Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 27 Temmuz 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
AKP ve iş dünyası (2)
Erdoğan'a mesajlar!


Büyük iş dünyasının önde gelen isimlerinden biriyle geçenlerde Başbakan Erdoğan'la hükümeti konusunda sohbet ederken şöyle dedi:
"Eskisi gibi değilim. Kafamda bazı soru işaretleri var. Bunlar bilhassa laiklik ile ilgili. Merkez Bankası operasyonu sonrasında ve bu konuda sergilenen zihniyet yüzünden tedirginliğim iyice arttı. Tabii bir de gelecek yılki Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin tartışmalar ve AKP çevrelerinden yansıyan inatçı hava da beni kaygılandırıyor."
Şöyle devam etti:
"Ben bu hükümeti ekonomi ve Avrupa Birliği alanında yaptıklarından dolayı destekledim, Başbakan Erdoğan'ı bunun için takdir ettim. Bu açılardan desteğim bugün de devam ediyor diyebilirim. Ekonomide her şeye rağmen yol haritasından sapmıyorlar. Özünde böyle... Ama diğer konu, yani laiklik, Çankaya vesaire beni fazlasıyla tedirgin etmeye başladı. Bunlar Türkiye'de siyasi istikrarı yeniden bozabilir."
Neden diye sordum.
Özetle şunları söyledi:
"İşadamı ne yapar? Yatırım yapar, para kazanmak ister. Bu aynı zamanda aş ve iş demektir. Üretim ve büyüme demektir. Bunun için de istikrar ister işadamı. Siyasette çalkantı, siyasette kararsızlık en son isteyeceği şeydir. AKP'nin dört yıl önceki tek parti hükümeti ile Türkiye'de güçsüz, yamalı bohça hükümetler devri kapandı."
Şunları da ekledi:
"İş yapamayan, güçsüz, kısır koalisyonlar döneminin Türkiye'de noktalanması iyi de oldu. Bu, siyasi istikrar demekti. Bu sayede AB ile ilişkiler rayına oturmaya, ekonomi istikrara kavuşmaya, dış kaynak girişi ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları artmaya ve ekonomik büyüme devamlılık kazanmaya başladı. Bunun tersine dönmesini istemiyoruz."
Şu sözler de aynı işadamının:
"İş dünyasında aklı başında hiç kimse siyasi çalkantıyı istemez. Siyasal tansiyonun yükselmesinden derhal tedirgin olur. Yatırımcıların, ekonomik oyuncuların en son isteyecekleri şey siyasal gerginliktir, istikrarsızlıktır. Aksi halde, klasik deyiştir, önünü göremez işadamı... Bunun için de Başbakan Erdoğan'ın bazı konularda daha dikkatli gitmesi lazım. Daha özenli bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum Sayın Başbakan'ın..."
İşadamı bunları söyledi.
Bu görüşler genelleştirilebilir.
Daha doğrusu, böyle bir değerlendirme, ayrıntılar bir yana, iş dünyasında genel kabul görebilir. Ya da benim son günlerdeki bazı sohbetlerden edindiğim izlenim böyle.
Bu sohbetlerden eğer Başbakan Erdoğan'a, AKP'ye dönük bazı mesajlar çıkarmak gerekirse, üç konu ön plana çıkıyor. Lafı evelemeden gevelemeden şöyle özetlenebilir:
(1) Askerle sakın çatışma!
(2) Laikliğe dikkat et!
(3) Çankaya'da uzlaş!
"Askerle sakın çatışma!" mesajının çerçevesine iki konu giriyor. Biri laiklik, öteki cumhurbaşkanlığı. Daha doğrusu bu üç mesaj iç içe. Üçünün kuyrukları birbirine sarılmış durumda. Biri dile getirilince, diğer ikisi hemen akla takılıyor.
Laiklik konusu, yani türbandı, imam hatipti, devlet içinde senden-benden ayrımıyla yapılan kadrolaşmaydı, yani Merkez Bankası tarzı atamalardı ve tabii cumhurbaşkanlığıydı, bunların tümü bir yerde "Askerle sakın çatışma!" mesajının çerçevesine oturuyor.
Tabii bu konularda herkesin aynı derecede tedirgin olduğu söylenemez.
Bir başka deyişle:
AKP hükümeti eliyle Türkiye'nin "İslamcı bir düzen"e götürüldüğüne, götürülebileceğine ihtimal verenler ağır basmıyor büyük iş dünyasında.
Ancak, laikliğe fazla özen göstermeyen tutumların asker-hükümet çatışmasını gündeme taşıyarak Türkiye'yi gereceği, bunun da çalkantı ve istikrarsızlığa yol açacağı ve bunun da sonuç olarak ekonomiyi, aş ve iş konusunu olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
Bir başka açıdan ise ...
Asker faktöründen bağımsız olarak da AKP'nin laiklik anlayışına duyulan çekinceler var. Daha doğrusu iş çevrelerinde bu çekince ya da kaygılar geçmişe oranla daha kuvvetli bir şekilde hissediliyor. Bir süre öncesine kadar AKP'ye dönük hava daha farklıydı.
Çankaya'ya gelince...
Şunlar söylenebilir:
(1) Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması temenni edilmiyor. Bunun askeri, dolayısıyla Türkiye'yi germesinden kaygı duyuluyor.
(2) Bu seçimin çatışma ile değil, uzlaşma ruhu ile yapılması isteniyor.
(3) Cumhurbaşkanı seçiminin bir inatlaşmayla 'Çankaya savaşları'na dönüşmesi halinde, Türkiye'nin istikrarsızlaşacağı ve dış konjonktür de uygun olduğu için Türk ekonomisinin yeniden dikiş tutmaz noktalara kayabileceği korkusu ifade ediliyor.
Yarın da bu konuya devam.

h.cemal@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Anadolu ayağa kalkıyor
ANADOLU bütün tarihinin en büyük değişimini y...
Çetin ALTAN
Saka kuşunun ötüşü
Dün sabah saat tam 6'da elektrikler yine kesi...
Melih AŞIK
İzin dilekçesi...
Yaz sıcak ve olaylı geçiyor... Siz okurlardan...
Fikret BİLA
Babacan: Torunlarımız hesap sorar
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ü...
Hasan CEMAL
Erdoğan'a mesajlar!
Büyük iş dünyasının önde gelen isimlerinden b...
Güneri CIVAOĞLU
İyi niyet taşları
Bir tarih devi İsmet Paşa, yatağında, ayağa k...
Can Dündar
Üçkâğıtçılık sınıf atladı
Eskiden "Dolandırıcılar Kralı" Sülün Osman'dı...
Abbas GÜÇLÜ
Herkes her yerde öğrenim göremez
Tercih sıralamalarıyla ilgili o kadar ilginç ...
Hurşit GÜNEŞ
Yarım kalan tarım
Fındıkla ilgili tartışmalar sürüyor. Hükümet ...
Doğan HEPER
ABD, PKK konusunda çark etti
İKİ görüş var:
Semih İDİZ
Iraklı Kürt realitesini ne zaman tanıyacağız?
Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök bundan b...
Sami KOHEN
Roma fiyaskosu
RESMİ ağızlar Lübnan'la ilgili Roma Konferans...
Hasan PULUR
Hanefi Avcı gibi adamlar
YOOO, bu Hanefi Avcı'ya birileri haddini bild...
Derya SAZAK
Yeni Ortadoğu
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice baklayı...
Meral TAMER
AKP'den yoksula lütuf var, hak yok!
Her 4 kişiden 1'inin yoksulluk sınırının altı...
Yaman TÖRÜNER
Gayrimenkul sektöründe fiyatlar ve riskler
Gayrimenkul sektörü Türkiye'de ve dünyada yen...
Güngör URAS
İSO bulguları TÜİK rakamlarıyla çelişiyor
İSO (İstanbul Sanayi Odası) 500 büyük sanayi ...
Serpil YILMAZ
Murdoch şokunu atlatmak kolay olmayacak
Geriye doğru gidersek, bu sütunlarda 7 Ağusto...
M. Ali BİRAND
Türkiye, deli güllabiciliği yapıyor!
Türkiye'nin, bir yandan Filistin-İsrail öte y...

© 2006 Milliyet