Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 28 Temmuz 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
500 büyükler katma değer yaratamıyor


İSO'nun yayımladığı 500 büyük sanayi kuruluşu rakamlarına göre toplam üretim 2004 yılında 137 milyar YTL iken cari fiyatla 2005 yılında 150 milyar YTL'ye yükselmiş.
ÜFE endeksindeki 2005 yılı yüzde 7.0 artış oranıyla sabit fiyata dönüştürüldüğünde, üretimden satışlar rakamı 150 milyar YTL'den 140 milyar YTL'ye düşmekte ve üretimden satışlardaki reel artışın sadece yüzde 2.2 oranında olduğu ortaya çıkmaktadır.
Ekonomide gerçek üretim, katma değer yaratmaktır. Katma değer denilen şey, çıktı fiyatı ile girdi fiyatı arasındaki farktır. Üretimin her aşamasında ürün değerine yapılan eklemedir.
Üretime 4 faktör katılır. Ve katkıları karşılığında yaratılan değerden pay alır. (1) "Doğa" üretime katkısının karşılığında "kira" alır. (2) "Sermaye" üretime katkısının karşılığında "faiz" alır. (3) "Ekmek" üretime katkısının karşılığında "ücret" alır. (4) "Müteşebbis" üretime katkısının karşılığında "kâr" alır.

Katma değeri artırmalıyız
Ülkede yaratılan katma değer toplamı da milli geliri oluşturur.
Katma değer ne kadar büyük ise, üretim faktörlerinin ve de sonuçta ülkenin geliri o kadar artar.
Üretimde marifet, katma değeri artırmaktır. Katma değer üretilen mal ve hizmete üretimin her aşamasında daha çok katkı yapmakla sağlanır.
Örneğin pamuğu tarladan toplayarak olduğu gibi ihraç edebilirsiniz. Bez dokuyarak satabilirsiniz. O kumaşı toz bezi haline getirerek veya markalı elbise dikerek satabilirsiniz.
Her aşamada katma değer yükselmiş olur. Katma değerin yükselmesi daha çok insana iş ve aş, daha çok ücret, daha çok kâr demektir...
2005 yılında 500 büyük sanayi kuruluşunun üretimden satışları yüzde 2.2 oranında artarken acaba katma değerleri ne kadar arttı?

'Büyükler'in üretime katkısı azalmış
Cari fiyatlarla 2004 yılında 23.7 milyar YTL olan katma değer 2005 yılında 23.1 milyar YTL'ye düşmüş. Cari fiyatı imalat sanayii fiyat endeksi olan yüzde 8.5 ile sabit fiyata dönüştürdüğümüzde görüyoruz ki, 2004 yılı fiyatlarıyla 2005 yılı katma değeri 21.3 milyar YTL. 500 büyüklerin katma değer yaratma gücü 2005 yılında bir yıl önceye göre yüzde 10 dolayında gerilemiş durumda.
Sabit fiyatlarla üretim yüzde 2 artarken, katma değer yüzde 10 gerilediğine göre, demek ki, 500 büyükler üretimde daha çok ithal girdi kullanmış. Üretime 500 büyüklerin katkısı azalmış.
Yaratılan katma değer, çalışan işçi sayısına bölününce, net katma değer verimliliğinin 447'den 414'e düştüğü görülüyor. 2005 yılında 500 büyüklerin çalıştırdığı işçi sayısının yüzde 3 gerilemesine karşılık, işçi başı katma değer verimliliğinin yüzde 8.1 oranında azalması çok olumsuz bir gelişmedir.
500 büyüklerin 2005 yılı karnesi sanayide işlerin kötüye gittiğini, ucuz dövize dayalı ucuz ithalatın (1) Sanayinin büyümesini, (2) Katma değer yaratma gücünü, (3) Çalışan başına katma değer verimliliğini rezil ettiğini ortaya koyuyor.
Sanayi büyümez ve de sanayinin katma değer yaratma gücü gerilerse, istihdam imkânları artmaz, daralır, büyüme gerçekleşmez, insanların ve ülkenin geliri artamaz.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Lübnan'a asker göndermek?!
KONUYU Dışişleri kaynaklarından araştırdım. T...
Çetin ALTAN
Namaz kılmayanlar seçim kazanabilir mi?
Kendi "kimlik" kartvizitini; "Kemalizm", yahu...
Fikret BİLA
Ankara muharip olmayan konumda asker vermeye sıcak
Roma toplantısında, İsrail-Lübnan (Hizbullah)...
Hasan CEMAL
Ekonomide reforma devam! AB hedefinden vazgeçme! Kuzey Irak'tan uzak dur!
İstanbul'un daha çok büyük iş dünyasında, Baş...
Güneri CIVAOĞLU
Veda mektubu
İsrailli mizahçı Efrahim Kişon'un "İsrail'i t...
Abbas GÜÇLÜ
Dershanelerin gazına gelmeyin!
Öğrencilerin ve velilerin kafası zaten karışı...
Hurşit GÜNEŞ
Enflasyon nereye?
Türk ekonomisinin temel sorunu artık enflasyo...
Metin MÜNİR
Muhalefete karşı askeri darbe mi? Dalga geçiyorsun!
Geçenlerde bir grup erkek yemek masasının etr...
Faik ÖZTRAK
Aşırı kredi genişlemesi ile gözetim ve denetim politikaları
Küresel ekonomide uzun dönemli gelişmelere ba...
Hasan PULUR
Bu mektubu kime yazarsınız?
HER demokraside işler her zaman iyi yürümez. ...
Derya SAZAK
BM gücü
Roma Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı A...
Meral TAMER
Hülya Koçyiğit ile Bitlis yollarında...
Okumayan tek kızımızın kalmamasını hedefleyen...
Ece TEMELKURAN
Kim ABD'yi daha çok seviyor, parmak kaldırsın!
Kuzey Iraklılar, nam-ı diğer Kürdistan, hem İ...
Güngör URAS
500 büyükler katma değer yaratamıyor
İSO'nun yayımladığı 500 büyük sanayi kuruluşu...
M. Ali BİRAND
Mahkeme, seçim barajını indirebilecek mi?
2002 seçimlerinde DEHAP'ın Şırnak listesinden...

© 2006 Milliyet