Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 01 Ekim 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Sporcu ihracatı 200 milyon doları aştı

Türkiye yurtdışına sporcu transferinden 2000'den bu yana 200 milyon doları aşan miktarda döviz kazandı. Mehmet Okur, Emre Belözoğlu gibi isimler yalnızca "yurtdışındaki gururumuz" değil, aynı zamanda döviz kaynağı

EKONOMİ SERVİSİ

Yabancı kulüplere transfer olan sporcular yalnızca yurtdışında Türkiye'nin adını duyurmakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomiye de katkı sağlıyor. Belli başlı transferlerde, futbolcu ve basketbolcuların 2000'den bu yana elde ettiği gelir, kulüplerin transferlerden aldığı bonservisler de eklendiğinde 208 milyon dolara ulaşıyor. Üstelik bu yalnızca basına yansıyan rakamların toplamı. Tablodakilere ek olarak Mustafa Doğan, Arif Erdem, Tayfun Korkut, Erol Bulut, Rahim Zafer gibi isimler de düşünüldüğünde tutarın 230 milyon doları bulabileceği tahmin ediliyor.
Sporcu ihracatının son dönemine bakıldığında, Türkiye'nin ilk önemli transferi 2000 yılında Alpay'ın yaklaşık 9.3 milyon dolara Aston Villa'ya gitmesi oldu. Daha sonra Nihat Kahveci ve Rüştü Reçber'in transferleri ülkeye önemli miktarda döviz girmesine yol açtı. 2004 yılında ise NBA'e transfer olan Mehmet Okur 50 milyon dolarlık rekor bir sözleşmeye imza attı. Onu, sonraki yıl, 39 milyon dolar ücret alan başka bir basketbolcu, Hidayet Türkoğlu izledi. 2005 yılında İnter'den Newcastle United'a transfer olan Emre Belözoğlu toplam 16.7 milyon dolarla en çok döviz kazandıran futbolculardan. Son dönemin yıldız transferleri Fatih Tekke ve Nihat Kahveci de geçen yıl ülkenin döviz gelirine önemli katkıda bulundular.

Japonya'ya ihracata yakın
Türkiye'nin sporcu transferlerinden 2000'den bu yana elde ettiği gelir, geçen yıl Japonya'ya yapılan ihracat gelirine yakın. Sporcu ihracatı ayrıca, tüm ülkelere yapılan hububat satışının bir buçuk katına eşit.Yurtdışına yapılan transferlerden iki türlü döviz geliri elde ediliyor. Sporcu elde ettiği transfer ücretinin büyük kısmını Türkiye'deki akrabalarına gönderiyor ya da Türkiye'de yatırıma dönüştürüyor. Ayrıca, transferlerden, kulüpler de bonservisler yoluyla büyük meblağlar kazanıyor. Bu gelirlerin bir kısmı halka açık şirketlerin yatırımcısının cebine temettü olarak giriyor. Öte yandan bazı sporcular, yurtdışına transferlerinden elde ettikleri gelirleri yine yurtdışı bankalarda tutmaları nedeniyle eleştirilere de hedef oluyorlar.

Türkiye'nin sporcu ihracatı bilançosu*
FUTBOL
Sporcu adıTakımıTransfer ücreti (milyon dolar)**Transfer yılı
Alpay ÖzalanAston Villa9.32000
Oktay DerelioğluLas Palmas42000
Emre BelözoğluInternazionale3.22001
Tugay KerimoğluBlackburn Rovers2.42001
Nihat KahveciReal Sociedad92002
Rüştü ReçberBarcelona 17.12003
Serhat AkınAnderlecht2.52005
Emre BelözoğluNewcastle United13.52005
Tolga SeyhanShakhtar Donetsk52005
Fatih AkyelPaok62005
Fatih TekkeZenit Saint Petersburg12.72006
Nihat KahveciVilla Real92006


BASKETBOL
Sporcu adıTakımıTransfer ücreti (milyon dolar)**Transfer yılı
İbrahim KutluayAEK 32000
İbrahim Kutluay Panathinaikos42002
Mehmet OkurDetroit Pistons2.12002
Mehmet OkurUtah Jazz502004
Hidayet TürkoğluOrlando Magic392004
İbrahim KutluaySeattle Supersonics42004
Serkan ErdoğanTau Ceramica2.52005
Kaya PekerTau Ceramica42006
Kerem TunçeriReal Madrid3.82006
Hüseyin BeşokProkom Treflu32006

*Önemli transferler ve basına yansıyan tutarlar dahil edilmiştir.
** Transfer ücretleri bugünkü kurdan dolara çevrilmiştir. Bonservis ücretleri dahildir.

Yıldızı sönenler
Yurtdışına transfer olan Emre Belözoğlu gibi bazı sporcuların ücretleri gösterdikleri yüksek performansla katlanırken, bazı sporcuların yıldızı ise sönüyor. İlhan Mansız ve Alpay Özalan bu konuda akla gelen ilk isimler. Her iki futbolcu da 2002 Dünya Kupası'nda sergilediği başarılı futbolla yıldızlaştı. Mansız büyük umutlarla Japonya'ya transfer olurken, Alpay'ın peşinden Real Madrid ve Barcelona gibi takımlar koştu. Ancak beklenen performansı gösteremeyen Mansız geçen sezon futbolu sessiz sedasız bıraktı, Alpay ise şu anda Almanya'nın ikinci lig takımı F.C Köln'de oynuyor.

Bütçeye doğrudan katkı yok
Sporcu transferleri ülkeye önemli ölçüde döviz girişi sağlarken devlet bütçesine doğrudan bir katkısı bulunmuyor. Kulüpler, sporu teşvik amacıyla kurumlar vergisinden muaf tutuldukları için bonservis gelirlerinden bütçeye aktarım olmuyor. Sporcular da tıpkı yurtdışında çalışan gurbetçiler gibi, vergilerini ikamet ettikleri ülkeye ödüyorlar.





EKONOMİ
165 çalışanıyla birlikte okumaya devam ediyor
Sporcu ihracatı 200 milyon doları aştı
'Vatandaşa elektrik zammı yok'
Maliyetlere 'zincir' vurdular
Sigortada yabancı payı % 50'yi geçti
Deutsche Bank arsa arıyor
Betir: Setur yeni alanlarda büyüyecek
Vergi teşviğine tasdik raporu istenecek
Pazarlama Oscar'ı Fortis'in oldu
Easyjet'ten % 45'e varan indirim
TÜDEF: Vatandaş maden yerine konuluyor
EMO: Zammın faturası ya vergi ya özelleştirme
Dış ticaret hacmi 210 milyar dolar
Yabancıya satılamayacak mülkler haritaya işlenecek
THY öğrenci, çocuk ve yaşlıları ucuz uçuracak






Meral TAMER
Üniversite bahçesindeki heykel parkı
Önce masamda duran kitaplardan birinin adı di...
Güngör URAS
Venedik Bienali'nden seçmeler İstanbul Modern'de sergilenecek
Geçen yıl düzenlenen 51'inci Venedik Bienali'...
Serpil YILMAZ
Sivil toplumda 'geniş cephe'
Aslına bakarsanız, bugün için dar bir grup ar...


© 2006 Milliyet