Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 02 Ağustos 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Yeryüzü Vicdan Örgütü!


"Yeryüzünün, insanlığın şu ana kadar kurduğu hiçbir kuruma güvenemeyeceğimiz günlerdeyiz" diye yazmıştım geçen hafta. Çünkü Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in bombalarıyla ölen dört BM gözlemcisi için bile bir kınama kararı çıkaramamıştı.
İsrail'in bombaları Yahudi soykırımının efsunlu suyuyla kutsandığı için öyle mübarekti ki BM bile İsrail'e karşı kendisini savunamaz, İsrail'i ayıplayamaz hale gelmişti.
Bugün ise Kana köyü katliamında aynı bombalarla ölen 37 çocuğa bakıyoruz. İsrailli çocuklara imzalatılan bombalarla öldürülen 37 çocuk!
BM yine bir kınama kararı bile çıkaramıyor. Kaldı ki çıkarsa ne olacak? İnsanlığın kara bahtını BM'nin "tatlı diliyle" çıkardığı bir kınama kararına mı bağlayacağız? Bu kınama çıksa rahatlayacak mıyız? Ölü çocukların ve daha da ölecek çocukların ruhları huzura mı kavuşacak?

15 Şubat! Yeniden!
İsrail, operasyonun genişlediğini açıkladı. Şam'da 2 bin kadın yürüdü önceki gün. ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın sözünü ettiği "Yeni Ortadoğu"yu temsilen siyahlara bürünmüşlerdi ve tabutlar taşıyorlardı.
İranlı kadınlar, aynı gün Tahran'da yapılan gösteriye canlı bomba kılığında katıldılar. Endonezya, Hindistan ve Pakistan'da benzer gösteriler düzenlendi.
Ortadoğu ve giderek Doğu, bağıra bağıra Batı'ya seslendiler. Tıpkı Irak işgalinden önce olduğu gibi Ortadoğu halkları Batı'daki vicdan sahiplerinden daha hızlı davranıp sokaklara döküldüler. Şimdi, yine tıpkı Irak işgalinden önce olduğu gibi sıra Batı'da.
Londra, Paris, Madrid sokakları nasıl yüz binlerle, milyonlarla dolduysa o küresel eylem günü olan 15 Şubat'ta, aynı sokaklar yeniden dolmalı. Ve bu kez bu eylemlerin başını her ülkenin Yahudi vatandaşları çekmeli!

Yahudilerin vicdanı
İnsanlığın vicdanına, bu vicdanın küresel düzeyde örgütlenişine yeniden ve acilen ihtiyacımız olduğu günlerdeyiz.
Bu küresel vicdan örgütlenmesi, nasıl ABD'nin Ortadoğu'yu işgali öncesinde ABD vatandaşlarının etkin olduğu bir platform olduysa şimdi de İsrailli yöneticilerin arsızlığına ve dehşetine karşı Yahudilerin de ses verdiği bir ortak tavır olmalı.
Bütün dünya Yahudileri kendileri adına yapılan ya da kendilerinin de sonunda zarar göreceği bu savaşı durdurmak için uluslararası topluma, yerkürenin halklarına çağrıda bulunmalı.
Bunu yapmadıkları zaman Amerikalıların başına gelen "küresel nefretle" karşılaşacaklarını, bu dünya üzerinde kendi yataklarından başka yatacak yerleri kalmayacağını bilmeli.
Yahudiler, İsrail'in dış politikasına karşı kendilerini ve insanlığı korumalı. İsrail'de yaşayan Yahudilerin çoğunluğunun şimdilik bu savaşı desteklediğini çeşitli anketlerle duyuruyor basın organları. Orada, korku içinde yaşamanın getirdiği bir sonuç bu büyük olasılıkla.
Bu yüzden bu korku ile zehirlenmemiş olan İsrail dışındaki Yahudiler bu konuda insanlığın vicdanıyla, insanlık için düşünmeli.

Yeryüzü Beyrut olur
Batılı halklar, Irak işgali öncesi kendi ülkelerinde de insanların savaşa çağrılacağını, o kirli savaşın içine kendilerinin de çekileceğini düşünerek belki daha cevval davranmışlardı bugüne nazaran.
Onlar da bilmeli ki eğer dünyanın sinir uçlarının birleştiği İsrail'de bu savaş sürerse, şiddet, bir fay kırığı gibi içine çeker bütün dünyayı. Yerküre o çatlaktan içine çekilir ve çöker. Bütün yeryüzü Beyrut olur. Sonra "Dünya güzel bir yalandı" deriz bu mavi-yeşil top uzayda bir toz bulutu olurken...

ecetem@hotmail.com








Taha AKYOL
Genelkurmay ve komplo teorileri
GENELKURMAY Başkanlığı'na Org. Yaşar Büyükanı...
Çetin ALTAN
"İslami cihat" politikaları ve "Çellissima" 4'lüsü...
Bir yanda bastırdıkça bastıran sıcaklar, bir ...
Fikret BİLA
Düğümü Sezer'in mesajı çözdü
Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başk...
Hasan CEMAL
Çılgınlığın sonu yok mu?
Lübnan'daki İsrail işgali daha birkaç hafta ö...
Abbas GÜÇLÜ
Hangi okula kaç kişi kaydoldu? Anında öğrenin
Teknolojik olanaklar velilerin işine ilk kez ...
Nail GÜRELİ
Uyanma zamanı geliyor mu?
Olup bitenler sizi karamsarlığa sürükleyebili...
Metin MÜNİR
Kim korkar hain Wal-Mart'tan?
Yabancı sermaye girişi tek yön bir yol değild...
Hasan PULUR
Ölümle yarıştı, ölüm geçti...
İNSAN vardır, ölümle yarışır; "Ben geçeceğim!...
Meral TAMER
Tabipler Birliği, MR sömürüsünde neden sessiz?
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın üst dü...
Ece TEMELKURAN
Yeryüzü Vicdan Örgütü!
"Yeryüzünün, insanlığın şu ana kadar kurduğu ...
Osman ULAGAY
İnsanlık öldü, Duygu görmedi
Sevgili Duygu'nun hayatla son bağlarını da ko...
Güngör URAS
Fiskobirlik olmadan olmaz!
Fiskobirlik depolarında 2005 ürünü 50 bin ton...

© 2006 Milliyet