar'
Erdoğan'ın da Bush'a Türkiye, Irak ve ABD arasında PKK ile mücadele alanında önümüzdeki günlerde yeniden canlanması beklenen üçlü mekanizmanın yanı sıra "Türk ve Amerikan askeri makamlarının PKK ile mücadelede atılacak somut adımları görüşmeye başlamalarından memnuniyet duyduğunu" aktardığı kaydedildi.
Başbakanlık kaynakları, Erdoğan'ın Bush'a ilettiği "askeri makamlar arasında somut adımların görüşülmeye başlanmasının" yeni bir gelişme olduğunu belirttiler.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği yetkilileri ise Türkiye ile PKK konusunda sivil, askeri ve istihbarat makamları arasında işbirliğinin mevcut olduğunu belirterek, "Bunun dışında yeni bir gelişmeden haberdar değiliz" değerlendirmesini yaptılar.

Rice: Böyle sürmeyecek
Bush'un Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından, Dışişleri Bakanı Gül'ü arayan Rice da PKK'nın son dönemde artan terörist eylemleri konusunda, "Durumun vahametinin farkındayız. Bunun böyle devam etmesine izin vermeme konusunda kararlıyız" dedi. ABD Dışişleri Bakanı, PKK ile mücadele alanında Türkiye ile birlikte yeni adımlar atmaya hazırlandıklarını da Gül'e aktardı.
Gül ise Rice'a, Türkiye'nin ABD'den beklentisinin "Terör örgütü konusunda bir an önce görünür, anlamlı ve elle tutulur bir sonuç alınması" olduğunu belirtti.

Bryza: PKK'ya eylem yakın

ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu dışişleri bakan yardımcılığında üst düzey yetkili Matt Bryza, ABD'nin kısa süre içinde PKK'ya karşı harekete geçtiğinin görüleceğini söyledi. Washington'da Türk ve Yunanlı gazeteciler için özel bir brifing düzenleyen Bryza, ABD'nin, bir taraftan El Kaide'yi hedef alırken, diğer taraftan PKK'yı "dokunulmaz" olarak görmediğini belirtti. Bryza, "Daha fazlasını göreceksiniz. Kısa süre içinde daha fazla somut sonuç alınacak. Bunun bir kısmı, üçlü süreçle ortaya çıkacak. Ancak başka yollar da olacak. PKK'ya karşı harekete geçtiğimizi göreceksiniz" dedi.




DÜNYA
Bush'tan PKK sözü
Bombardımana Şabat molası
Krizin reçetesi: Arap şemsiyesi
'Lübnan'a Türkiye liderliğinde barış gücü'
Ankara: BM kararına göre hareket ederiz
Etiyopya askerleri Somali'de ilerliyor
Irak'ta 'güvenlik planı' fiyaskosu







© 2006 Milliyet