
|
|
|
 |
|
|
Elle üst aramak açık hak ihlali
Alışveriş merkezlerinde yapılan elle üst aramasının yasadışı olduğuna işaret eden Tüketiciler Birliği Genel Başkanı, 'Devam edenleri hem teşhir hem de boykot edeceğiz" dedi
İSTANBUL Milliyet
Tüketiciler Birliği, bazı alışveriş merkezlerinde görev yapan güvenlik personelinin elle üst ve çanta araması yapmasının açık bir hak ihlali olduğunu, bu uygulamayı sona erdirmeyen alışveriş merkezlerini boykot edeceklerini açıkladı.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, bazı alışveriş merkezlerinde görev yapan güvenlik personelinin yasadışı uygulamalar içinde oldukları yönünde derneklerine başvurular ulaştığını bildirdi.
'Hüküm bulunmuyor'
Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un getirdiği düzenlemeler içinde özel güvenlik personelinin üst ve çanta araması yapabileceğine dair bir hüküm bulunmadığını anımsatan Deniz, şunları kaydetti:
"Bazı alışveriş merkezlerinde tüketicilerin üst ve çanta araması yapılıyor. Uygulamaya tepki gösterenlerin girişleri engelleniyor. Uluslararası ve ulusal mevzuatta yargıç kararı veya idari bir emir olmaksızın bu şekilde resmi sıfatı olmayan güvenlik personelinin üst ve çanta araması hakkı bulunmamaktadır."
Güvenlik için X-Ray cihazı ve dedektörü bulundurmaktan kaçınan, personelin elle üst ve çanta araması yapmasına izin veren alışveriş merkezlerini son kez uyardıklarını belirten Deniz, "Aksi halde, yasadışı uygulamalara devam eden alışveriş merkezlerini hem teşhir hem de boykot edeceğiz" dedi.
|
|
|

|
|