Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 07 Ekim 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
KÖY ve KOBİ yatırımında kredi faiz desteği geliyor

Kalkınmada Öncelikli Yörelerde (KÖY) yapılan yatırımlarla KOBİ ve Ar-Ge yatırımları için kullanılacak YTL kredilerinin 5, döviz kredilerinin de 2 puanını dört yıl için devlet ödeyecek

EKONOMİ SERVİSİ

Yatırımlara sağlanan devlet desteğiyle ilgili esaslar yeniden düzenlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla bazı teşvikler kaldırılırken, devletin bazı yatırımlara faiz desteği sağlaması esası getirildi. Faiz desteği Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki (KÖY) yatırımlar, KOBİ yatırımları, Ar-Ge ve çevre yatırımları için kullanılacak kredilerine verilecek.
YTL kredilerin faizinin 5 puanı, döviz kredilerinin ise 2 puanı ilk 4 yıl için bütçe kaynaklarından ödenecek. Ayrıca Ar-Ge yatırımları için kullanılacak 6 ay-1 yıl vadeli işletme kredilerine de faiz desteği verilebilecek.

Leasing'e destek yok
Proje bazında bütçe kaynaklarından karşılanabilecek azami yatırım kredisi faizi desteği miktarı, Ar-Ge ve çevre yatırımları için 300 bin YTL, KOBİ yatırımları için 200 bin YTL, kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar için 1 milyon YTL'yi geçemeyecek. Ar-Ge yatırımlarına yönelik işletme kredisi faizi desteği ise 100 bin YTL'yi aşamayacak.
Finansal kiralama (leasing) şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlarla kullanılmış makine ve teçhizat için faiz desteği verilmeyecek.
Kararla yatırımlar için getirilen diğer düzenlemelerse şöyle:
  • Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım mallarıyla yeni modele yönelik otomobil ve hafif ticari araç yatırımlarında CKD aksam ve parçalarının ithali gümrük vergisinden muaf tutulacak.
  • Teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithalatı ve yerli alımlarından KDV alınmayacak.


  • Turizme elektrik indirimi
  • Turizm yatırımları ve işletmelerinin 2004 Nisan'ından sonraki elektrik enerjisi giderleri, o bölgedeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğüyle kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark Hazine tarafından karşılanacak.
  • Yatırımın, yatırım teşvik belgesine bağlanabilmesi için sabit yatırım tutarının, KOBİ'lerin yatırımlarında en az 200 bin YTL, en fazla 2 milyon YTL, KOBİ kapsamına girmeyen işletmelerin yatırımlarında en az 1 milyon YTL olması koşulu aranacak.
  • Yatırımlara devlet desteği Hazine Müsteşarlığı'nın, makro ekonomik politikalar, arz-talep dengesi, sektörel, mali ve teknik yönden yapacağı değerlendirme sonucunda yatırım projesinin uygun görülmesi ve belirlenecek ilke ve ölçütler içinde kalınması koşuluyla teşvik belgesine bağlanarak sağlanacak.


  • Teşvik kapsamında yer alan 49 KÖY
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Çankırı
  • Çorum
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Elazığ
  • Erzurum
  • Erzincan
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Iğdır
  • Kahramanmaraş
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kütahya
  • Malatya
  • Mardin
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şanlıurfa
  • Şırnak
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat


  • Sanayici, desteği 'sınırlı' buldu
    Yatırımlara devlet desteğini düzenleyen karar, Kurumlar Vergisi Yasası'yla kaldırılan yatırım indirimiyle vergi, resim ve harç istisnası ve kredi tahsisinin, teşvik unsurları arasından çıkarılmasını da içeriyor. Sanayiciler, bu yılın başında yatırımlara vergi teşvikinin kaldırıldığını, bunun yerine kredi tahsisi getirildiğini hatırlattılar. Yeni kararla da kredi tahsisinin yerini faiz indiriminin aldığını belirten sanayiciler, "Yatırımların desteklenmesi olumlu. Ancak bu karar, desteğin çok sınırlı olacağını gösteriyor" dedi.





    EKONOMİ
    KÖY ve KOBİ yatırımında kredi faiz desteği geliyor
    Bodrum'da turizm bitiyor, 1 sterline tatil yaptırıyorlar
    Koşulsuz satış, TOKİ'nin günlük cirosunu patlattı
    "Cannes'ın Aslanları" Milliyet'te
    Real, büyüme atağına Antalya'dan başladı
    Çalık, ALB Telekom için yeniden masada
    Yılmaz: Kredibilitem için çalışıyorum
    'Artık önemli olan kurum itibarı'
    Turcas: Hukuki yollar bitmeden ödeme yok
    Cargill'e kapatma kararı
    Varlıbaşlar İstanbul'da otel yatırımı yapacak
    Kiradaki artış enflasyonu katladı
    Antalya'da Maalouf'lu turizm zirvesi
    Halkbank'tan bayram kredisi
    HeidelbergCement, Çin'de büyüyecek
    Otogaz fiyatında 3 kuruşluk indirim
    Hitachi de 16 bin bilgisayarı çağırdı
    Abank, bir haftada yüzde 47 değerlendi
    Ramazanda gıda harcaması % 17 arttı
    88 bin kişi 'hayat'tan 'bireysel'e geçti
    TEB Sigorta'dan eğitime özel hizmet
    Beko'da çoğunluk hisse artık Arçelik'in
    Hintli Ashok Leyland Döktaş'a teklif verdi
    Sınır kapılarındaki free shop'lar Setur'da
    Fiskobirlik ürünlerini Sagra bayileri satacak






    Meral TAMER
    Çiçek: AB'ye kendimizi tanıtamıyoruz
    TÜSİAD, Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin...
    Güngör URAS
    Umut Can (13) haksızlıkları önlemek için 'hâkim' olacak
    Umut Can 13 yaşında. Zeytinburnu'nda Celalett...
    Yaman TÖRÜNER
    Türk parasında Güneydoğu mu?
    Cebinizden bir 20 Yeni Türk Lirası çıkarın. A...


    © 2006 Milliyet