Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 18 Ağustos 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türkmen milletvekillerinin Kerkük atağı


Irak parlamentosundaki Türkmen milletvekilleri bir süredir Türkiye'deler. Irak Türkmen Cephesi lideri ve milletvekili Dr. Saadettin Ergeç ve değişik partilerden 6 Türkmen vekilden oluşan heyet önce İstanbul'da Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'le görüştüler.
Ergeç ve arkadaşları iki gündür Ankara'da da yoğun bir temas trafiği içindeler.
Türkmen milletvekilleri dün de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde üst düzey görüşmeler yaptılar ve ardından Irak'ın Ankara Büyükelçisi Sabah Ümran'ı ziyaret ettiler.
Türkmen milletvekillerinin temaslarında ana konuyu Kerkük'ün geleceği oluşturuyor. Türkmenler Kerkük konusundaki gelişmeleri ve kaygılarını hem Başbakan Erdoğan'a hem de ABD Büyükelçiliği yetkililerine aktardılar.

Erdoğan: Birlik olun
Başbakan Erdoğan, Ergeç ve arkadaşlarına İstanbul'da uzun zaman ayırdı. Irak ve Kerkük'ün geleceği konusunda detaylı bilgi aldı.
Başbakan Erdoğan'ın Iraklı Türkmen milletvekillerine tavsiyesi, bütün Türkmenlerin birlikte hareket etmesi ve ağırlıklarını demokratik mekanizmalarla hissettirmeleri yönünde oldu. Başbakan Erdoğan'ın önerisi, Türkmenlerin tek çatı altında buluşmaları.

ABD'ye bilgi
Dr. Ergeç ve arkadaşları ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ni de ziyaret ederek, Türkmenlerin sorunları ve beklentileriyle ilgili bilgi verdiler. ABD ile bu düzeyde ilk kez gerçekleşen temastan iki tarafın memnuniyet duyduğu ifade edildi.
Türkmenlerin ABD'li yetkililere yansıttıkları kaygının başında Kerkük'ün statüsü geliyor. Yeni Irak anayasasına göre Aralık 2007'ye kadar yapılması öngörülen referandumun yaratacağı sorunlar görüşmenin püf noktasını oluşturuyor. Ergeç ve arkadaşları, Kerkük'e getirilen, ancak Kerküklü olmayan Kürt nüfusa dikkat çekiyor. Kerkük'ün özel statüye sahip olması gerektiğini, bu hususun geçici anayasada yer aldığı halde yeni anayasaya geçirilmediğini vurguluyor.
Türkmenler gibi Arapların da Kerkük'ün demografik yapısının değiştirilmesine itiraz ettiklerini vurgulayan Ergeç'e göre bu koşullarda yapılacak referandumun Türkmenler ve Araplar tarafından tanınmaması söz konusu.
Dr. Ergeç, referandum yapılacaksa bunun bütün Irak halkının katılımıyla yapılması gerektiğini savunuyor. Kerkük'ün ve yeraltı zenginliklerinin bütün Irak halkına ait olduğuna dikkat çeken Ergeç, Ankara'dan daha çok destek beklediklerini anımsatıyor.

Bulgaristan formülü
Dr. Ergeç, Irak Türkmenlerinin Bulgaristan'daki Türkler gibi siyasete ağırlık koymalarına yönelik önerileri ise gerçekçi bulmuyor.
Ergeç, iki toplum arasında çok önemli sosyolojik farklar bulunduğuna dikkat çekiyor. Bulgaristan'daki Türkler arasında mezhep veya başka farklılıklar bulunmadığını, bu nedenle daha kolay biçimde birlikte hareket ettiklerini belirtiyor. Türkmen lider, Irak Türkmenlerinin ise sosyolojik yapısının farklı olduğunu, mezhep farklarının yanı sıra, diğer gruplarla kaynaşmaların söz konusu olduğuna dikkat çekiyor.

fbila@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Doğu-Batı Divânı
YAHUDİ orkestra şefi Daniel Barenboim ve Fili...
Çetin ALTAN
Türk dediğin, hiç korkar mı depremden?
Geçenlerde bir bankanın şube müdürü olan genç...
Melih AŞIK
Fiyaka uğruna...
Türkiye, Lübnan'a asker göndererek bölgede bü...
Fikret BİLA
Türkmen milletvekillerinin Kerkük atağı
Irak parlamentosundaki Türkmen milletvekiller...
Hasan CEMAL
Türkiye'ye güvenmek!
Bir haftalık mavi yolculuk sırasında okuduğum...
Güneri CIVAOĞLU
Ben Oxford'dayken... (1)
Haftanın başında, dünyanın en köklü ve hâlâ e...
Abbas GÜÇLÜ
Dershaneciler bayram edecek
Velilerin okul bulma derdi yetmiyormuş gibi ş...
Hurşit GÜNEŞ
Gırnatalı hayat
Son zamanlarda medyada ülkenin klarnet ustala...
Sami KOHEN
Şimdi hedef "barışı kazanmak" olmalı...
Tarih bazen savaştan tarafların kesin galip ç...
Metin MÜNİR
Özelleştirme çağında garip bir devletleştirme girişimi
Hükümet özelleştirme politikası güdüyor. Ulaş...
Faik ÖZTRAK
Temmuz ayı bütçesi
Temmuz ayında genel bütçenin faiz dışı harcam...
Hasan PULUR
Brezilyalı iki futbolcu Türk olursa...
ELBETTE aslolan, Türk anadan babadan doğan ço...
Derya SAZAK
Asbestli gemi
Söküm için Aliağa'ya getirilmek istenen, Holl...
Güngör URAS
Ürün 'yok' dert, ürün 'çok' yine dert
Bu yıl tarım ürünü bol. Hem de çok bol... Sev...

© 2006 Milliyet