|
 |
|
|
İstanbul'da ilk samba
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si, nefes kesen bir yarışa sahne oldu. Ferrari'nin genç Brezilyalı piloti Massa, kariyerinin ilk zaferine imza atarken, ikinci Alonso kendisinden 0.1 saniye sonra finişi gören Schumacher ile kıyasıya mücadele etti
MURAT AĞCA
Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'si Felipe Massa'nın 'tarihi' zaferi, Alonso ile Schumacher'in nefes kesen ikincilik çekişmesi ve yürek hoplatan kazalarıyla unutulmaz bir yarışa sahne oldu.
Ferrari'nin genç Brezilyalı yeteneği Felipe Massa, kariyerindeki ilk pole pozisyondan sonra ilk Grand Prix birinciliğine de İstanbul Park'ta ulaşırken, inanılmaz 'pit stop' hatası İtalyan ekibini muhtemel bir dubleden etti. Massa, pole pozisyonda başladığı yarışta Alonso'nun 5.5 saniye önünde damalı bayrağı gördü, Alonso ile Schumacher'i finişte sadece 0.1 saniye ayırdı.
8. değil 1. viraj
İstanbul Park'ta dev yarış, ilk virajda meydana gelen kazayla oldukça hareketli başladı. Renault'dan Fisichella, McLaren'den Raikkonen, Toyota'dan Ralf Schumacher, BMW Sauber'den Heidfeld, Toro Rosso'dan Speed, Super Aguri'den Sato ve Midland'dan Monteiro olmak üzere yedi aracın karıştığı kazadan en büyük kayıpla çıkan Fisichella oldu. Yarışa 4. sırada start alan Renault pilotu aracının ön kanadı kırıldığı için pite girmek zorunda kaldı ve gerilere düştü.
Geçen yıl ilk yarışın galibi olan McLaren'den Kimi Raikkonen kazadan sonra girdiği pitten çıktıktan hemen sonra sol arka lastiğinin 8. virajda parçalanması sonucu henüz 2. turda yarış dışı kaldı.
Sıralamada göz doldurarak ön sırayı kapatan Ferrari'ler yarışa iyi girdi. Pole pozisyonda kalkan Massa ve startta atak yapan şampiyona lideri Fernando Alonso'nun önünü kapatan takım arkadaşı Michael Schumacher, 12 tur boyunca ilk iki sırada yer aldılar.
Ferrari'nin intiharı
Ancak bu turda Luizzi'nin kazası sonrası güvenlik aracının girmesiyle iki aracı aynı anda pit stop yapan Ferrari adeta 'intihar' etti. Lider Massa'nın pit stop'unun bitmesini arkasında bekleyen Schumacher zaman kaybedince, bu sırada pit stop'unu tamamlayan Alonso'ya pitte geçildi.
İkinci pit stoplara kadar lider Massa'yı takip eden Alonso ile 3.'lüğe düşen Schumi arasındaki fark 7 saniyeye çıktı. 39. turda Alonso ile pite giren Massa 'alıp başını' giderken, dikkatler Alonso ile en hızlı tur zamanlarını yaptığı beş tur sonra girdiği pitten, İspanyol rakibinin yarım saniye arkasında çıkan Schumi arasında son 15 turdaki çekişmeye çevrildi.
Alonso'nun önündeki trafiğe takılmasıyla İspanyol'un arkasına yapışan Schumi, son tura kadar birkaç kez rakibini geçmeyi denedi, ancak başaramadı.
Sürat 317.8 km.
Bu arada İstanbul Park'ın en hızlı pilotu Renault pilotu Giancarlo Fisichella oldu. İtalyan sürücü, 5.333 metrelik pistteki 58 turluk yarışta 317.8 km.'ye kadar çıktı. Fisichella'yı 313.4 km.'lik hızla Michael Schumacher ve 312.2 km. ile Felipe Massa izledi.
| SÜRÜCÜLER KLASMANI | | 1.Fernando Alonso | İspanya | 108 puan | | 2.M. Schumacher | Almanya | 96 puan | | 3.Felipe Massa | Brezilya | 62 puan | | 4.Giancarlo Fisichela | İtalya | 52 puan | | 5.Kimi Raikkonen | Finlandiya | 49 puan | | 6.Jenson Button | İngiltere | 36 puan | | 7.J. Pablo Montoya | Kolombiya | 26 puan | | 8.Rubens Barrichello | Brezilya | 22 puan | | 9.Nick Heidfeld | Almanya | 19 puan | | 10.Ralf Schumacher | Almanya | 18 puan | |
| TAKIMLAR KLASMANI | | 1.Renault | 160 puan | | 2.Ferrari | 158 puan | | 3.McLaren | 89 puan | | 4.Honda | 58 puan | | 5.Toyota | 28 puan | | 6.BMW Sauber | 26 puan | | 7.Red Bull | 16 puan | | 8.Williams | 10 puan | | 9.Toro Rosso | 1 puan | |
53 derecede yarış!
İstanbul'u etkisi altına alan sıcak hava, dün pistte hem pilotları hem de yarışı izlemeye gelen seyircileri bunalttı.
Yarışın başladığı saat 15.00'te pist sıcaklığı 53 dereceyi bulurken, hava sıcaklığı da 36 dereceyi aştı. Pistte kurulan kliniğe de güneşten etkilenen çok sayıda seyircinin başvurduğu öğrenildi.
İstanbul Park'ta dün yapılan Türkiye GP'sini toplam 70 bine yakın yarışseverin izlediği açıklandı. Cuma günü 15 bin, cumartesi günü ise 40 bin kişinin geldiği İstanbul Park'ta bu hafta sonu toplam izleyici rakamı da 125 bine ulaştı.
Geçen yılki ilk yarışı 110 bin kişi izlemiş, toplam rakam da 182 bin kişiyi bulmuştu. Piste dün 35 bin araç giriş yaparken, 250'nin üzerinde de helikopter seferi düzenlendi. Bilet parası ödemek istemeyenler pisti gören alanlardan yarışı takip etmeye çalıştılar.
Güvenlik alarmı
İstanbul Park pistinde dün de çok yoğun güvenlik önlemleri alındı. 1500 özel jandarma gücü, 800 emniyet ve sayısı açıklanmayan özel güvenlik görevlisi adeta kuş uçurtmadı. Tüm giriş çıkışlara da keskin nişancılar yerleştirildi. Sahte bilet ve kaçak geçişleri önlemek için görevliler yoğun çaba harcadılar.
Notlar
Zuber zirvede
GP2'nin dün yapılan ikinci yarışını Trident Racing takımından Andreas Zuber kazandı. Şampiyona lideri ART Grand Prix pilotu Lewis Hamilton, ikinci sırayı aldı. Petrol Ofisi FMS İnternational Takımı adına yarışan Türk pilot Jason Tahincioğlu ise ilk yarışta olduğu gibi yine 17. oldu.
Miniklere alkış
Petrol Ofisi'nin yurdun dört bir yanından yarış pilotu olarak yetiştirilmek üzere seçtiği 25 minik pilot da TIR üzerinde pistte tur attı. Petrol Ofisi'nin başlattığı 25 Küçük Adam projesinde yer alan çocuklar tribünlerden de büyük alkış aldı.
Lokum yaradı
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, en faal isimlerden biri oldu. Ferrari pilotları Michael Schumacher ve Felipe Massa'ya altın tuğralı bileklik hediye eden Sabancı, dün de Massa ile bir araya geldi. Ferrari pilotuna Türk lokumu hediye eden Sabancı böylece şampiyona uğur getirmiş oldu.
Seat Cup Güven'in
Seat Cup yarışını Hakan Güven kazandı. Güven, şampiyona lideri Mert Aytuğ'u 3.2 saniyeyle geride bıraktı. olo Ladies Cup'ta ise zafer Marlene Dietrich'in olurken, Melis Çeker ikinci, Nuray Esener de üçüncü sırayı aldı.
|
|
|

|