|
 |
|
|
Bakan Yıldırım: Uydu boşluğu olmayacak, tedbir alıyoruz
Türksat ve Türkiye'nin uzay macerasıyla ilgili yazılarıma çok tepki aldım. Kimisi beni "teknoloji ve aydınlanmadan korkmak"la ve "bilmediğim" konulara girip "kendimi rezil etmek"le itham etti. Kimisi, çalışanı olduğum Doğan Medya Grubu tarafından yönlendirilmek ve yalan haber uydurarak onların çıkarına hizmet etmekle suçladı. Çoğunluk ise, loş bir noktaya ışık tutup "millete hizmet ettiğim" için bana iltifatta bulundu.
Her türlü reaksiyonu aldığıma göre bir şeyleri doğru yapmış olmalıyım.
Yazıyı yazmadan önce ve yazarken, ilgili bütün taraflarla konuştum veya konuşmaya çalıştım. Bu bağlamda, dün siz uyurken, ben Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la konuşmak için Ankara yollarındaydım. Aşağıda söylediklerini bulacaksınız.
1B nerede?
Bu uydunun sözleşme ömrü 10 yıl. 2004 itibariyle ömrü doluyor. Salınıma gönderildiği tarih Haziran 2004. Salınımda geçen süre 1.5 yıl. Kasım 2005'te uzay boşluğuna (çöplüğe) bırakılmış. Benim için salınımda olmasının veya çöplükte olmasının bir farkı yok. Benim için o iş 2004'te bitmiştir. Baştan hurdalığa gideceğini biliyorum. Tarihini bilmiyorum. Başbakan'dan gizlenmesi mevzubahis değil.
Peki 1C uydusunun durumu nedir ?
1C'nin miadı, 2007 sonunda veya 2008 başında doluyor. Aynı şey. Bu konuda iki defa iki, dört nokta sıfır diyemiyoruz. Dolunca 1B'nin koordinatlarına çekilecek.
Yeni uydu gelmeden eski uyduların tükenip Türkiye'nin haberleşme boşluğu yaşaması tehlikesi var mı?
3-4 aylık, bilemedin 5 aylık boşluk var. Eski uyduyla yeni fırlatılacak olanı irtibatlandırmazsak ne olacak? Haklı olarak dikkat çekiyorsunuz: 'Bu iş geç kaldı. Boşluk oluyor. Haberleşme çökerse ne olacak?' Tedbirleri alınıyor, boşluk olmayacak.
3A ihalesi yapıldı mı?
Önce bir şartname hazırladılar. Bilinen uydu imalatçılarından teklifler istediler. Teklifleri değerlendirdiler, sonra adamları pazarlıklara çağırdılar. Sonunda 200 milyon doların biraz altında işi anahtar teslimi Alcatel'e verdiler. Olay bu. İhale var. Ama piyasadan pirinç alımı gibi umuma açık bir ihale değil. Davet usulü. Herkes uydu yapmıyor ki. En ucuzuna da vermek durumunda değilsiniz. Eğer işinizi görmüyorsa ucuz da olsa almazsınız.
Alcatel'in rüçhan hakkı (right of first refusal) var mıydı?
Onu kabul etmedik. İtiraz ettiler. 'İhale yapamazsınız. Rüçhan hakımız var, kusura bakmayın, bize vermek zorundasınız, başkasından teklif alamazsınız, mahkemeye veririz' dediler. Sonunda pes ettiler. Teklif vermek zorunda kaldılar. Şubat 2006'da anlaşma imzalanmış, Mart 2008'de uzaya gönderileceği yazıyor. Öne çekmek için firmayla görüşmeler sürüyor. Bir ay öne çektiklerini bana şifahen bildirdiler. Ben biraz daha öne çekin diye ısrar ediyorum. Her şey yolunda giderse, yeni uydu (2008) mayısta faaliyete geçer.
VSAT hub ihalesi hangi aşamada?
Sekiz firmadan teklif aldılar. Değerlendirilmiş. En uygun buna (iDirect) karar verilmiş. Bu tip sistemin uluslararası standardı yok. Kapalı yahut açık sistem oluşmasının fazla önemi yok. Başka sistemlerle kullanmak da mümkün.
Genel Müdür Osman Dur kimdir?
Osman Dur, Konya'da AKP'aday olmuş, aday adayı olamamış bir kişi. Bir ortak dostumuz önerdi. İstanbul'da tanıştık. CV'sini yolladı. İnceledim. Davet ettim. 2003 yılında Aycell'in yönetim kuruluna atadık. Vasıfları ve birikimi uygundu. Türksat için evsafını ben uygun gördüm. Daha iyi aday bulamadım. Tayin ettiğime pişman değilim. Şu an için.
Eğer yeni uydu daha önce ısmarlansaydı risk olmayacaktı. Türksat kurulduktan sonra neden 20 ay beklendi?
Şirketi bataktan kurtarıp rehabilite etmek için zaman lazımdı. Bunları rehabilite etmeden bana hoş geldin demezler.
Hükümetinizin uydu politikası nedir? Neden bu konuda Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı'nı ve Türksat'ı görevlendirdiniz? İkisi de uydu ısmarlıyor. İkisi de uydu montajı için fabrika kuruyor...
Yıllardan beri kimse bir şey yapmıyor. Niyet var, hedef var, azim var, ama adım atılmamış. Zaman geçiyor elde bir şey yok. Şimdi somut bir adım atılıyor. Görevlendirme yapıyor. Birinin koordinasyonunu yapması lazım. Türksat yapacak.
Osman Dur işbaşı yapınca Türksat'ta 220 personelden 180'inin tayini bir gecede çıktı, işten attı deniyor.
Türksat, TT'den ayrılınca 250 personeli devretmek istedi. Personele seçme hakkı verdik. Dur, bana 'Alayım ama vasıfları yetersiz, ücretleri yüksek. Asgari personeli alayım, gerisini ben oluşturayım' dedi. Makul gördüm. Alınanların yetersiz olduğunu düşünmüyorum. Şimdi Türksat'ta 480 kişim var.
mmunir@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | İlle de ekonomi İŞSİZLİK rakamları açıklandı: Temmuz 2006 iti... | |  | Çetin ALTAN | | Fıkırtılar ve kıkırtılarla bayram tatili başlarken... Bayram tatilleri için yazılmış yazılardan bir... | |  | Melih AŞIK | | Soykırıma savunma Ermeni soykırımı ile suçlamalar karşısında yı... | |  | Fikret BİLA | | Muhalefetteki PKK tartışması PKK sorununu bir süredir muhalefet tartışıyor... | |  | Hasan CEMAL | | Gazeteciliği siyasete alet etmek mi? Perşembe günleri gazetelerin içinden önce Cum... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Ne akla hizmet... Güzel bir söz vardır: "Sen elâlemi kör, herke... | |  | Can Dündar | | Ağar'ın çıkışı DYP lideri Mehmet Ağar, Diyarbakır gezisinde ... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | 100 bin personel alınacakmış! Milyonlarca genç işsiz. En mağdurları da üniv... | |  | Semih İDİZ | | ABD'nin Irak'tan hemen çekilmesi Türkiye için felaket Bölge gerçeklerini bilmeden Irak'a giren ABD'... | |  | Sami KOHEN | | Ralston'a verilen mesaj Merkezi Ankara'da bulunan Avrasya Stratejik A... | |  | Metin MÜNİR | | Bakan Yıldırım: Uydu boşluğu olmayacak, tedbir alıyoruz Türksat ve Türkiye'nin uzay macerasıyla ilgil... | |  | Hasan PULUR | | "Bakan olmak" kolay değil... BİR Turizm Bakanı'nı en çok ilgilendiren, meş... | |  | Derya SAZAK | | Ölüm orucu Ne Anlatayım Ben Sana! Ece Temelkuran'ın son ... | |  | Meral TAMER | | Nerede o bayram havasındaki AB zirveleri? Bir tiyatrodur AB zirveleri. Zirve biter, lid... | |  | Yaman TÖRÜNER | | Amerika'da kasımda seçim var Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 7 Kasım... | |  | Güngör URAS | | 30 adet F-16 2.9 milyar $ ABD Kongresi, Türkiye'ye 30 adet F-16 savaş u... | |  | Serpil YILMAZ | | Oyak Grubu, 2 milyar dolarlık şantiye kurdu Oyak, 3 milyar dolarla sonuçlanan Erdemir iha... | |  |  | M. Ali BİRAND | | AKP'yi, bu küçük adamlar yakıyor... Milli Eğitim Bakanımız ne derse desin, artık ... | |
|
|