|
 |
|
|
Tüketicinin taksitten başka derdi var mı?
Geçim derdi, tüketicinin "fiyatlandırma" kıstaslarına bağımlılığını artırırken, "ürün güvenliği" kavramı ile tanışmasını geciktiriyor. Kalite Altyapısı İletişim Kampanyası İletişim Müdürü Gökçe Kalaycı ile buluşmamızda henüz Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 1'nin, AB'deki tüketicilerin ise yüzde 70'inin "haberdar" olduğu, ürün güvenliği işareti "CE" ile ilgili konuştuk...
Gümrük Birliği ile birlikte uygulama alanı açılan ve 25 ürün grubunu kapsayan "CE" işareti, bizzat üreticinin kendisinin iradesi ve denetimi ile konuyor. Ürünün güvenlik riskleri "yeni yaklaşım yönergelerine" göre çok yüksek değilse, üreticinin kendisi bu işareti ürüne verebiliyor. Risk yüksekse üretici test laboratuvarlarından alınan raporlarla bu işareti kullanabiliyor.
Önemli olan nokta, denetimin raflarda tüketici tarafından sürdürülebilmesi. CE işaretli ürünle ilgili "güvenlik" sorunu ortaya çıktığında, parasal cezalardan, ürünün piyasadan çekilmesine kadar ağırlaştırılan yaptırımlar, tüketicinin CE işareti ile güvenceye kavuşmasını hedefliyor.
Yaptırımları Sanayi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi ürünün bağlı olduğu kamu kuruluşları getiriyor...
Raflarda denetim
AB uyum yasalarının çıkması yeterli değil, önemli olan uygulamadaki başarı. Bu başarı AB'ye ticaret ile de sınırlı değil. CE işareti, 1980'lerde AB'ye üye ülkelerin "malların serbest dolaşımı" aşamasında uygulamaya koyduğu bir güvenlik kodu olmasına karşılık, denetimi iç piyasada, yerel tüketiciler tarafından sağlanıyor.
Üretici CE işaretini, AB ile ticaret için gerekli bir düzenleme algılama yanlışına düşebiliyor. Kalaycı, tüm bunlara karşılık üreticinin CE işareti ile ilgili bilgisinin yüksek olduğunu da sözlerine ekliyor.
AB tarafından şu anda ısıtılmayan, ancak yarın açılacak "malların serbest dolaşımı" başlığında tüketicinin "CE" işaretini tanıması ve uygulama da gündeme gelecek.
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Kal-Der, İngiliz Standartlar Enstitüsü ve Avrupa Standartlar Enstitüsü ile birlikte yürütülen Akdeniz Yardım Programı (Meda Projesi) kapsamında, CE işaretinin uygulama alanının genişlemesi amacıyla 300 bin euro'luk bir program yürüyor.
Malların serbest dolaşımı
Oyuncak başta olmak üzere "kişisel koruyucu donanımlar", "mekanik-elektromanyetik" ürünler, CE'nin kullanım alanlarını oluşturuyor. Tekstil ve gıda maddelerini içermeyen, ancak sağlık sektöründe kullanılan eldivenler veya dalış giysileri gibi "güvenlik" gerektiren ürünlerde belirlenen "yönergeler", CE'nin kapsamını belirliyor.
"Müşteri velinimetimizdir" levhalarıyla tanıştığımız bilinçlenme düzeyi, bugün TSE standart oluşumlarının değişmesine kadar uzandı. Yeni süreçte TSE'nin standartları piyasa koşulları tarafından belirleniyor, gönüllülük ilkesine bağlı bir hal alıyor.
Kötü ve ayıplı mal satmanın mümkün olamayacağı bir piyasa düzeni oluşuyor. İşin önemli tarafı da bu düzen AB'nin "normlarıyla" belirleniyor, destekleniyor; ancak kavrayacak, peşine düşecek olan Türkiye'deki tüketici ve üreticiler.
Ucuz diye alınan bir Çin malı oyuncağın üzerinde "CE işareti var mı?" sorusunu Türkiye'deki annenin sorması gerekiyor; AB'deki "malların serbest dolaşımı" müfettişinin değil... Oysa bizim şimdi tek sorumuz var: Kaç taksit?
syilmaz@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | İslam ve bilim MİLLİYET'İN bir haberi... Milli Eğitim'den on... | |  | Çetin ALTAN | | Gerçek katil, katili arayan dedektifin kendisi olduğunda... Nedense birkaç gündür aklım, evlere henüz rad... | |  | Melih AŞIK | | Telefonda itiraf... Meslektaşımız Murat Çelik, TRT Radyo 1'de pro... | |  | Fikret BİLA | | Talabani'nin tehdidi Irak Devlet Başkanı Talabani Türkiye'yi tehdi... | |  | Hasan CEMAL | | Abdest suyu! Türkiye aş ve iş sorununu çözmek zorunda. Tür... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Talabani'nin dansı Talabani'nin bir "suçüstü MR"ını yansıtayım..... | |  | Can Dündar | | Avrupa için karşı rapor Dün Avrupa Parlamentosu Türkiye'yi görüşürken... | |  | Hurşit GÜNEŞ | | Ne oluyor bu piyasalara? Gelişmekte olan piyasalardan mayıs ayındaki ç... | |  | Doğan HEPER | | Vergi var, tasarruf yok... TÜRKİYE'de "tavuk kesme vergisi var mı, yok m... | |  | Semih İDİZ | | Batı'ya küsen Türkiye çağdaş uygarlığı yakalayamaz ABD ile ilişkilerimiz malum. George Bush'un b... | |  | Sami KOHEN | | Kötünün daha az kötüsü AVRUPA Parlamentosu'nun Dışişleri Komisyonu'n... | |  | Hasan PULUR | | Türklüğü aşağılamak... BU kadar gürültüye patırtıya, kavgaya, Avrupa... | |  | Derya SAZAK | | AB raporu Avrupa Parlamentosu'nda dün görüşülen Türkiye... | |  | Meral TAMER | | İMKB 100, meğer müthiş çevreciymiş! Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu'nun kurduğu "İyi Şir... | |  | Yaman TÖRÜNER | | Riskler büyüyor Ekonomideki riskler büyüyor. Ekonomi uluslara... | |  | Güngör URAS | | Dalgalar önce piyasayı, sonra tüm ekonomiyi sallıyor Dalgalı kur, dalgalı kur derken, ülke ekonomi... | |  | Serpil YILMAZ | | Tüketicinin taksitten başka derdi var mı? Geçim derdi, tüketicinin "fiyatlandırma" kıst... | |  |  | M. Ali BİRAND | | İlk defa bir başbakan çok farklı konuşuyor Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık performansını b... | |
|
|