Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 20 Eylül 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Otomobil    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Rusya, dünya petrol devlerine kafa tuttu

Rusya, çevre koruma yasalarına uyulmamasını gerekçe göstererek Shell, ExxonMobil ve Total gibi enerji devlerinin ülkedeki çalışma lisansını iptal edebileceği uyarısında bulundu

CENK BAŞLAMIŞ Moskova

Rusya Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Başsavcılığın talebi üzerine, şu anda dünyadaki en büyük enerji projesi olan 20 milyar dolar değerindeki Sahalin-2'deki çalışmaların durdurulması kararı aldı.
Bakanlık, Shell tarafından yürütülen projenin Sahalin Adası'nda çevreye zarar verdiğini belirterek, şirket tarafından hazırlanan çevre raporuna verilen onayı iptal etti.
Bakanlık gerekçe olarak, boru hatlarının yerleştirilmesi sırasında somon sürülerinin bulunduğu nehirlere zarar verilmesini gösterdi.

Asıl neden siyasi
İptal edilen rapor, 2003'te yine Rusya Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Shell'e bağlı Sahalin Enerji şirketi çevreye zarar verildiği suçlamasını kabul etmedi ve projede gecikme yaşanabileceği uyarısında bulundu. Projede yüzde 45 payı bulunan Japonya da karara tepki gösterdi. Bölgede 150 milyon ton petrol ve 500 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu sanılıyor. Bakanlık, ExxonMobil ve Total'in yürüttüğü projeler için de benzer eleştiriler yönletti.
Çevre koruma örgütlerinin de Sahalin projesinin çevreye zarar verdiğini belirtmesine karşın uzmanlar kararın perde arkasında siyasi nedenlerin bulunduğu görüşünde.
Uzmanlar, Moskova'nın, lisanslarını iptal etmekten çok Shell, ExxonMobil ve Total'le yapılan 'üretim paylaşması anlaşmaları'nın koşullarını değiştirmeye çalıştığını söyledi.
Ayrıca, Rusya'nın Sahalin projesindeki hisselerinin yüzde 25'ini Rus Gazprom'a satması için Shell'e baskı yapmaya çalıştığı düşünülüyor. Gazprom TNK/BP'nin 7 milyar dolar değerindeki yüzde 50 hissesini almak için de görüşmeler yapıyor.





EKONOMİ
Tapu harcında da fark ödemesi olacak
80 YTL'ye hurma
Biz 1 milyon dolara sattık
IMF ile yeni yapısal reform yok
Birada rekabet savaşı
Hidrojenli otolar geliyor!
Rusya, dünya petrol devlerine kafa tuttu
Fındık fiyatı, borsada 2.5 YTL'ye kadar düştü
'Halkı kandırmıyoruz 15 bin bilet sattık'
Akçansa: Rekabet Kurumu çok üzerimize geliyor
Hoşdere'den Avrupa'ya yeni model Mercedes
'Organize Sanayi'ye siyaset karışmasın'
'Memurların enflasyon farkları ödenecek'
Zengin, eğitime yoksulun 18 katı kadar harcadı
Toshiba, 340 bin adet laptop pilini toplatıyor
'Kara taşımacılığı, Gümrük Birliği'ne uygun olsun'
Motorinde indirim
'Bor madenleri özelleştirilmeyecek'
Kimsesiz çocuklara Selçuk Ecza'dan ilaç
HDI: 2007'de ilk 10'u hedefliyoruz






Meral TAMER
Şafak davası için savcılar göreve çağrıldı
Biliyorsunuz Elif Şafak, son romanı Baba ve P...
Güngör URAS
Finans panayırı bu yıl Singapur'daydı
IMF ve Dünya Bankası'nın her yıl eylül ayında...


© 2006 Milliyet