Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 22 Ekim 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Nobel bizim neyimize?


Geçen Pazar bu köşede yer alan "Orhan Pamuk Nobel'i nasıl aldı?" başlıklı yazıma gelen tepkiler arasında kısa ve özlü, duygu ve düşünce paylaşımı mesajları da vardı ama Orhan Pamuk'a karşı duyulan kin ve öfkeyi bana da yansıtan suçlamalar çoğunluktaydı. Bu tavrın ardındaki kafa yapısının daha iyi anlaşılması için, gelen tepkilerin bazılarını, yazım ve imla hatalarını düzeltmeden, aynen aktarıyorum:
  • "Orhan Pamuk Nobel'i nasıl aldı. Çok basit. Yaladı aldı. Sende Nobel almak istersen çık ortaya, Türkler 15 milyon Pontus, 30 milyon çerkes, 80 milyon rum katletti de sanada verirler. Satışa müsait tipik Türk aydını." (FY)
  • "Çok güzel sıralamışsın o.p.nin nobeli nasıl aldığını. O.p. nobel i almadı ona verdiler. Gördüğüm kadarıyla sende nobel i almayı kafaya koymuşsun...sende onun gibi türklüğünü bir an önce inkara başla onlar gibi düşün konuş alırsın...ama şunu unutmaki kullanıldıktan sonra bir paçavra gibi atılacaksınız..." (MG)
  • "Orhan Pamuk'u bu millete yutturabilmek için kırk takla atmak mecburiyetinde kalan Ali Kemal medyasının en iyi, en zekice yazısını siz yazmışsınız." (RK)


  • 'Türk olarak kazanmadı'
  • "Kazandığı ödülü bir Türk olarak kazanmadı Orhan Bey, bir Avrupalı olarak kazandı. Onun başarısından nasıl gurur duyduğunuzu anlayamıyorum..bir Türk Nobel aldı diye sevinen aydınların, özgüven eksikliğinden, batılı kompleksinden ötürü bu ödüle sevindiklerini düşünüyorum." (LA)
  • "Bu ödül Türkçeye, Türkiye'ye, Orhan Pamuk'un romancılığına falan verilmiş değildir, kendimizi kandırmayalım. Bu ödül Orhan Pamuk'un TC aleyhtarlığına, Ermeni ve Kürt yandaşlığına verilmiştir." (CÖ)
  • "Orhan Pamuk batıdan ödül alabilmesi için ülkesine Muhalif olması hatta en ağır itham ve yalanları söylemesi gerektiğini iyi Biliyordu. Bu nedenle ödül aldığını körün bile görür olduğu halde sizlerin bunu Özellikle görmek ve göstermek istememenizin sebebini bir türlü anlayamıyorum.." (MG)
  • "2006 Nobel Edebiyat Ödülünü Orhan Pamuk kazandı.


  • Sevinemedim % 66.97 (25350)
    Sevindim % 28.25 (10694)
    Fikrim yok % 4.78 (1810) " (DE)


    Tepkinin ardındaki kompleks
    Orhan Pamuk'tan önce Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazananların vatandaşı oldukları ülkelere göre dağılımına baktığımızda, 1'den fazla ödül alan ülkelerin şöyle sıralandığını görüyoruz: Fransa (12), ABD (11), İngiltere (8), Almanya (7), İsveç (7), İtalya (6), İspanya (5), İrlanda (4), SSCB / Rusya (4), Danimarka (3), Norveç (3), Güney Afrika (2), İsviçre (2), Japonya (2), Polonya (2) Şili (2), Yunanistan (2). 1 kez ödül alan ülkeler ise şunlar: Avusturya, Avustralya, Belçika, Bulgaristan, Çekoslovakya, Çin, Finlandiya, Guatemala, Hindistan, İsrail, İzlanda, Kolombiya, Macaristan, Meksika, Mısır, Nijerya, Portekiz, St.Lucia, Yugoslavya.
    Şimdi bunların arasına bir Türk'ün katılması, yaratıcılığının gücüyle, bileğinin hakkıyla Nobel'i alması olacak şey mi?
    Acaba diyorum, Orhan Pamuk'a gösterilen tepki, müthiş bir özgüven eksikliğinin ve "biz yapamayız" kompleksinin yansıması mı aslında?

    oulagay@milliyet.com.tr








    Çetin ALTAN
    Bayramlar olsun kutlu, insanlar olsun mutlu...
    Önce Marmara çevresini sallayan, merkezi Many...
    Melih AŞIK
    Tanrı'ya yakarış
    Siyasetçilerin, oturum konuşmacılarının hatta...
    Fikret BİLA
    Barışçı çözüm
    "Silahların susması, terörün bitmesi, sorunun...
    Hasan CEMAL
    Ayıbını yüzüne çarpmak!
    Sözcüklerin özgürce uçuştuğu... Sözcüklerden ...
    Güneri CIVAOĞLU
    Tarihin oyunu
    Lübnan, "Türkleri, Ermenilere soykırım yapmak...
    Can Dündar
    Cumhurbaşkanları giderek yoksullaşıyor
    İnsanın kendi maaşını belirlemesi güzel bir ...
    Abbas GÜÇLÜ
    YÖK'te neler oluyor?
    YÖK'te önceki gün çok önemli bir toplantı var...
    Metin MÜNİR
    Silahlara veda
    İlkokul üçü Yeni Cami'de bitirdikten sonra dö...
    Hasan PULUR
    Hiciv ve bayram...
    BUGÜN arife, yarın bayram...
    Derya SAZAK
    Vietnam'a dönüş
    'Tarihin Sonu' kitabının yazarı ABD'deki neo-...
    Meral TAMER
    Aynı yatağı paylaşmak, uzlaşma gerektiriyor
    Son dönemde bazı kesimler ısrarla Ramazan Bay...
    Ece TEMELKURAN
    Satılık disütopya!
    "Ben Firarda! Acun Firarda!"
    Osman ULAGAY
    Nobel bizim neyimize?
    Geçen Pazar bu köşede yer alan "Orhan Pamuk N...
    Güngör URAS
    Bayram alışverişi cansız ve neşesiz
    Önceki gün, bayram alışverişini izlemek için ...
    Serpil YILMAZ
    'Bizden önce Erdemir'de tarikatlar savaşı vardı'
    Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un, 19-20 Eki...

    © 2006 Milliyet