
|
|
|
 |
|
|
Yüksek gerilim
Gürcü yönetiminin casusluk yaptıkları gerekçesiyle dördü yüksek rütbeli subay, altı Rus askerini tutuklamasıyla başlayan kriz tırmanıyor. Rusya, Tiflis'teki büyükelçisini geri çekti. Moskova'da savaştan söz edenler var
Cenk Başlamış - Moskova
Gürcistan'da casusluk yaptıkları gerekçesiyle yüksek rütbeli Rus subayların tutuklanması iki ülke arasındaki gergin ilişkilerde yeni bir bunalım yarattı ve Tiflis'i "haydutluk"la suçlayan Rusya bu ülkedeki büyükelçisini Moskova'ya çağırma ve vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan'ın "kışkırtıcı politika izlediğini söyledi ve 6 subayın hemen serbest bırakılmasını isteyerek, "Durum çok ciddi. Vatandaşlarımızın bırakılması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Gürcüler önce ilişkileri düzeltmek istediklerini söylüyor, sonra da hep ortalığı karıştırıyor" dedi. Savunma Bakanı Sergey İvanov da, "Gürcistan'da devlet eliyle haydutluk yapılıyor. Oradaki askerlerimizle ailelerine kesinlikle sokağa çıkmamalarını söyledim" diye konuştu. Rusya Senato Başkanı Sergey Mironov ise, gerginliğni savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Bunalım, Rus Askeri İstihbarat Örgütü (GRU) üyesi olduğu ileri sürülen 3 yarbayla bir binbaşının önceki gün tutuklanmasıyla patlak verdi. Gürcü İçişleri Bakanı Vano Merabişvili, grubun birkaç aydır ordu, siyasi partiler, enerji tesisleri ve NATO ile ilişkiler konularında istihbarat topladığını belirterek, "Çok tehlikeli bir planı ortaya çıkardık. Elimizde kanıt da var. Bazılarını silah taşırken yakaladık" dedi. Medyaya dağıtılan gizli çekimlerde tutuklanan Rus subayların bazı kişilere para verdiği ve kâğıtlar aldığı görülüyor. Tiflis'teki Rus karargâhını ablukaya alan polis, kimlik kontrolü sırasında 2 Rus askeri daha tutukladı ve binada saklandığı sanılan bir yarbayın teslim edilmesini istedi.
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, "Kendimizi koruyacak gücümüz var. Her ülkenin aşılmasına izin vermeyeceği bir sınır vardır. Kendisine saygı duyan demokratik bir ülke nasıl davranırsa, biz de öyle davranıyoruz" dedi. Rusya, Tiflis'teki Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko'yu "danışmalarda bulunmak üzere" Moskova'ya çağırdı ve Gürcistan'daki diplomatları dışında kalan vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. Gerginliğe karşın iki ülke üst düzey diplomatlarının bugün Moskova'da görüşmesi bekleniyor.
Gürcü-Rus ilişkileri
Moskova, Tiflis'i NATO'dan uzak tutmak istiyor
Gürcistan'ın NATO'ya katılma arzusunu yüksek sesle dile getirmesi ve Rusya'ya kafa tutmaktan çekinmemesi, yakın geçmişte iki ülke arasında çok sayıda bunalıma yol açtı.
Moskova, Kafkasya'nın stratejik bir ülkesi olan Gürcistan'ın Batı'ya yönelmesini kendi güvenliğine tehdit olarak algılıyor. Çünkü NATO üyeliği, Rusya'nın hâlâ "arka bahçesi" olarak gördüğü Gürcü topraklarına Amerikan askerlerinin girmesi anlamına geliyor. Rusya Tiflis'in Batı yanlısı siyasetine misilleme olarak, Gürcistan'a isyan bayrağı açan ayrılıkçı Güney Osetya ile Abhazya'yı neredeyse açıkça destekliyor ve bu cumhuriyetlerde yaşayanlara Rus vatandaşlığı veriyor. Gürcistan'ın Batı yanlısı lideri Mihail Saakaşvili'nin ülkede kalan son iki Rus üssünün 2008'e kadar boşaltılması için sürekli baskı yapması da Moskova'yı öfkelendiriyor. Tiflis'e ekonomik yaptırımlar uygulayan Rusya, bir süredir narenciye ürünleri, şarap ve maden suyu gibi Gürcistan'ın en önemli ihraç mallarını, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle ülkesine sokmuyor. Ambargonun, sadece 2-3 milyar dolardan oluşan Gürcü bütçesine en az 100 milyon dolarlık zarar verdiği hesaplanıyor.
|
|
|

|
|