|
 |
|
|
Bunu güçlü devlet önler
Lanet olası bir sürü saçma sapan âdetten kurtulamıyoruz. Bunlardan biri kutlamalarda veya düğünlerde havaya ateş açmak.
Birincisi, ateş edilen silahlar ruhsatsız ise bu bir suçtur. Her silahı üzerinde bulunduranın mutlaka cezalandırılması gerekir. Verilecek ceza bir yıl ile üç yıl arası hapistir. Bitmedi:
"Kişilerin hayatı, sağlığı veya mal varlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır." Görüldüğü gibi silahla ateş edilerek can ve mal yönünden tehlike yaratılması da cezalandırılmıştır. Düşünün ki yüzlerce kişinin bulunduğu bir toplantıda, düğünde veya sokak aralarında silahla ateş edilmesi tehlike yaratmak değil midir? Bir de silahı küçücük çocukların eline verip oraya buraya ateş ettirmek tehlikenin ta kendisi değil mi? Bunu yapanların silahı ruhsatlı olsa dahi cezalandırılmaları gerekmektedir. Bitmedi.
Şimdi benim görüşüm.
Böyle bir topluluk içinde ateşli silah kullanmak büyük bir ihtimalle birilerinin ölümüyle sonuçlanacaktır. Önümüzde öyle olaylar olmuştur ki, bir fişeğin ateş alması sonucu altı kişi vurulmuştur. Bu halde artık taksir değil gayrımuayyen kast vardır. Olayın oluşması ve gelişmesi bu yoldan da incelenmelidir.
Bu hususta olması gereken manevi unsurdur yani failin gerçekte yapmak istediğidir, ancak sokak içinde, büyük topluluklarda ateş edilmesinin sonucunun birilerinin ölmesi olacağı artık bilinen bir şey olmakla kast unsuru ihmal edilmemelidir.
Ancak devletin kolluk kuvveti bu kişileri yakalamakta acze düşmüştür. Bir kısmı "kaç kişiyi yakalayacağız herkes ateş ediyor" diye genelleme yapıp olayı mazur görmekte, bir kısmı ise içlerinde milletvekili bulunduğu için müdahaleye çekinmektedir.
Yasanın gücü ve yasayı yerine getirecek devletin kolluk kuvveti bu mazeretleri haklı göstermeyecek biçimde güçlü olmalıdır ki olaylar önlensin bu olmadığı sürece bizler daha çok zaman ölülerimize ağıt yakarız. İşin başında yasalardan taviz vermeyen güçlü devlet olmalıdır.
tamerheper@host.com
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Papa, İslam ve akıl HERHANGİ bir kimse, sıradan bir insan, bir ak... | |  | Çetin ALTAN | | Gelmiş geçmiş Başbakan demeçlerinin matrak bir CD'si yapılsa Son hızla kör bir hatta girmiş bir tren katar... | |  | Melih AŞIK | | Samsun'dan mesaj Hastanelerde hemşire açığımızın hangi vahim b... | |  | Fikret BİLA | | Papa yangına körükle gidiyor Papa 16. Benedictus'un, İslam dini ve Hz. Muh... | |  | Hasan CEMAL | | Tankla Çarşamba'ya girmek! Fatih'in Çarşamba semtinden yayılan görüntüle... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Üçü bir arada... Bir Papa kuyuya taş attı... Bin akıllı çıkara... | |  | Can Dündar | | İki Mizgin Mizgin Özbek 9 yaşındaydı. Batman'ın Balbaşı... | |  | Semih İDİZ | | Papa 'kılıcın' Hıristiyanlıktaki yerini unutmuşa benziyor Karikatür krizi hafızalardaki tazeliğini koru... | |  | Sami KOHEN | | Bu kez de Papa krizi... Bir bu eksikti... | |  | Hasan PULUR | | Papa, Hoca ve Müftü... "NE var buna kızacak, ya da şaşıracak?" diye ... | |  | Erdoğan SAĞLAM | | Belediyeler gelir olsun diye emlak vergisine yüklendi Belediyelerin en önemli gelir kaynağını emlak... | |  | Derya SAZAK | | Yeni Haçlılar Huntington'un 'medeniyetler çatışması' tezini... | |  | Meral TAMER | | TÜBİTAK ve Milliyet'in TV reklamı Siz de "Yolsuzluk, çocuklarımızın geleceğinde... | |  | Tamer HEPER | | Bunu güçlü devlet önler Lanet olası bir sürü saçma sapan âdetten kurt... | |  | Yaman TÖRÜNER | | Makyavel olsa ne yapardı? (II) Önceki yazımda, Stanley Bing'in "What would M... | |  | Osman ULAGAY | | İki yıldız, altı senaryo Davos, Avrupa'nın göbeğinde, İsviçre'de bir d... | |  | Güngör URAS | | Belediyeler gelir peşinde 'emlak vergisi'ni artıracak Milliyet'in Ekonomi sayfasında dün Erdoğan Sa... | |  |  | M. Ali BİRAND | | Papa'nın talihsiz konuşması... Papa, kasım ayında Türkiye'ye gelecek. | |
|
|