Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 05 Eylül 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Tartışılan 4 hafta

26 yıllık hakemlik hayatımda hiçbir sezonun ilk 4 haftasında hakemlerin bu kadar tartışıldığını görmemiştim. Çok değil 2 ay önce Dünya Kupası maçlarını izledik. Orada da hakem hataları oldu. Kamuoyunda hakemlerimize haksızlık yapıldığı yönünde görüş birliği hakimdi. Fakat lig başlayınca hepsi unutuldu.
Sezon öncesi bazı konulara dikkat çekmiştim.
Neydi bunlar?
Hakem ve yardımcı hakem kadrosunun yetersiz olduğuydu. Kadrolar oluşturulurken yan faktörlerin ön plana çıktığı, tecrübe, yetenek, kişilik gibi iyi bir hakemde olması gereken faktörlerin göz ardı edilmesiydi.
36 müsabakaya bakınca hem hakem hem de yardımcı hakemlerden kaynaklanan hataların maçların skorlarına etken olduğu görüldü.
Yapılan hataların tecrübeli hakemlerin müsabakalarında olması ilginçti. Demek ki sezona iyi hazırlanılmamış. Seminerler göstermelik olmuş.
EPAK kendini sorgulamalıdır. Eğitim sadece görüntülerle, psikolojik destekle, yöneticilerin yıllarca anlattığı klişeleşmiş derslerle olmaz.
Hakemlerin baskı altında olmadan katılımlarıyla, kendilerini rahatça sorgulamalarıyla, tartışmalarıyla ve en önemlisi samimi olmalarıyla yapılmalıdır.

Başkan'ın notu

Futbol Federasyonu Başkanı gazetelerde çıkan demecinde ilk 4 haftadaki yönetimlerinden memnun olmadığı hakemlere 6-6.5 notu verdiğini açıklamış.
Olabilir, kamuoyunda da aynı düşünce hâkim.
Burada anlaşılmayan sorumlu olanların sorumluluklarını yerine getirmeden vatandaş gibi açıklama yapması.
Herkes hakemlere vuruyor, nasıl olsa onların sesi çıkmaz, çıkanın da sesi kesilir.
Avrupa liglerini izliyoruz bütün hakemler sezona Dünya Kupası'nda kullanılan malzemelerle başladılar. Bizimkiler ise geçen sene dağıtılan antrenman kıyafetleri ve hakem elbiseleri ile sezona girdiler.. Bırakın yeni ücret tarifesini eski ücretlerini bile alamadılar.
Sezon başı semineri dahil federasyon başkanı hakemlerle bir araya gelmedi. Sorunlarını dinlemedi. Onları sahiplenmedi.
Milli takıma ayırdığı zamanın 1 saatini hakemlere ayırabilse birçok şeyin değişebileceğine inanıyorum.
Unutulmamalı ki Futbol Federasyonu'nun başarısı Milli Takımın başarısı kadar hakemlerin de başarılı olmasına bağlıdır.

Yöneticilik

Eğer bir işte başarı varsa, yönetici de başarılı demektir. Yöneticisi başarısız bir kurumun başarılı olması ve başarısını devam ettirebilmesi mümkün değildir.
Yöneticinin dikkat etmesi gereken hususlardan biri de, kurumların devamlı birbirleriyle mücadele içinde olduğunu unutmamasıdır. Bu mücadele içinde yöneticiye düşen görev, kurumu ayakta tutmak ve daha ileriye götürmektir.
Bir yöneticinin unutmaması gereken birkaç kural vardır.
1-Alın teri olmadan başarı beklenemez.
2-Kişinin hataları olabileceği kabul edilmeli.
3-Kurum içinde sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturulmalı.
4-Kurum için en büyük tehlike moral ve disiplinsizlikten yoksun olmaktır.
5-Kurum içindekilerin amaçsız kalmamalarına dikkat edilmeli.
6-Yönetici kendi hareket ve ilgisini gerektiren iş ve sorumlulukları bir başkasına asla yüklememelidir.
Yıllardan beri Türk hakemliğinin en büyük sorunu yöneticilerinden kaynaklanmaktadır. Yöneticilerin esas görevi hakemlerin müsabakalara sağlıklı ortamlarda hazırlanmalarını sağlamaktır.
Sadece görev vermekle bu işlerin olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Kendi egolarınızdan uzaklaşmak herkesi kucaklamak zorundasınız.
Hata yapanı kamuoyunun önüne atamazsınız. Attığınız takdirde geriden gelenleri tedirgin edersiniz. Hakemin yöneticisine olan güveni kaybolursa saha da başarılı olması mümkün değildir. Gelin bu 4 hafta da yaptıklarınızdan, söylemlerinizden ders alın.
Kurumu mu düşünüyorsunuz yoksa koltuklarınızı mı göreceğiz.
Umarım çok geç kalmadan doğru yolu bulursunuz.

mtokat@milliyet.com.tr




SPOR
Mükemmel karışım
Kafası karışık!
Aslan'dan damping
Kartal'da alarm
Şimdilik devam!
Bu hesapta yoktu
Şarapova acımadı!
Es Es deli rüzgâr!
Mersi Agassi...
Altay, G.Birliği Oftaş'ı da avladı: 4-2
Minderde gittiler!
Haber turu...
Hoş geldin Kezman
Saç telinden tırnağına
5 Moto = 1 Topal
Tartışılan 4 hafta
Para önemlidir ama... Milli forma daha önemlidir!
Yemekli eğlence
At yarışları





 PUAN DURUMU
 FİKSTÜR



Mehmet DEMİRKOL
Hoş geldin Kezman
"...Adeta Sırp-Boşnak savaşı hafızalarımızdan...
Ercan GÜVEN
Saç telinden tırnağına
Teknik direktör nedir, ne işe yarar?..
Uğur MELEKE
5 Moto = 1 Topal
Çanakkalespor'dan Galatasaray'a gelen Mehmet ...
Metin TOKAT
Tartışılan 4 hafta
26 yıllık hakemlik hayatımda hiçbir sezonun i...
Gökhan TÜRE
Para önemlidir ama... Milli forma daha önemlidir!
Dünya Basketbol Şampiyonası, başta ABD Milli ...
Nilay YILMAZ
Yemekli eğlence
Tezkere tartışmalı, oldu da bitti maşallah li...


© 2006 Milliyet