Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 30 Ağustos 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
'Zafer Haftası' 'Zafer Bayramı'


Biz bir zamanlar, 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta sona eren haftayı "Zafer Haftası" olarak, 30 Ağustos'u da "Zafer Bayramı" olarak kutlardık.
Ordumuzun kumanda kademesindeki değişiklikler 30 Ağustos öncesi gerçekleştiğinden, özellikle Genelkurmay başkanlarının değişim dönemlerinde, "Zafer Haftası" kutlamaları unutulur oldu. Ayrılanlar ve onların yerine gelen kumandanlarımız için Ankara'dan yapılan ve günler boyu süren törenler öne çıkıyor.
Ordumuza, kumandanlarımıza, eskilerine, yenilerine saygımız büyüktür... Biliyoruz ki "Mustafa Kemal", devir-teslim törenlerine katılanların da kalbinde ama... Bu yetmiyor... "Zafer Haftası"nın, "Zafer Bayramı"nın önemini çocuklarımıza, gençlerimize ve halkımıza anlatmaya, hatırlatmaya mecburuz.
Kumanda kademesinde değişimler her zaman olacak... Ama... Unutmayınız Mustafa Kemal kumandasındaki ordumuz 26 Ağustos-30 Ağustos arasında 15 bin şehit vererek savaşı kazanamasaydı, biz bugünkü topraklar üzerinde yaşayamayacaktık.

Bu toprakları o savaşla koruduk
Lütfen çevrenizdeki çocuklara, gençlere ve hatta yaşıtlarınıza sorunuz, "Zafer Haftası nedir? 30 Ağustos'ta ne oldu?" deyiniz... Bakalım ne cevap alacaksınız... (Ben sordum... Netice çok üzücü... Bilen, hatırlayan kalmamış!..) Biz çocuklarımıza, gençlerimize, halkımıza Mustafa Kemal'i, onun kumandasındaki ordumuzun "Milli Mücadelesi"ni anlatmayı ihmal ediyoruz.
26 Ağustos'ta başlayan 30 Ağustos'ta sona eren Dumlupınar Savaşı Türk ulusunun yeniden diriliş savaşıdır. Türklerin Anadolu'yu ele geçirme savaşıdır. Bu savaşı kazanamasaydık, bugün Anadolu'da Yunanlılar, Ermeniler, Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar yaşıyordu.
1922 yılının 22 Ağustos'unda Türk topçuları Afyon'un güneyinde düşman siperlerine ateş açtı. Piyadeler hücuma geçti. Böylece "Büyük Taarruz" başladı. Altı gün süren savaş sonucu 30 Ağustos'ta düşman ordusu çembere alındı.

Milli Mücadele'yi unutmayınız
Mustafa Kemal'in taarruz emriyle ordumuz Dumlupınar'da düşmana son darbeyi vurdu. Düşman kaçmaya başladı. Mustafa Kemal "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri" komutunu verdi. Türk ordusu düşmanı İzmir'e kadar kovaladı. 9 Eylül 1922'de İzmir'e girdi.
Bu Anadolu zaferi tarih sayfalarında, bir millet tarafından benimsenen bir fikrin ne kadar kadir ve ne kadar zinde bir kuvvet olduğunun en güzel bir misali olarak kalacaktır. (1922, Mustafa Kemal, S. D. I, s. 260)
Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun son devresi olan 30 Ağustos Türk tarihinin en büyük bir dönüm noktasını teşkil eder.
Milli tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Fakat Türk milletinin burada kazandığı zafer kadar keskin neticeli ve bütün tarihte, yalnız bizim tarihimizde değil, dünya tarihinde yeni yön vermekte kesin tesirli böyle bir meydan muharebesi hatırlamıyorum. (1924, Mustafa Kemal, B. N., s. 81-82)

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
30 Ağustos, laiklik, demokrasi
YAKIN tarihimizin en önemli tanıklarından Fal...
Çetin ALTAN
Eyüpsultan ve Pierre Loti
Sevgili Can Dündar, "Ankara'da yaz bitti" baş...
Melih AŞIK
Büyük Taarruz
Bugün Zafer Bayramı... Kurtuluş Savaşı'nda iş...
Fikret BİLA
Cemil Çiçek: Lübnan'da milli menfaatimiz var
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lübnan'a as...
Hasan CEMAL
Büyükanıt Paşa'yla üslubu!
Televizyonda Genelkurmay'daki devir teslim tö...
Abbas GÜÇLÜ
Başbakan Erdoğan'a açık mektup
"Sayın Başbakan,
Hurşit GÜNEŞ
Lübnan'a asker
Türkiye'nin Lübnan'da kurulacak olan BM asker...
Nail GÜRELİ
Hortuma kılıf mı aranıyor?
Bir dokun bin ah dinle misali; geçen hafta Bü...
Sami KOHEN
Onlar daha çok ilgileniyor
YILLARDAN beri İngiliz gazeteleriyle olan ili...
Metin MÜNİR
Çeşme Yarımadası için endişe verici planlar
Çeşme Yarımadası'nda, küçük bir devlet kurabi...
Hasan PULUR
Büyük Zafer
MAHMUT Esat Bozkurt, Kemalist devrimin kurmay...
Ece TEMELKURAN
Lübnan'a değil, yangına!
Tek tek bütün ağaçların ruhları nur içinde ya...
Güngör URAS
'Zafer Haftası' 'Zafer Bayramı'
Biz bir zamanlar, 26 Ağustos'ta başlayıp 30 A...
M. Ali BİRAND
Genelkurmay, 2010'a kadar kapandı
Geçen yıllarda, komutanların veya Genelkurma...

© 2006 Milliyet