Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 21 Ekim 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
anne-çocuk
Onu meyve suları ve püreleriyle besleyin

Beslenme uzmanı Taylan Kümeli meyvelerin bebek beslenmesindeki önemini ve onlara nasıl verilmesi gerektiğini anlatıyor


Bebek beslenmesi, ilk iki yılda her zamankinden daha büyük önem taşır. Bu dönemde beyin gelişiminin yüzde 80'i tamamlanırken, ilk bir yılda vücut yüzeyi iki kat, vücut ağırlığı da üç kat artar.
Bebeğin ilk bir yılında yanlış ve yetersiz beslenmesi ileriye dönük, telafisi mümkün olmayan büyüme ve gelişme bozukluklarına neden olabilir. Beslenme bebeğin karnını doyurması demek değildir. Doğru beslenme aynı öğünde tüm ana besin maddelerinin doğru miktarlarda verildiği beslenme şeklidir.
0-6 ayda doğal beslenme adı verilen anne sütü ile beslenme yapılmalı. Bu dönemde başka bir besinin verilmesi gerekmez. Ama sonra uygun ek besine geçilmesi ve devam edilmesi gerekir.
Anne sütü veya biberon maması ile beslenen bebeğin enerji ve besin ihtiyaçları ilk aylardan itibaren hızla artmaya başlar. Bebeğin artan besin ihtiyaçlarının karşılanması ve sağlıklı gelişiminin hem fiziksel hem de zihinsel olarak sürdürebilmesi için, anne sütü veya biberon mamasının yanı sıra ek besinlere ve vitaminlere de ihtiyaç vardır.
Yeni doğan bebeğin ağzı, ilk dört ayda sadece emme ve yutma işlevini görür. Henüz besini çiğneme ya da ağızda çevirebilme yeteneği gelişmemiştir. İlk dört ayda emme ile yutulan besinler doğrudan mideye gelir. Bu nedenle bebeğe verilecek besinler sıvı olmalıdır. Süt, özellikle anne sütü temel besindir. Kolayca yutulduğu gibi çocuğun büyüme ve gelişmesini sağlayan enerji, protein, çeşitli vitamin ve mineralleri de içerir.

Ezilmiş ve yumuşak olmalı
Dört-altıncı aylarda çocuk besinleri ağız içinde çevirmeye başlar. Beşinci aydan sonra ise dişleri çıkar. Çocuğun sindirim sistemindeki değişiklikler gözle izlenebilir duruma gelmiştir. Bu aylarda ek besinlere başlanabilir. Ek besinler yumuşak ve ezilmiş olmalıdır.
Sadece anne sütüyle beslenen bebeklere ek besin olarak meyve suyu ve meyve püreleri altı-sekiz ay arasında verilmeye başlanabilir. Bebeklerin A vitamini, C vitamini, potasyum, folik asit, posa gibi ihtiyaç duydukları besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanmasında meyve ve sebzeler çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin C vitamini için en uygun yiyecekler meyvelerden turunçgiller ve sebzelerden domatestir. Bunların yanında elma ve şeftali suları da bebeğe verilebilecek uygun besinlerdendir.
Meyve iyice yıkandıktan sonra suyu sıkılır. Günde bir çay kaşığıyla başlanır ve verilen miktar zamanla artırılır. Meyveler sıkılır sıkılmaz veya ezilip hazırlanmasının ardından hiç bekletilmeden bebeğe verilmeli.
Yalnız anne sütü ile beslenenlere altıncı aydan itibaren verilmeye başlanması uygundur. Meyve ezmeleri duruma göre anne sütü almayan bebeklerde dördüncü aydan itibaren de verilebilir. Anne sütüyle beslenen bebeğe meyve suyu, meyve ezmesi, anne sütüyle aynı zamanda verilmez. Meyve suyu, ezme ve püresinin anne sütünden iki saat sonra verilmesi daha uygundur.
Meyve ve sebzelerin bebeklere günde beş kez verilmesi uygun görülüyor. Her gün bebeğe değişik tatta bir meyve veya sebze verilmeli, çocuk beğenmiyorsa farklı kombinasyonlar şeklinde sabırla tekrar tekrar denenmeli.


CUMARTESİ
Cem'in "sihirli" filmi...
"Yelkencilik bizde babadan kıza geçen bir gelenek"
İşe kazakla başladılar
"Bugün dünya kontrolden çıkmış bir durumda"
Nardis'te festival zamanı
ne var, ne yok
Onu meyve suları ve püreleriyle besleyin
Ben mutluysam bebeğim de mutlu!
En moda En yeni





Melis Alphan
Cengiz Eren
Ali Rıza Kardüz
Cemal Saydam
Tuba Akyol
İlhan Uçkan
Süha Umar

© 2006 Milliyet