|
 |
|
|
İngiliz Paşa
Sir Richard Dannatt, İngiltere Genelkurmay Başkanı... "Irak'taki varlığımız buradaki şiddeti körüklüyor. Çekilmeliyiz" diye konuşunca ortalık karıştı. Askerin çıkışı Blair hükümetini zor durumda bıraktı. Irak işgaline zaten olumsuz bakan kamuoyu, Dannatt'ın sözlerine destek verirken siyasi çevrelerde "asker-sivil" tartışması başladı.
Ordunun siyasetteki rolünün azaltılmasını isteyen AB çevrelerine karşı, İngiltere'deki durum Türkiye'deki "sivil paşalar"ın da elini güçlendirdi. Askerin konuşmasının ötesinde gerekirse "darbe" yapılabileceğini savunan profesörler çıktı! İngiliz komutanın sözleri, "Görüyorsunuz işte, demokrasinin beşiği İngiltere'de bile asker hükümetin politikasına karşı çıkabiliyor" diye yankı buldu.
Tartışmanın odaklandığı nokta ise İngiliz komutanın bu düşüncelerini "kabine"ye ya da doğrudan başbakana iletmek yerine, kamuoyuna açıklamasıydı. Bu anlamda demokratik ve sivil bir örneği 1990'da Birinci Körfez Savaşı sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay vermişti. Torumtay, Cumhurbaşkanı Özal'ın Başbakan'ı "baypas" ederek Kuzey Irak'tan cephe açma önerisine karşı çıkmış ve istifa etmişti. Torumtay, daha sonra anılarını yazmayı tercih etmişti. Elbette savaş gibi ulusal güvenlik sorunlarında asker de konuşur. Konuşmalı. Ancak konuşma yeri neresi olmalı?
Türkiye örneğinde adres Milli Güvenlik Kurulu, Çankaya ve Başbakanlık'tır. Genelkurmay Başkanlığı'nda hükümete brifing verilmesi de geleneksel hale gelmiştir. Oysa 1 Mart tezkeresi örneğinde görüldü ki, çoğu zaman iç politikaya müdahale anlamına gelecek açıklamalar yapmaktan çekinmeyen komutanlar, TBMM'deki tarihi oylama öncesinde Irak'a ilişkin görüş belirtmekten kaçındılar. Tezkere geçseydi bu "suskunluğu" nasıl yorumlayacaktık?!
Dönemin genelkurmay başkanı Hilmi Özkök sonradan olayı değerlendirdi ama askerin ABD ile birlikte hareket etmek isteyip istemediği netleşmedi. "Çuval olayı" güvensizliğin boyutlarını ortaya çıkardı. "Kırmızı çizgiler" silindi.
Irak'ta 3 yılda ölenlerin 665 bin gibi dehşet verici bir sayıya ulaşması karşısında vicdan sahibi herkes "İyi ki bu işgale katılmadık' diyecektir.
İngiltere Genelkurmay Başkanı'nın "işgalin Irak'ta iç savaşı körüklediği" görüşü bu açıdan önemlidir. Bush-Blair ikilisinin "kitle imha silahı" yalanına kapılarak Irak'ı işgal eden komutanlar şimdi günah çıkarıyorlar.
Sir Dannatt'ın konuşmasında bu açıdan bir sakınca yok! Bizdeki "sivil paşalar" ise İngiltere'deki durumdan vazife çıkarmanın peşindeler. Askeri siyasete çekmeye çalışıyorlar.
dsazak@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Kürt meselesi, CHP ve DYP DİYARBAKIR Belediye Başkanı Osman Baydemir, e... | |  | Çetin ALTAN | | Matrak bir mızrak, resmi bir çuvala bir türlü sığmıyor Matrak bir mızrağı, resmi bir çuvala sığdırma... | |  | Melih AŞIK | | Kaf Dağı'nın ardı PKK'nın ateşkes ilan etmesinden sonra ABD bir... | |  | Fikret BİLA | | Mehmet Ağar önerisini somutlaştırmalı Türkiye'nin dağlarında çiçekler açması, silah... | |  | Hasan CEMAL | | Balta ile sistem! Yüz milyon dolar harcarız, İstanbul'a olimpiy... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Göğüs takıntısı Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 7. sınıf V... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | Aklı ya denizde ya da havada Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, i... | |  | Hurşit GÜNEŞ | | 2006 bütçe performansı -2- 2006 bütçesindeki gelir performansı iki bakım... | |  | Sami KOHEN | | Yakın veya uzak fark etmez KUZEY Kore'nin ilk atom bombası denemesini ya... | |  | Metin MÜNİR | | Heves var da program yok!.. Hükümetin Türkiye'yi uzay programı olan ülkel... | |  | Faik ÖZTRAK | | Tehlikeli bütçe 2007 yılı bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclis... | |  | Hasan PULUR | | Yumruk sanayii... İKİNCİ Cihan Savaşı'nda günlük gelişmeleri bi... | |  | Derya SAZAK | | İngiliz Paşa Sir Richard Dannatt, İngiltere Genelkurmay Ba... | |  | Meral TAMER | | "Kadın sanatçı, Türkiye'de ABD'ye göre daha şanslı" Venedik Bienali'nden 56 eserin İstanbul'a gel... | |  | Ece TEMELKURAN | | Merasimsiz Apar topar doğduğumuz gibi apar topar ölüyoru... | |  | Güngör URAS | | Fitre ve zekât zamanı geldi Ekonomi denilen şey iştir, aştır. Üretim olac... | |  |  | M. Ali BİRAND | | Ağar korkup kaçmadı... Mehmet Ağar, çok ilginç bir değişim gösteriyo... | |
|
|