Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 12 Ekim 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
İşlem tamam: 5-0

Milli Takım, Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu'nun ilk etabını, Almanya'daki son maçta Moldova'yı da farklı devirerek, 9 puanla kapadı. Hakan Şükür 4 golle yıldızlaştı, Tuncay skoru noktaladı


Meyve veren ağaç taşlanır
90 DAKİKA / BİLAL MEŞE

Süper Lig'de tam tamına sekiz haftada sadece "bir" gol atan, Malta ve Macaristan maçlarında gole "hasret" kalan Hakan Şükür, Moldova'ya patladı!
Eğer golcüyseniz ve "suskun" kalıyorsanız, eleştirilmeniz kadar doğal bir şey olamaz.
Önemli olan bu eleştirilere profesyonelce davranışlar sergileyerek karşı koymaktır.
Susmak ve gizli protestolar yapmak asla çözüm değildir!
Hakan Şükür'ün futbolcu kimliğine kim ne söylebilir?
Ama şu deyimi de unutmamak gerekir:
Meyve veren ağaç taşlanır!
Neyse ki, Hakan Şükür Arena'daki sessiz maçta sessizliği golleriyle bozarken, üzerindeki stres ve baskıyı da attı!
Kazanan kadroyu bozmamak bir teknik adam doğrusudur. Nitekim, Terim Moldova karşısına aynı kadroyu sürerken, sadece bazı oyuncuların yerlerinde değişiklik yaptı. Sabri'yi savunmanın sağına yerleştiren Terim, Hamit Altıntop'u orta sahaya biraz da ofansa yakın oynatırken, Tuncay'la sık sık yer değiştirdiler.
Arda, Tuncay, Gökdeniz, Hamit Altıntop ve Hakan Şükür'le ofansta çoğalan ay-yıldızlı ekibimiz, ilk yarıda rakibe hiç pozisyon vermezken, Hakan Şükür'le üç gol buldular, iki topumuz da direkte patladı.

'Müthiş avantaj kazandık'
Elbette futbolda küçük-büyük takım ayırımı yapamazsınız. Ancak Moldova gurubumuzda en zayıf halka olduğu da gerçek. Bulundukları yerde bunun en büyük göstergesidir ! Buna karşın futbolcularımız Moldova'yı küçümsemeden oynadılar, oyun disiplininde farka rağmen kopmadılar, pas yüzdesini ve orta sahayı kalabalık tuttular, topun sürekli rakip alanda olmasını sağladılar.
Malta, Macaristan ve Moldova'yı "firesiz" geçen ay-yıldızlı ekibimiz grupta müthiş bir avantaj kazandı. Atılacak her golün averaj açısından önemini de iyi kavrayan ay-yıldızlı ekibimiz ikinci yarıda da durmadı, farkı 5'e taşıdı.
Türkiye gurubumuzun "favori" takımıdır. Büyük hedefte kuşkusuz iki rakibimiz var, biri Yunanistan diğeri Norveç... Kim ne derse desin, Türkiye bu zorlukları aşacak güçtedir, aşacağına, finallere gideceğine gönülden inanıyoruz.

MAÇIN ADAMI
Fatih Terim
Fatih Terim için zor bir süreçti. Üstelik ay-yıldızlı ekibin tarihi, iki galibiyetten sonra üçüncü maçtaki hayal kırıklıklarıyla doluydu. Terim, oyuncularını yine iyi motive etti, stattaki sessizliği iyi kullandı ve Hamit'i orta sahaya çekerek, Moldova'yı şaşırttı. Kısacası hoca son maçtan da tam puan aldı.

MAÇIN DAKİKALARI
33 Gökdeniz'in düşürülmesinden kazanılan serbest atışı soldan Hamit kullandı, tecrübeli futbolcunun vuruşunda top yan direkten döndü.
34 Ve Hakan Şükür nihayet golle buluştu. Sabri sağdan penaltı noktası üzerine nefis kesti, Hakan Şükür savunmanın arasından uçarak kafayı çaktı, top filelerle kucaklaştı: 1-0
37 Hakan Şükür'ün nefis topuk pasıyla cezalanına giren Arda, Alekandru Epureanu tarafından düşürüldü, hakem penaltı noktasını gösterdi. Atışı yine Hakan Şükür kullandı, skoru 2-0'a taşıdı.
43 Mehmet Aurelio sağ taraftan topla indi, topu Hamit'e kazandırdı, tecrübeli oyuncu solunda hareketlenen Gökdeniz'e uzattı. Gökdeniz girdi, vurdu savunmadan top havalandı, Hakan Şükür vurdu, top üst direkten döndü, topu iyi izleyen tecrübeli golcü bu kez kafayla vurdu, savunmanın çırpınışları arasında top çizgiyi geçti: 3-0
45 Hamit Altıntop yaklaşık 25 metreden sert vurdu, top üst direkten döndü, Tuncay'la birlikte topa hamle yapan Hakan Şükür'ün vuruşu üstten auta gitti.
69 Sahanın yıldızlarından genç Arda solda kazandığı topu Mehmet Aurelio'ya kazandırdı. Tecrübeli futbolcu penaltı noktası üzerine kesti, Tuncay yükseldi, kafayı çaktı: 4-0
71 Moldova'nın en ciddi atağı gelişti. Savunmada karambol oldu, Rüştü çıktı, ondan dönen topu Gancan kazandı, yerden vurdu, Rüştü gole izin vermedi.
73 İbrahim Üzülmez soldan kesti, top savunmadan sekti, Aurelio'nun önüne düştü, vuramadı, boşta kalan topu Hakan Şükür soluyla yerden bir vuruşla filelere gönderdi: 5-0

***

Veda sinyali

Hakan Şükür, "Milli Takım'ı bırakma konusunda başkan ve hocamla konuştuktan sonra açıklamayı yapacağım" diyerek kafaları karıştırdı

Milli Takım formasıyla son golünü 18 Ağustos 2004'te Belarus'a atan, daha sonra çıktığı maçlarda suskun kaldığı için eleştiri oklarının hedefi haline gelen Hakan Şükür'ün dönüşü muhteşem oldu...
Tecrübeli forvet, 34. dakikada attığı şık kafa golüyle 784 günlük suskunluğuna nokta koydu. İlk yarıya 2 gol daha sığdırarak skoru 3-0'a taşıyan Hakan, ikinci devre kapanışı da yaptı ve 106. kez giydiği milli forma altındaki gol sayısını 50'ye çıkardı. Şükür, 1997'de 6 - 4 kazandığımız maçta Galler ağlarını da 4 kez havalandırmıştı.
Maç öncesi yaşadığı büyük stres yüzünden İstiklal Marşı'nı bile okuyamadığı gözlenen Hakan Şükür mücadele sonrası veda sinyali verdi.
Kral, daha sonra şunları söyledi:
"Çok ciddi bir maç oynadık. Başkan Haluk Ulusoy, Fatih Terim ve bana moral veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun. Gol atmak önemli, ama 3 puan almak daha da önemli. Gelecek hafta 3. kez baba olacağım. Devre arası hocamdan izin alıp, eşimi aradım, ağladı. Ali Şen çok duygusal bir mesaj gönderdi.
Kötü eleştiriler aldım ve Milli Takım'ı bırakmayı düşündüm. Git-geller yaşadım. 784 gündür gol atamadığım yazıldı, ama oynamadan gol atamazdım. Bırakma konusunda başkan ve hocamla konuşacağım. Daha sonra da konuyla ilgili gerekli açıklamayı yapacağım."

'Onları da yeneriz'

Milli Takımlar Teknik Direktörü, Moldova, Macaristan ve Malta'nın, Norveç ve Yunanistan ile bir tutulamayacağını söyledi, "Ama onları da yeneceğiz" dedi

BİLAL MEŞE

Moldova maçından farklı galibiyetle ayrılan Millilerimiz, Teknik Direktör Fatih Terim'i mest etti. Oyuncularının hepsini alnından öptüğünü söyleyen Terim, "Onları kutlamak sözü az kalır, helal olsun" diye konuştu.
İlk üç maçlık periyodu 9 puanla ve lider kapadıklarını, ancak bununla yetinmeyeceklerini belirten Fatih hoca, "Bize yakışan orada kalmaktır. Macaristan, Moldova, Malta hiçbir zaman Yunanistan ve Norveç değil. Bunu biliyoruz ama onları da yeneceğiz. Başka türlü Avrupa Şampiyonası'na gidemeyiz. Yani beraberlik hesabı yapmıyorum" ifadesini kullandı.

Korku yok!
Hakan Şükür konusunda futbolcuya ve kendisine gelen eleştirilere de değinen başarılı teknik adam, "Olayı 'Hakan Şükür attı gördünüz mü?' gibi bir şekle getirmemek lazım. Bu iş uzarsa bu kavga bitmez. Gerek de yok. Acıtmayacak şekilde tenkit etmek önemli. Hesap sormak değil, soru sormak herkesin hakkı... Benim eski halimi de biliyorsunuz. O hale dönmek çok kolay. Ama çözüm olmuyor. Muhakkak kimsenin kimseden korkusu yok, ama bizim de sizden korkumuz yok" dedi.
Terim son olarak şunları söyledi: "Biz bir yere gidersek hep beraber gideceğiz. Daha yapıcı olursak çok daha iyi olur. Siz de orada olacaksınız. Ancak şu an sadece üç puan kazandık. Daha kazanılmış, hak edilmiş birşey yok."

İlklerin gecesi

Milli Takımımız, tarihinde ilk kez 4 maçı üst üste gol yemeden galip tamamladı. Moldova ise 2 yıl sonra ilk defa bir resmi karşılaşmanın ilk yarısında gol gördü

UĞUR MELEKE

Frankfurt Arena Stadı'nda oynanan maçta Moldova engelini 5 golle aşarak 2008 Avrupa Şampiyonası eleme grubundaki 3. sınavını da gol yemeden galip tamamlayan Türkiye tarihi bir başarıya da imza attı.
Milli Takımımız 83 yıllık tarihinde ilk kez üst üste 4 maçı (Lüksemburg, Malta, Macaristan ve Moldova) gol yemeden galip kapatmayı başardı. Daha önce 7 Aralık 1958 - 10 Mayıs 1959 tarihleri arasında 4 maçta gol yemeyen milli takım, bu maçların 2'sini kazanıp 2'sinde berabere kalmıştı.

Unvanlarını bitirdik
Milliler aynı zamanda tarihinde ilk kez elemelerde ilk 3 maçı gol yemeden galip bitirdi. Daha önce 2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ilk 3 maçta 9 puan kazanan Ay-Yıldızlı ekibimiz Makedonya'dan bir gol yemişti.
Türkiye, Moldova'nın 2 yıllık resmi maçlarının ilk devresinde gol yememe unvanına da son verdi. Son olarak 13 Ekim 2004'te Dünya Kupası elemelerinde İskoçya'ya karşı ilk yarıda 1 gol yiyen Moldova o günden sonra oynadığı tam 9 maçta (Norveç, İskoçya, Belarus, Slovenya, Norveç, İtalya, Yunanistan, Norveç, Bosna-Hersek) ilk 45 dakikalarda kalesinde gol görmemişti.

Türkiye ve Yunanistan
Bu arada 2008 elemelerinde mücadele eden 50 ülkeden sadece ikisi ilk 3 maçı gol yemeden bitirdi. Türkiye'nin yanı sıra aynı grupta yer aldığımız Yunanistan, Ekim ayı boyunca rakiplerine gol şansı vermedi.

80'er bin $
Millilerimiz, Moldova maçından da galibiyetle ayrılıp, 20 bin dolar prime daha hak kazandı. Ay - yıldızlı oyuncular böylece, 9 puan alarak toplam 80'er bin doları (Yaklaşık 120 bin YTL) cebine koydu. Son 2 maçı 6 puanla kapayan A Milli Takımımız, dün gece karşılaşmanın ardından İstanbul'a döndü.

Kral locada
Hakan Şükür, Moldova filelerini dört kez havalandırarak dünyada 50'ler kulübüne de girdi. Tecrübeli forvet, milli takımlar düzeyinde gol sayısını 50'ye çıkaran 16. futbolcu olarak büyük bir başarıya daha imza attı. İranlı Ali Daei'nin 109 golle başını çektiği listenin ikinci sırasında 84 gollü Ferenc Puskas, üçüncü basamakta ise 77 golle efsane futbolcu Pele yer alıyor.

50 GOLÜ AŞAN OYUNCULAR
SıraÜlkeOyuncuGolMaç
1İranAli Daei109149
2MacaristanF.Puskas8489
3BrezilyaPele7792
4KuveytB.Abdullah74132
5MısırH.Hassan69170
6AlmanyaG.Müller6862
7S.ArabistanM.Abdullah67139
8TrinidadS.John6598
9TaylandK.Senamuang64117
10IrakH.Mohammed61126
11ArjantinG.Batistuta5678
12JaponyaK.Miura5691
13KoreBum-Kun Cha55121
14BAEAl Talyani53164
15DanimarkaP.Nielsen5238
16TÜRKİYEHakan Şükür50107


Son maç için favori İtalya

A Milli Takımımız'a UEFA tarafından verilen üç seyircisiz maç cezası 28 Mart 2007 tarihinde oynayacağımız Norveç maçıyla son bulacak. Bu karşılaşmanın Teknik Direktör Fatih Terim tarafından Hollanda veya Avusturya'da oynanması gündeme getirilirken, federasyon kanatından sızan bilgilere göre Norveç karşılaşmasının büyük bir olasılıkla İtalya'da olacağı öğrenildi.

Yer gök inledi!

Ay - yıldızlı ekibimizle birlikte Frankfurt'a giden ve Şeref Tribünü'nde yer alanlar, tüm stadı "Türkiye" diye inletti. Federasyon üyelerinden ve yetkililerden oluşan grup, maç başından itibaren desteğini hiç kesmedi, tezahüratlarını futbolculara duyurdu. Bundan en fazla nasiplenen Hakan Şükür oldu. Maçı UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ile Galatasaray ve Kulüpler Birliği Başkanı Özhan Canaydın da izledi.

Oğul Ulusoy'dan tam isabet

Federasyon Başkanı Haluk Ulusoy'un oğlu Saffet Ulusoy'un maçtan önce babasını arayarak, Hakan Şükür'ün patlama yapacağını söylediği öğrenildi. Oğul Ulusoy'un, usta golcünün formasını da istediği, Federasyon Başkanı'nın görevli Hakan Eseroğlu vasıtasıyla Hakan'ı durumdan haberdar ettiği bildirildi. Eseroğlu, maçın ardından Hakan'dan formasını alıp, baba Ulusoy'a teslim etti.

Üzülmez'den Birol'a tepki

Maçın seyircisiz oynanması nedeniyle saha içindeki diyaloglar da zaman zaman tribüne kadar aksetti. Federasyon yönetimi ve davetlilerin yer aldığı tribünde yer alan Amigo Birol, ilk yarıda bir ara İbrahim Üzülmez'e "Dikkatli ol" diye bağırdı. Tecrübeli oyuncu, bu uyarı üzerine tribüne dönerek, "Sus, işine bak" diye seslendi. Amigo Birol, ikinci yarıda coşan şeref tribününde tezahüratları yönlendiren isimdi.

C GRUBU
TAKIMLAROGBMAYP
TÜRKİYE 33--8-9
Yunanistan33--6-9
Norveç32-1626
Bosna-Hersek41128114
Macaristan41-3583
Malta31-2483
Moldova4-132101


24 Mart 2007
Yunanistan-Türkiye, Norveç-Bosna Hersek, Moldova-Malta




SPOR
İşlem tamam: 5-0
Tehlike görüldü
Otokart krizi!
Deivid umut dağıttı
Özgürlük istedi!
Komşu yine kayıpsız: 0-4
İngilizler yıkıldı: 2-0
Cehalet kazandı!
Hido hasta
Efes'ten ilk tecrübe
Rallide start günü
Aslan fileye takıldı: 1-3
Haber turu...
2 yıllık stok eridi
Hakan niye çıktı!
İştah
Travmanın sonu
Fenerbahçe tarihçileri
Farka kanmayın!
At yarışları





 PUAN DURUMU
 FİKSTÜR



Mehmet DEMİRKOL
2 yıllık stok eridi
Terim'in bahsettiği kadar zor bir savunmayla ...
Mustafa DENİZLİ
Hakan niye çıktı!
Yazıya başlamak istiyorum, nasıl başlasam diy...
Rıdvan DİLMEN
İştah
Dokuz puan cepte... Sekiz gol atıyorsun, kale...
Atilla GÖKÇE
Travmanın sonu
Skor tabelası güleryüzlü... Moldova karşısınd...
Ercan GÜVEN
Fenerbahçe tarihçileri
Ne yalan söyleyeyim, ben de Fenerbahçe'nin ka...
Erdoğan ŞENAY
Farka kanmayın!
Terim'in üç maç dokuz puan sloganı ile başlay...


© 2006 Milliyet