|
 |
|
|
Korku çağı
Londra, dün ABD'yi vuran 11 Eylül saldırılarına benzer bir tehdit şokuyla sarsıldı. Geçen yaz metroda patlayan bombalardan sonra havada yaşanabilecek terör olayına karşı önlem alındı. Havaalanları uçuşa kapatıldı. 'Yeni ortaçağ' korku salmaya devam ediyor.
İsrail'in bir aydır Güney Lübnan'da uyguladığı şiddet politikasının 'bumerang' misali Batı'yı vuracağının sinyalleri geliyordu. Bu konuda çarpıcı bir değerlendirmeyi The New York Times yazarı Thomas Friedman, ABD'nin Irak politikasını eleştirerek yaptı. Irak'taki ABD güçleri komutanı General Abizaid'in Senato Komisyonu'nda bu ülkeyi demokratikleştirme çabalarında başarısız kaldıklarını itiraf etmesini yorumlayan Friedman, "Artık B planı üzerinde kafa yormanın, bu işten en az zararla nasıl kurtulacağımızı düşünmenin zamanı geldi" diye yazdı.
ABD'nin Irak'ta Vietnam benzeri bataklığa saplanacağını görenlere Büyük Ortadoğu masalları anlatanlar, üç yıl sonra Ortadoğu'yu bütünüyle saran ateş çemberi karşısında özeleştiri yapıp, 'çekilme zamanının geldiğini' söylüyorlar.
İşgale uğrayan Irak, çığırından çıkmış mezhepsel şiddetin girdabında, hukukun ve güvenliğin olmadığı bir enkaz haline gelmekle kalmadı, ABD'den sonra İsrail'in de savaş yoluyla Ortadoğu'ya kendi stratejisini egemen kılma çabasının sonucu Lübnan kan gölüne döndü. Bir ayda 1000'den fazla sivil öldü Güney Lübnan'da. Enkaz altından çıkarılan çocuklar, analar, babalar, yeni nefret tohumlarının ekilmesine neden oldu.
Thomas Friedman, yapılan hatayı şöyle tanımlıyor:
"Evet, Iraklılarla birlikte, Arap dünyasının tam ortasında korku ve aşiret siyasetinin, işsizliğin, dinsel hoşgörüsüzlüğün ve baskının Ortadoğu'yu kendisi ve başkaları için son derece tehlikeli hale getiren hastalıkları ürettiği bir siyasetin hükmetmediği, onurlu ve ilerici bir devlet yaratmak için çaba göstermenin muazzam önemi olduğuna inandım. Hâlâ da inanıyorum. Fakat bugün Irak'ı doğru kavramanın önemine inanan, başta Amerikan yönetimi ve ben olmak üzere herkes şunu kabul etmek zorunda: İster Bush yönetiminin yöntemleri nedeniyle isterse Araplar nedeniyle olsun, işler yürümüyor ve iyi insanların hayatlarını art arda buna feda edemeyiz."
The New York Times yazarı, "Bush yönetimi hiçbir zaman Irak için bir A planı sunmadığından, şimdi bize en azından bir B planı borçlu" dedikten sonra ABD'nin Irak'tan çekileceğini açıklamasıyla birlikte Bosna'da olduğu gibi Barış Konferansı'nın derhal toplanması gerektiğini savunuyor.
ABD ve İsrail, 'yeni Ortadoğu'yu şekillendirmeye çalışırken bölgeyi ve dünyayı yeni tehditlerin hedefi haline getirdiler.
Irak'ta batağa saplandılar, nasıl çekilecekler?!
dsazak@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | İsrail, Amerika ve terör AMERİKA'NIN Irak'ı işgal etmesi terörü kışkır... | |  | Çetin ALTAN | | G.S. ve Zeyrek-Dubai; Pompei-Teşvikiye... İrili ufaklı, sıvalı sıvasız, pencere altları... | |  | Fikret BİLA | | ABD nasıl bir Ortadoğu istiyor? 20. yüzyıl, "Soğuk Savaş" defterinin kapanmas... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Çağın vebası Kraliçenin gizli servisi, 11 Eylül'ü anımsata... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | Bu curcunaya kim dur diyecek? Özel okullarda birinci ön kayıt dönemi dün ak... | |  | Hurşit GÜNEŞ | | Yüceleştirilen piyasa kavramı Dostum Taha Akyol'un sadaka sistemiyle yoksul... | |  | Metin MÜNİR | | Ilısu ile ilgili yeni sorular Ilısu Barajı ile ilgili olarak sorulacak en ö... | |  | Faik ÖZTRAK | | Döngü dengeleyici politikaların önemi İlk altı ayın ödemeler dengesi rakamları küre... | |  | Hasan PULUR | | Üst baş aratmak... DİYELİM, her gün sayısı artan, çoğalan alışve... | |  | Derya SAZAK | | Korku çağı Londra, dün ABD'yi vuran 11 Eylül saldırıları... | |  | Meral TAMER | | Yoksulların özne olmadığı bir yazı 0 -14 yaş nüfusun % 47'leri bulduğu Doğu ve G... | |  | Ece TEMELKURAN | | Duyulana kadar! "Aradığınız kişiye hiçbir zaman ulaşılamıyor!... | |  | Güngör URAS | | TÜİK'e göre işler 'çok çok iyi', İSO'ya göre kötü İSO (İstanbul Sanayi Odası) "Ekonomik Durum A... | |  | Serpil YILMAZ | | Suudi heyetinin 'kristal' üçlüsü Çırağan Sarayı'ndaki iş dünyası toplantısı, Ç... | |
|
|