|
Prof. Saylan'ın Hilmi Özkök'e mektubu
Doğu ve Güneydoğu'da orduyla sosyal sorumluluk projeleri yürütmek isteyen Prof. Saylan, benzeri bir mektubu Büyükanıt'a da gönderecek
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, bir yıl önce (29 Eylül 2005) dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e bir mektup gönderir, ancak yanıt alamaz.
Alınma, küsme, pes etme gibi huyları bulunmayan Saylan, benzeri bir mektubu önümüzdeki günlerde yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a da göndermeye hazırlanıyor.
Özkök'e gönderdiği mektubu özetlemeye çalışacağım:
"(...) Sayın Komutanım, size yazma nedenim, ordumuzla farklı projeler yapmak, ya da yapılmasını önermek...
(...) Nasıl ki uluslararası ve ulusal şirketler, toplumsal sosyal sorumluluk projeleri yapıyorsa, ordumuz da var olan temel görevlerinin yanında, Türkiye'de çağdaş eğitimi geliştirmek için Milli Eğitim'le, alanı iyi bilen çağdaş valilerle ve kaymakamlarla kendi gücünü genele yayacak projeler üretebilir, uygulayabilir.
Kırsal alanda eğitim
Kanımca terörle mücadelenin bir çözümü de, kırsal alanda her yana çekilmeye hazır, kontrolsüz üreyen insanlarımızın gerçek yurttaşlar olabilmeleri, iyi ve doğru bir eğitim alarak, neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlayabilmelerinin sağlanmasında yatıyor.
Mehmetçik dershanelerini her yerde açarak çocuklarımızın yararına sunmalı, buralarda eğitimin yanında, gerçek rehberliğe önem verebilmeliyiz.
Ayrıca ordu mensuplarımız Anadolu'daki okulların tüm boş derslerine öğretmen sağlayarak, derslerin boş geçmesinin ya da farklı branş öğretmenleriyle doldurulmasının önüne geçebilirler.
Yedek subaylık süresince, dileyenlerin kısa bir talim ve eğitimden sonra vatani görevlerini bir dönem olduğu gibi asker öğretmen olarak yapmaları, Türkiye'mize inanılmaz bir çağdaş öğretmen potansiyeli sağlayabilir.
Tam 100 bin öğretmen açığı var ve ancak kadrolu ve sözleşmeli 30 bin atama yapılıyor.
(...) Şu günlerde pek çok il, yeni atanan askerlerin eşlerini bekliyor, öğretmen açıklarını kapatmak için. Geçmişte başarıyla uygulanmış "Asker Öğretmen" ve "Mehmetçik Dershaneleri" projelerini genel bir sosyal sorumluluk eylemine dönüştürmek, kanımca geleceğimize en önemli artı değeri katacaktır.
Asker eşlerine çağrı
Sayın Komutanım, sizinle içtenlikle paylaşmak istediğim bir başka gözlemim de, ASKER eşleridir. En üstten en alta kadar asker eşlerinin Türkiye'nin sosyal ve eğitsel boyutuna, kadınların eşitlenmesine, üretime katılmasına katkıları, inanılmaz verimlilikte bir büyük proje olabilir.
Biliyorum, hanımefendiler topluma çok ciddi ve anlamlı katkılarda bulunuyorlar. Ancak, acaba kendilerindeki gizli gücü, bilgi ve beceriyi topluma yeterince sunabiliyorlar mı?
Biliyorum, konumları buna uygun değil denecek. Oysa bir devrimsel atılım gerekiyor.
(...) Asker eşleri, kendi aralarında toplanacaklarına veliler, öğretmenler, genç kızlar, muhtarlar gibi etkin olması, çağdaş olması gereken kesimlerle ve halkla birlikte olabilseler, hem kendilerini yaratıcı kılar hem de harika rol modeli olurlar.
Projenin adı "Türkiye Cumhuriyeti Asker Eşleri Sosyal Kalkınma Projesi" olabilir."
mtamer@milliyet.com.tr
|
|