Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 25 Ağustos 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türkiye katkılarının karşılığını alıyor mu?


Türkiye, Lübnan'a asker göndermek üzere hazırlık yapıyor. Bir yandan siyasi temaslarını sürdüren Ankara, diğer yandan da teknik hazırlıklarını hızlandırdı. Askerlerin de bulunduğu teknik heyet Lübnan'ın güney bölgesinde ve Beyrut limanında incelemeler yaptı.
Hükümetin eğiliminin de artık daha net biçimde asker göndermekten yana olduğu görülüyor.
Türkiye, uluslararası toplumla birlikte hareket etmeye özen gösteriyor. Özellikle Birleşmiş Milletler kararına dayalı hallerde sorunlu bölgelere asker gönderiyor.
Şu anda Afganistan'da 650, Kosova'da 400 ve Bosna-Hersek'te 400 olmak üzere 1450 Türk askeri görev yapıyor.
Bu coğrafyadaki görevlere göre Lübnan çatışma riski en yüksek bölgeyi oluşturuyor.
Türkiye bu riski göze alarak karar vermek zorunda.

Lübnan tezkeresi
Ankara'daki hava gösteriyor ki, Lübnan tezkeresi yolda. TBMM'nin eylül içinde yapacağı olağanüstü toplantının gündeminde yer alması yüksek olasılık.
1 Mart tezkeresini 2003'te geri çeviren Türkiye ile ABD ilişkilerinin girdiği kriz ve buna bağlı olarak Kuzey Irak'ta ortaya çıkan siyasi sonuçlar Türkiye'nin lehine olmadı. Bunun içindir ki, Ankara, 1 Mart tezkeresinden sonra bütün gayretini ABD'nin taleplerini karşılamaya, bu olayın yarattığı karşılıklı güvensizliği gidermeye yoğunlaştırdı.
1 Mart tezkeresi geri çevrildi ama ABD'nin Irak operasyonunda Türkiye yine en fazla katkıda bulunan ülkelerden biriydi. Hava sahasını açmaktan yaralı ABD'li askerlerin Türkiye üzerinden tahliyesine, yaralı ABD uçaklarının acil iniş yapmalarından asker göndermek için bir tezkere çıkarmaya kadar yoğun çaba gösterdi, katkıda bulundu.
Ancak, Ankara, Irak'la ve özellikle Kuzey Irak'la ilgili beklentilerine tatmin edici bir karşılık alamadı.
Dünyanın sorunlu bölgelerinde Türk askeri her talep edilişinde görev alıyor ama Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren sorunlarda Ankara, beklediği uluslararası desteği görmüyor.
Türkiye böyle bir ortamda Lübnan tezkeresini Meclis'e gönderecek. Lübnan tezkeresinin 1 Mart tezkeresine göre TBMM'den geçme olasılığı daha yüksek.

Politik hedef
Türkiye, başta PKK olmak üzere Kuzey Irak'la ilgili sorunları çözebilmiş değil. 1 Mart tezkeresinin esas itibariyle politik hedefi bu sorunların çözümüydü.
Lübnan tezkeresinin politik hedefi ne olacak?
Bugüne kadar yapılan açıklamalardan, bu hedefin, Türkiye'nin bölgesel bir aktör olarak ağırlığının ve itibarının artırılması olduğu anlaşılıyor. Türkiye, Lübnan'da görev yapacak barış gücüne asker verirse, hem bölgedeki gelişmelerde siyasi olarak da etkin olmayı hem de bölgesel güç konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.
Lübnan'ın koşulları Irak'tan farklı...
Ortada iki eksen var: ABD-İsrail ve İran-Suriye.
Türkiye bu iki eksen arasında, ortada durmaya çalışacak.
Türk askeri orada görev yaparken meydana gelecek gelişmeler, Türkiye'yi tercih yapmaya itebilir veya tercih yapmış bir konuma düşürebilir.
Siyasi iradenin dış politik tercihi Batı ekseninden yana olmakla birlikte, iç politikada tercih yapmakta zorlanacağını söyleyebiliriz.
Türkiye başka ülkelerin çıkarlarını daha fazla ilgilendiren sorunlarda uluslararası görev alıyor ama bunun karşılığını alamıyor.

fbila@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
Güncelin arsenikli zırıltılarından uça uça uzaklaşma
Rıza Tevfik'in, "Selma sen de unut yavrum" di...
Melih AŞIK
Dinleyen gözüyle
RTÜK eski Başkanı Nuri Kayış, görev yaptığı d...
Fikret BİLA
Türkiye katkılarının karşılığını alıyor mu?
Türkiye, Lübnan'a asker göndermek üzere hazır...
Hasan CEMAL
Haşema ile bikini!
Haşema ile denize girenle bikiniyi tercih ede...
Abbas GÜÇLÜ
150 kontenjanlı okula 380 kayıt
Anadolu liselerinde kayıtlar dün sona erdi. O...
Hurşit GÜNEŞ
Faizler indirilmeli mi?
Döviz kurunda son bir aydır gevşeme gözlenmey...
Sami KOHEN
Cevaba cevap ne olacak?
ULUSLARARASI camianın İran'ın cevabına nasıl ...
Metin MÜNİR
Kaldırımlar yaratan bir ırkın ahfadıyız
Geçen gün saçlarımı kestirmek için Capitol'e ...
Faik ÖZTRAK
İşsizlik düştü mü?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın iki...
Hasan PULUR
Faiz fetvası...
PARA üzerine söylenmiş çok laf vardır.
Derya SAZAK
Futbol gösterisi
Kaş'taki yangın altıncı gününde de söndürülem...
Güngör URAS
Et-Balık Kurumu yeniden kuruluyor
Özelleştirme furyasında "Devlet kasaplık mı y...

© 2006 Milliyet