Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 06 Ağustos 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Lübnan Türkiye'nin önemini artırdı

Olli Rehn'e göre, Türkiye'nin AB ve İslam Dünyası arasındaki köprü rolü krizle birlikte önem kazandı

DIŞ HABERLER SERVİSİ


AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Lübnan krizinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin önemini artırdığını söyledi. Rehn, AB üyesi Türkiye'nin, Birlik ve İslam Dünyası arasında köprü görevi yapabileceğini vurguladı.
Dünkü Finlandiya gazetelerinde yer alan açıklamalarında, Ortadoğu'daki gelişmeler ile Türkiye'nin AB üyeliği sürecini değerlendiren AB Komiseri, ılımlı ve demokratik bir Türkiye'nin Avrupa için stratejik önemde olduğunu ifade etti. Rehn, Türkiye'nin üyelik kriterlerini yerine getirmesi halinde 25 üyeli Birlik'e girmesine izin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
"Lübnan'daki çatışmalar ışığında Türkiye'yle yürütülen üyelik müzakerelerinin önemi arttı. Çünkü Türkiye ılımlı İslam ülkesi ve laik demokratik bir devlet" ifadelerini kullanan Olli Rehn, Türkiye lehindeki bu olumlu mesajlarının hemen sonrasında ise ılımlı ve istikrarlı olan Türkiye'nin AB kriterlerini yerine getirmeksizin AB'ye üye olabileceğinin düşünülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Rehn, "Stratejik önemi ve büyüklüğünden dolayı Türkiye, üzerine düşen sorumluluklarından kurtulduğunu düşünmesin. Önemli olan her iki tarafın üzerine düşeni yerine getirmesi ve verdiği sözlere sadık kalması" diye konuştu.

Üyelik garanti değil
Olli Rehn, ayrıca üyelik müzakerelerine başlamanın, otomatik olarak Türkiye'nin veya Hırvatistan gibi başvuru yapan Balkan ülkelerinin üyeliğiyle sonuçlanmak zorunda olmadığını belirterek, "Bu ülkelerin bugün ya da yarın üye olacaklarını söylemiyorum, ancak AB, orta veya uzun vadede üyelik perspektifine bağlıdır" dedi.





DÜNYA
'Formülü açıkla'
'Hizbullah çetin ceviz'
Lübnan Türkiye'nin önemini artırdı
Sur'a havadan komando baskını
Ateşkes çağrısı için BM'de uzlaşmaya varıldı







© 2006 Milliyet