|
 |
|
|
GALATASARAY'IN OFANSİF SİSTEMİ ŞAMPİYONLAR LİGİ İÇİN RİSKLİ
İçeride yeter dışarıda tekler
Sarı - kırmızılı takımın orta sahası Türkiye'de iyi niyetle pres yapıyor, ama Avrupa'da yetmez. Gerets, Lucescu gibi göbeği kalabalık tutmalı. Volkan, yeni yabancıyla ön liberoda sezonu götürebilir. Motivasyon kaybı yaşanırsa ciddi sıkıntılar doğar
4 SİLAHŞORA USTACA BAKIŞ / Rıdvan Dilmen
Büyük takım kolay olunmuyor. Onlara, "Dört büyükler" diye de boşuna denilmiyor. Hani derler ya, "Formaları bile şampiyonluğa oynar." İşte dört büyükler, sezon başında veya lig içinde sıkıntı yaşasalar bile üst üste birkaç maç kazandıkları zaman hemen olumlu yönde havaya yakalayıp, tekrar potaya girerler.
Tıpki geçen yılki Galatasaray örneği gibi. Sarı - kırmızılı ekibin geçen sezonki sorunu sadece ekonomik problemler değildi. Oyuncular bunların bir şekilde aşılacağını biliyordu. Ligin hemen başında güçlü kadroya sahip rakibi Fenerbahçe ile diğer adaylardan koptular. Ligin ilk yarısında Fenerbahçe'ye Ali Sami Yen'de mağlup oldukları gün 6 puan farkla geriye düşmüşlerdi. Kulüp içi olumsuzluklar sıradan takımlarda çözülmelere sebep olur. Ama ilk yarı sonunda rakibinden 4 puan geriye düşen Galatasaray önce rakibini yakaladı ve ligi iki puan üstte şampiyon olarak bitirdi.
Lider oyuncu farkı
İkinci yarıda rakibiyle Kadıköy'de oynadığı maçı 4-0 kaybedip, ilk devre bitiminden itibaren bakacak olursak 7 puan ve açık averaj farkıyla geriye düşmesine rağmen 2 puan öne geçmek sadece büyük takımların yapacağı bir iştir. Tabii burada rakibi Fenerbahçe'nin beklenmedik puan kayıpları da şampiyonluğun gelmesinde büyük bir sebepti, ancak en önemlisi asla havlu atmadılar. Özellikle lider oyuncuları Hasan Şaş, Hakan Şükür, Ergün, Tomas, Song ve Mondragon gibi isimler şampiyonluğun gelmesinde çok etkiliydi.
Önümüzdeki sezonda Galatasaray'ı bekleyen tehlike ise şu; geçen sezonki konsantrasyondan uzak olabilirler. Rahatlama özgüveni getirmekte faydalı, ama bu gayri ciddiyete dönüşürse problem olur. Yani şampiyonluk yolunda ipler yine Galatasaray'ın kendi elinde. İyi bir kadrosu vardı. 'Dı' diyorum çünkü geçen yıl şampiyonlukta gerçekten çok emeği olan dört forveti Necati Ateş, Hakan Şükür, Hasan Kabze ve Ümit Karan'dan ikisi şu anda sakatlar ve tam kapasiteyle geri dönüş zamanları soru işareti. Yani Hakan ve Necati'nin şu an için takım içinde alternatifleri yok.
Gerets düşünmüyor
Takımda ön libero arayışları devam ediyor. Eğer alınacaksa gelecek oyuncu ve Volkan ön liberoda sezonu götürebilir. Her ne kadar Gerets, Volkan'ı düşünmese de. Galatasaray geçen yılki gibi her maçta arzulu oynamak zorunda. Eğer en küçük bir motivasyon bozukluğu olursa sıkıntı yaşarlar.
Şampiyonlar Ligi'nde aslında bizim bütün takımların işi zor. Çünkü Eric Gerets'in oynattığı takım düzeni ofansif. Bu sistem Türkiye Ligi için geçerli, ama Avrupa'da daha kontrollü oyun seçmesi gerekir ki Gerets'in bu yapısı yok. Bu yüzden de mevcut ofansif takım düzeniyle zorlanırlar diye düşünüyorum.
Orta saha güçlenmeli
Şampiyonlar Ligi standartlarına göre oynarlarsa ki bu kadro buna müsait, ön liberoya ikinci oyuncu sokması lazım. Avrupa'da kontrollü oyun için daha kalabalık orta saha oynatması lazım. Lucescu önceki yıllarda zaten bunu yapıyordu ve netice de alıyordu. Gerets'in elindeki orta saha kadrosu Türkiye'de iyi niyetle pres yapıyor ve yetiyor. Ancak Avrupa'da yetmez. Zaten geçen sezon rakibi Fenerbahçe'ye iki kez yenilmesine rağmen 2 puan farkla şampiyon olmasındaki en büyük sebep aradaki açığı Anadolu takımlarıyla oynadığı maçlarda kapatmayı bilmesiydi.
Galatasaray, Fenerbahçe'nin önünde şampiyon olurken, sarı - lacivertli takım derbilerde 14 puan aldı. Sarı - kırmızılı ekibin puanı ise 10'da kalmıştı. Bana göre bu durum Şampiyonlar Ligi için çok önemli bir örnek teşkil ediyor.
Necati kaleye dönük oynamalı
Necati Ateş, geçen sezon Hakan Şükür'le ileri ikilide görev yaptığı maçlarda düşüş yaşadı. Necati hep yüzü kaleye dönük oynaması gereken bir futbolcu. Yani forvet arkasında oynamalı. Ama sakatlıklardan dolayı en uçta oynamak zorunda kalıyor. Takımda forvet arayışı yok. Ama yeni sakatlıklar forvet hattında da sıkıntılara neden olabilir.
Tolga Seyhan tercihi doğru
Savunmada geçen yıl bütün yükün Song ile Tomas'a kaldığını düşünürsek defansa takviye gerektiği de ortaya çıkar. Bu anlamda Tolga Seyhan transferi doğrudur Ayrıca Yalçın ciddi bir sakatlık geçirdi ve dönüş tarihi belli değil. Yani Tolga'nın alınmasıyla savunmada rekabet ortamı sağlanmış oldu. Galatasaray'ın yeni sezonda geçen yıldan daha fazla maç oynayacağını varsayarak Tolga'nın faydalı olacağını düşünüyorum.
ŞAMPİYONLUKLAR
1961 - 62
1962 - 63
1968 - 69
1970 - 71
1971 - 72
1972 - 73
1986 - 87
1987 - 88
1992 - 93
1993 - 94
1996 - 97
1997 - 98
1998 - 99
1999 - 00
2001 - 02
2005 - 06
Gelenler: Carrusca, Okan, Tolga
Giden: Saidou
***
Cihan formülü
Gerets ön libero sorununa takım içinden çare bulmaya çalışıyor. Belçikalı hoca, Cihan'ı buraya kaydırarak Arda'ya defansın sağında görev vermeyi düşünüyor
ERHAN TELLİ
Süper Lig'in açılış maçında Ankaraspor ile cuma günü karşılaşacak Galatasaray'da, ön libero transferinin bir türlü yapılamaması nedeniyle sıkıntı olan Teknik Direktör Eric Gerets, Cihan Haspolatlı formülüyle sorunu çözmenin planlarını yapıyor.
Ankaraspor maçı öncesi taşları yerine oturtmak isteyen tecrübeli teknik adam, Cihan'ı en liberoya, Arda'yı ise savunmanın sağına monte etme kararı aldı. Beşiktaş'la oynanan Süper Kupa maçında genç oyuncusu Mehmet Güven'i ön liberoda deneyen ancak bu tercihi yüzünden yoğun eleştiri alan Gerets'in, yeni yabancı gelene kadar Cihan'la yola devam edeceği bildirildi.
Transferin gecikmesi nedeniyle sarı - kırmızılı yöneticilerle de arasında soğuk rüzgarlar esen deneyimli hocanın, Borussia Mönchengladbah ile oynanan hazırlık maçında 11'de sahaya sürerek ön liberoda denediği Okan Buruk'a şans tanıyıp, tanımayacağı da merakla bekleniyor.
Bu arada Gerets'in, Arjantinli Carrusca'ya, Ankaraspor deplasmanında ilk 11'de forma vermeyi düşündüğü vurgulandı.
Carrusca titredi!
Cim-Bom'un yeni transferi dün ilk kez antrenmana çıktı. Genç oyuncunun heyecandan uyum sağlamakta zorlandığı gözlendi
Galatasaray çift antrenmanla Ankaraspor'la cuma günü deplasmanda oynayacağı sezonun açılış maçının hazırlıklarına başladı. Teknik Direktör Gerets yönetiminde sabah yapılan idmanda futbolcular koşunun ardından 3 gruba ayrılarak tek pas çalışması gerçekleştirdi.
Çift kale maçı as takım, Hakan Şükür'ün tek golüyle 1-0 kazanırken, Gerets'in hata yapan oyuncuları sert şekilde uyarması dikkat çekti. Takımla ilk kez idmana çıkan yeni transfer Arjantinli Marcelo Carrusca ise heyecan yüzünden zorlandı. Genç sol kanat oyuncusunun, takım arkadaşlarına uyum sağlamakta güçlük çektiği görüldü.
Sakatlığı düzelen Orhan Ak takımla çalışmalara başlarken, Ümit Karan, Yalçın ve Hasan Kabze'ye özel program uygulandı. Belinde ağrısı olan Hasan Şaş koşuyla yetindi, mide-bağırsak enfeksiyonu şikayeti bulunan Volkan antrenmana katılmadı.
Aslan akşam taktik ağırlıklı bir idman yaparken, Cihan ile Ergün salonda çalıştı. Bu arada Hasan Şaş dün 30 yaşına girdi.
Gerçekleri tarih yazar
Galatasaray, Birinci Lig tarihinin en başarılı takımı durumunda bulunuyor. Ligde 1990'lı yılların sonlarına kadar Fenerbahçe'nin üstünlüğü göze çarparken, Aslan bu dönemden sonra özellikle Fatih Terim'le yakaladığı çıkışla ezeli rakibini birçok alanda geride bıraktı.
Sarı - kırmızılılar, 1999-2000 sezonu başında Fenerbahçe'nin 13 puan gerisinde bulunurken, 1999-2000 sezonu bitiminde 5 puan farkla zirveye yerleşti ve bu üstünlüğünü 2006-2007 sezonuna kadar korudu. Cim-Bom, geride kalan 48 yılda yaptığı bin 562 lig maçında 2 bin 596 puanla ilk sıraya otururken, Fenerbahçe 2 bin 587 puanda kaldı.
Aslan lig tarihinde en çok galip gelen (883) ve en çok gol atan (2712) takım unvanlarını da elinde tutuyor. Fenerbahçe'nin 877 galibiyeti ve 2711 golü bulunuyor. Beşiktaş ise 48 sezonda 2507 puan toplarken, 834 galibiyet aldı, rakip ağları da 2500 kez salladı.
Canaydın coştu
Başkan Özhan Canaydın, yeni sezon öncesinde taraftarlara birbirinden iddialı mesajlar gönderdi, destek istedi.
Canaydın, Galatasaray Dergisi'nin Ağustos ayı sayısında yer alan yazısında Türkiye ve Avrupa'da zorlu sınavlardan oluşan bir mücadelenin içine girdiklerini belirterek, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu mücadelenin hepsinden de alnımızın akıyla çıkacağız. Elde edeceğimiz başarılar ile hem Galatasaraylıların, hem de bu ülkenin gururu olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
'Yaptıklarımız teminat'
Sarı - kırmızılı yönetim olarak bugüne kadar yaptıklarının bundan sonrası için teminat teşkil ettiğini de kaydeden Başkan Canaydın, "Değerli Galatasaraylılardan beklentimiz büyük hedeflere yöneldiğimiz bu süreçte el ele, gönül gönüle bizimle birlikte bu yürüyüşe katılmaları olacaktır. Her zaman dile getirdiğimiz gibi birlikten güç doğar. Doğru kullanılan güçten de başarı" ifadesini kullandı.
Ergün'ün dileği
Cim-Bom'un sakatlıktan çıkan emektar yıldızı Ergün Penbe gözünü formaya dikti. Tam Saha dergisine röportaj veren 34 yaşındaki tecrübeli futbolcu, "Bu sezon hedeflerimden biri Galatasaray'da banko forma giyebilmek, diğeri de A Milli Takım'da yeniden oynayabilmek. Bunlara ulaşabilmek için çok çalışacağım" dedi.
Rövanş günü
Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turundaki rakibi bugün belli oluyor. Norveç temsilcisi Valerenga deplasmanda 3-1 mağlup olduğu Çek Cumhuriyeti ekibi Mlada Bloslav'la saat 21.45'te kozlarını paylaşacak. Cim-Bom'da yardımcı antrenör Stumph ile PAF Takımı antrenörü Emrah Bayraktar dün maçı izlemek için Norveç'e gitti.
|
|
|

|