
|
|
|
 |
|
|
Papa, Ayasofya'yı turist gibi gezecek
Papa, Türkiye ziyaretinde 'sade bir program' izleyecek. Cumhurbaşkanı Sezer'den onuruna resmi yemek vermemesi ricasında da bulunan Papa, Ayasofya'yı da 'bir turist gibi' gezecek
Utku Çakırözer
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak 28 Kasım - 1 Aralık arasında Türkiye'yi ziyaret edecek olan Papa 16. Benedikt, diğer liderlerin aksine, Çankaya Köşkü içindeki Camlı Köşk ya da beş yıldızlı bir otelde kalmayı reddetti. Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello'nun evinde kalacak olan Papa, Sezer'den kendisi onuruna resmi yemek vermemesi ricasında da bulundu. Diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Papa'nın ziyaret programı şöyle:
28 Kasım'da Ankara'ya gelecek olan Papa, Vatikan Büyükelçiliği'ne yerleşecek. Papa, Sezer'le Çankaya Köşkü'nde yapacağı 30 dakikalık görüşme dışında Ankara'daki tüm vaktini elçilikte geçirecek. Başbakan Erdoğan ya da Erdoğan'a vekâlet edecek Başbakan Yardımcısı ve büyükelçileri burada kabul edecek.Sezer'in resmi törenle karşılayacağı Papa ile ikili görüşme sonrasında heyetler arası görüşme yapılmayacak. 'Sade yaşam'ı tercih eden Papa'nın bu nedenle 'resmi yemek' istemediğini aktaran kaynaklar, Almanya ve Polonya ziyaretlerinde programa "yemek için yarım saatten fazla zaman ayrılmasın" uyarısının konulduğunu da belirtti.
Elçilikte yemek yiyecek
Papa'nın talebi konusunda son sözü, bugüne kadar konuğu olan tüm liderleri mutlaka resmi bir akşam yemeği ya da dar kapsamlı çalışma yemeğinde ağırlayan Sezer söyleyecek. Sezer'in isteği kabul etmesi durumunda Papa, yemeklerini elçilik içindeki altı kişilik yemek masasında, beraberindekiler ve Vatikan Büyükelçisi ile yiyecek.Papa, ziyaretinin büyük bölümünü dua ederek ve diğer dinlerin temsilcileriyle görüşerek geçirecek. Papa, Selçuk'taki Meryem Ana Kilisesi'nde de ayin yönetecek.
30 Kasım'da gelecek
16. Benedikt, İstanbul'da, 23. Jean'ın papa olmadan önce 1935 - 44 arasında yaşadığı Vatikan'ın İstanbul Temsilciliği'nde kalacak. 30 Kasım'da Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ederek Patrik Bartholomeos ile görüşecek ve Ortodoks âleminin Aziz Andreas Yortusu'na katılacak. Ermeni Patrikhanesi'ni de ziyaret edecek olan Papa, Yahudi cemaati adına hahambaşıyı Müslümanlar adına da Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı'yı kabul edecek. Papa'nın, Ayasofya'yı ziyaret edip etmeyeceği yönündeki tartışma da "turistik ziyaret" formülüyle aşıldı. Kaynaklar, Papa'nın Türkiye'den ayrılmak üzere Atatürk Havalimanı'na giderken, Hıristiyan âlemi açısından kritik öneme sahip Ayasofya Müzesi'ni de "kültürel bir ziyaret" çerçevesinde birkaç dakika gezeceğini belirtti.
|
|
|

|
|