|
 |
|
|
Eğitimin yap boz tahtası: ÖSS
Görüş / Engin Önen
Üniversiteye giriş sorunu o kadar şiddetlendi ki kamuoyunun gündemini sıkça meşgul etmekle kalmıyor, sistemde sürekli bir değiştirme arzusunu da beraberinde getiriyor. Neredeyse iki yıl üst üste aynı sistemle sınava girilemez oldu.
Her yıl yapılan değişiklikler hiç kuşkusuz iyi niyetin ürünü olabilir. Hepimizin yakından izlediği kadarıyla, bu sürekli değiştirme eğiliminde iki faktör öne çıkarılıyor.
Biri adaletsizliği azaltmak, diğeri de okulu önemli hale getirip, dershanelere bağımlılığı azaltmak.
Ama gelin görün ki hareket noktasının tersine, ÖSS'de yapılan hemen hemen her değişiklik, adaletsizliği artırıp, dershanelere bağımlılığı artırıcı yönde etki yapıyor.
* * *
Ülkemizde üniversiteye giriş, çeşitli nedenlerle çok çetrefilli bir sorun. Günah keçisi olarak seçtiğimiz ÖSS'den öte, tüm eğitim sistemimizi ve eğitime yönelik değerlerimizi de içine alan boyutları var.
Böyle olunca, çok karmaşık ve iyi kötü işleyen bir sistemin bir yanında yapılan değişiklik, başka bir tarafını tamamen bozabiliyor.
Çok eskiye dönmeden son dönemlerden birkaç örnek verelim.
Önce ÖSS ve ÖYS olarak adlandırılan iki basamaklı sistemden tek basamaklı sisteme geçildi. Sınavlarda lise son sınıftaki konulardan soru sorulmamaya başlandı. Böylece bazı dersler sınav dışı kaldı. Edebiyat, sosyoloji, psikoloji vb. Bilgiden çok, okuduğunu anlamaya ve kavramları kullanabilme yeteneği ölçülme yolu seçildi.
Sonuçta, lise son sınıflarda pek çok ders yapılamaz oldu.
Dershaneler kısa bir süre sendeledi, ama daha sonra, yine, lise son sınıflarda öğrencilerin devam süreleri, dershanelerdekinden daha geride kaldı.
* * *
Belli bir süre geçince, bu sistemden tekrar vazgeçildi ve eski uygulamaya dönüldü.
Devre dışı kalan dersler tekrar sınava dahil edildi. Lise son sınıf müfredatı da. Yetmedi, adaylardan yanıtlamaları istenen ders sayısı daha da artırıldı.
Hatta bunda o kadar ileri gidildi ki liselerdeki alanlaşmaya göre görülmeyen dersler bile, ÖSS'de yanıtlanması gereken kategoriye alındı.
Örneğin lisede yabancı dil alanında bulunan bir öğrenci, ÖSS'de fizik, kimya ve biyoloji derslerinden soruları da yanıtlamak durumunda kalacak. Bu türden çok sayıda örnek vermek mümkün.
Sonuç ne oldu?
Daha fazla adaletsizlik ve dershanelere daha fazla bağımlılık.
Çünkü okulda alınmayan dersleri düşünmek de dershanelere kaldı.
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|