|
 |
|
|
'Kum' cinayetinin sorumlusu aranıyor
Barbaros Bulvarı'nda geçen hafta yola dökülen kum yığınının yanında motosikletle kaza yapan iki genç öldü. Uzmanlara göre, uyarı levhası koymayan müteahhitler suçlu. Hukukçular, "15 yıla kadar hapis istenebilir" dedi
ŞAKİR AYDIN, ŞENOL DEMİRCİ, ELVAN EZBER İstanbul
Bir kurye firmasında çalışan İbrahim Geliş (27) ile askerden izne gelen arkadaşı Mustafa Çelik (21), geçen pazartesi gecesi, Barbaros Bulvarı'nda elektrik direklerinin yenilenmesi sırasında yola dökülen kum yığınının 10 metre yakınında kaza yaparak hayatlarını kaybetti.
Kazaya, belediye adına iş yapan İzka firması tarafından neredeyse yolun bir şeridini kapatacak şekilde yığılan kumun neden olduğu iddia edildi. Zaten kum yığını da ertesi sabah hemen kaldırıldı.
Uyarı işareti yoktu
Uzmanlar, kum yığınının çevresine hiçbir uyarı işaretinin konulmamış olmasını sorumsuzluk olarak nitelendirdi. Karayolları yetkilileri, bu tür bakım onarım işleri yapılırken, çalışma noktasının en az 50 metre ilerisinden itibaren şeridin sıfırlanarak kapatılması gerektiğini, çevresine de mecburi yön levhalarının yanı sıra gece saatleri için de ayrıca flaşörlerin konulmasının şart olduğunu söyledi.
Belediye yetkilileri ise müteahhitle ilgili olarak, "İnceleme yaptırılıyor. Hazırlanacak rapora göre işlem yapılacak" dedi.
Aileler: Peşini bırakmayacağız
İbrahim Geliş'in babası Veli Geliş, yasal olarak sorumluların cezasız kalmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Biz, yasalar çerçevesinde bu işin peşini bırakmayacağız. Gece kum konuluyor ama kazanın hemen ardından sabah kum bölgeden kaldırılıyor. Eğer bu işin sorumluları isteselerdi, kumu gece de kaldırabilirlerdi. Kumun kaldırılması için ille de insanların hayatını kaybetmeleri mi gerekir? Bir insanın hayatı bu kadar basit olmamalı."
Mustafa Çelik'in amcası Mükremin Çelik de, "Canımız yandı, başkalarının da canı yanmasın diye sorumluların cezasını çekmeleri için işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
İhaleyi alan taşerona satıyor, iş ameleye kalıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bu kazayla ilgili olarak, Türk müteahhitlerin çalışmasından yakınmıştı. Topbaş şunları söylemişti: "Herhangi bir yol çalışmasını, uluslararası ihaleyle yabancılara vermeli. Bizimkiler de gelsin görsünler, adamlar nasıl çalışıyor. Müteahhidim diyene, işini adam gibi yapmayan adamlara, 'Gelin bakın, adam nasıl yapıyor' demek lazım. İhaleyi alan işi başka müteahhide, taşerona satıyor. Kendisi tatile çıkıyor, kârını alıyor. İşin başında durarak çalışan adam çok az. En sonunda iş cahil ameleye kalıyor. Bizde her şeye para gözüyle bakılıyor."
Polis raporuna göre ani şerit değiştirdi
Polisin kaza raporuna göre, İbrahim Geliş'in kullandığı motosiklet orta şeritte seyir halindeyken, ani hareketle sola doğru manevra yaptı. Kontrolünü kaybeden motosiklet orta refüjdeki ağaca çarptı. Raporda, sürücü Geliş'in "Doğrultu değiştirme manevrasını yanlış yapmak" ve "Aracın hızını yol durumunun gerektirdiği şartlara uydurmamak" maddelerini ihlal ettiği bildirildi. Rapordaki çizimde, kum yığını ile motosiklet kazasında ölen Geliş'in arkadaşı arasında 9 metre mesafe olduğuna yer verildi. Bunun dışında kazanın oluş şekli kum yığınına bağlanmadı.
15 yıla kadar hapis
Ceza Hukukçusu Doç. Dr. Fatih Mahmutoğlu, uyarı işaretlerinin konulmamasından dolayı ölümlerin gerçekleştiğinin kanıtlanması durumunda, işareti koymayan kişilerin cezai sorumluluğunun olacağını belirterek, "TCK'nın 185. maddesine göre, dikkat ve özen eksikliğinden dolayı birden fazla kişinin ölümüne neden olan kişi, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Tabii ölen gençlerin kusurlarının olması durumunda bunlar da dikkate alınır" dedi.
|
|
|

|