Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 09 Ağustos 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Kısa mesajın dili uzadı

Son olarak Org. Yaşar Büyükanıt'a komplo olayıyla gündeme gelen kısa mesajlar artık toplumsal olayların dikkat çeken bir unsuru olmaya başladı

MELİS ALPHAN

Geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt, atama kararnamesinin imzalandığı günün sabahında büyük bir karalama kampanyasının hedefi oldu. Büyükanıt'la ilgili iddialar, binlerce kişinin cep telefonuna kısa mesaj (SMS) olarak ulaştırıldı. SMS'lerde "Yahudi olduğu iddia edilen Büyükanıt'ın Genelkurmay başkanı olduğunda TSK'yı İsrail'in menfaatleri doğrultusunda yöneteceğinden endişeliyiz. Genç subaylar" denildi. Daha sonra bunun Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atama kararının imzalanmasını hızlandırdığı söylendi ama işin başka bir boyutu daha var ki artık komplolar bile SMS üzerinden yapılmaya başlanmıştı.
Ama son bir yılda çıkan haberlere bir göz atılması bile SMS'in hayatımızın büyük bir alanına nasıl yayıldığını ortaya koyuyor.

"Suçlular" SMS'le yakalanıyor

Villa gaspçıları ele geçirildi: Silivri'de villa basan iki gaspçı, SMS takibi sonucu yakalandı. (16 Temmuz 2006)
Teröristin unutkanlığı: İstanbul'da hakim ve savcıların otobüsüne konulan bombanın patlamasını, "planlanan zamandan önce mesaj gelir ve mekanizma erken harekete geçer" korkusuyla, düzenekteki cep telefonunu son ana kadar kapalı tutan teröristin unutkanlığı engelledi. Terörist bombayı koyduktan sonra cep telefonunu açmayı unutunca, patlama gerçekleşmedi. (12 Nisan 2006)
"Cezanı öde" uyarısı: İngiliz mahkemeleri, cezalarını ve vergi borçlarını ödemeyenler için bir uygulama başlattı. "Tehditkar SMS" uygulaması çerçevesinde, borçlarını ödememekte direnen vatandaşların telefonlarına "Cezanı (vergini) öde, yoksa hapse girersin" mesajları gönderiliyor. (30 Aralık 2005)

Eylem aracı

Telefonla protesto: Gazeteci Hrant Dink'e verilen hapis cezasını protesto etmek ve 301'inci maddenin kaldırılmasını talep etmek için Düşünce Suçuna Karşı Girişim'in öncülüğünde düzenlenen ve birçok sivil toplum örgütü tarafından da desteklenen Toplu Telefon Açma eylemi gerçekleştirildi. Cep telefonundan ulaşılamayan milletvekillerine kısa mesaj gönderildi. Eylem 20 il ile Almanya'nın Berlin kentinde de gerçekleştirildi. (24 Temmuz 2006)


Yardım amaçlı kullanılıyor

Yardım çağrısı: İstanbul'da yaşayan Yıldız ve Turgay Engin çifti, kızları İrem ve oğulları Şeref Can'la Çanakkale Şehitliği'ni gezmeye gitti. Mola verdikleri tesiste anne Engin, kızını tuvalete götürürken Şeref Can'ı geride bıraktı ve küçük çocuk, 10 saniye içinde ortadan kayboldu. Aile 12 bin kişiye SMS gönderdi. (3 Ağustos 2006)
Erken deprem uyarısı: Yunanistan'da depremi saniyeler önce cep telefonuna kısa mesaj ile haber veren uyarı sistemi geliştirildiği açıklandı. Beş yıl içinde hayata geçirilecek olan projeyle Atina'da olası bir deprem SMS ile 10 saniye önceden duyurulacak. (26 Aralık 2005)


Sağlığa yararlı da zararlı da

Milletvekilinden yardım: "10 gün dayanamazsın" uyarılarına rağmen bir gazetede cep telefonu numarasını yayımlayan AKP İstanbul milletvekili Gülseren Topuz'un telefonuna gece yarısı SMS geçen Hatay Dörtyollu vatandaş silahla yaralanan ağabeyi için yardım istedi. Topuz, Adana milletvekillerini devreye sokup Adana'daki hastanede yatak buldu ve yaralı kurtuldu. (3 Temmuz 2006)
Hastalık nedeni: İngiltere'de 8 yaşındaki Isabelle isimli kız çocuğu cep mesajı atmaktan elindeki kaslar hasar görünce hastaneye kaldırıldı. Uzmanlara göre hastalığın nedeni mesaj çekerken kolların üst bölgesindeki kan dolaşımının bozulması. (13 Haziran 2006)
SSK bilgileri "cep"e: Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı sigortalı, emekli ve hak sahiplerinin cep telefonlarından 5775'e kısa mesaj atarak SSK hizmetleriyle ilgili bilgilere ulaşabilecekleri açıklandı. (19 Mayıs 2006)
Randevuda kolaylık: Fonksiyonel İnternet Sistemleri, Telsim altyapısını kullanarak devlet hastanelerinden kısa mesaj servisi ile randevu servisini başlattı. (7 Nisan 2006)
Felaket önlendi: Eskişehir'de oturan Sezer ailesinin dört ferdinin hayatı cep telefonu mesajıyla kurtuldu. Banyoya giren lise öğrencisi kombiden sızan doğalgazdan zehirlendi. Banyodan çıkınca odada oturan annesi ile kardeşlerinin de zehirlendiklerini gören genç kız, okul arkadaşının cep telefonuna mesaj çekti. Mesajı alan arkadaşı, 112 Acil Servis'i aradı. (14 Aralık 2005)

Aşka vesile

Mesajlaşmanın yaşı yok: 70 yaşındaki Erol Ertugan, hukuk diplomasını okuduğu üniversitede öğretim görevlisi oğlundan aldı. Çiçeği burnunda hukukçunun üstü açık bir BMW'si var. Kız arkadaşlarıyla birlikte arabayla gezmek onu mutlu ediyor. SMS atmayı da öğrenmiş. Babasının kız arkadaşlarına mesaj attığını gören oğul Ertugan ise "Yaş yetmiş iş bitmemiş" diyor. (26 Haziran 2006)
Karısını SMSle ikna etti: Karısı tarafından terk edilen Fransa İçişleri Bakanı Sarkozy, altı ay boyunca her saat başı attığı sevgi mesajları sayesinde karısını eve dönmeye ikna etti. (7 Şubat 2006)


Politikada da yeri var

Ahmedinecad'a SMS'li darbe: İran'da halk arasında dolaşan SMS mesajları, Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın özel hayatıyla ilgili esprilere ve nükleer programla dalga geçmeye kadar varınca kıyamet koptu. Cumhurbaşkanının kendi telefonuna da giden "Ahmedinecad yıkanmıyor" mesajı yüzünden cep telefonu şirketinin başkanı görevden alındı. Şirkette çalışan dört kişi, MOSSAD'la işbirliği suçundan tutuklandı. (15 Nisan 2006)
Propaganda: Rusya'da Komünist Parti SMS ile propagandaya başladı. (21 Mart 2006)
Darbe uyarısı: Filipinler'de bir süredir SMS mesajlarıyla "Darbe geliyor" diye çığırtkanlık yapılırken, söylentinin gerçek olmasından korkan ülkenin "demir leydi"si Arroyo, olağanüstü hal ilan ederek duruma hakim oldu. Çocuklar ve gençler bile birbirlerine "Birkaç gün sonra darbe olacak, buluşup seyredelim" diye SMS çekiyordu. (26 Şubat 2006)



PAZAR
"Kendimi faks makinesi olarak görüyorum"
"Avrupa'daki ırkçılık AB'ye girmemizin önünde engel"
Kısa mesajın dili uzadı
Dostları anlattı
Bizi en çok hangi filmler güldürdü?
Dünyanın en pahalı evleri
Hazıra dağ dayanır mı?
Hızla çoğal, erken öl!
Burçlara yaz önerileri
Sunset'te Japon şefin mönüsü
Saygılı insanların ülkesi: Japonya
Bu çocukları ne yapalım? Denize mi atalım?
Assos'ta tarih ve felsefe iç içe
Bağbozumu neşesi...





Ahmet Turhan Altıner
R. Hakan Kırkoğlu
Vedat Mılor
İlber Ortaylı
Tuba Akyol
Fatih Türkmenoğlu
Mehmet Yalçın

© 2006 Milliyet