
|
|
|
 |
|
|
Baroda kadının adı yok!
74 il barosu başkanlığından sadece 3'üne kadınlar seçildi. Baro yönetimindeki kadın oranı yüzde 4 ile TBMM'deki 4.2 olan kadın milletvekili oranının bile altında kaldı
ÜMRAN AVCI İstanbul
Türkiye'de baro seçimleri 15 Ekim'de yapıldı ancak başkanlığa seçilen kadınların sayısı bir elin parmakları kadar bile olmadı. 74 il barosu başkanlığından 71'ini erkekler alırken, sadece 3'üne kadınlar seçildi. Baro yönetimindeki kadın oranı yüzde 4 ile TBMM'deki kadın milletvekili oranının bile altında kaldı.
En dikkat çekici notlardan biri de, 128 yıldır İstanbul Barosu'na hiç kadın başkan seçilmemiş olması.
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Genel Başkanı Seyhan Ekşioğlu, kadın avukatların barodaki sayısal ağırlığını inceledi.
Ekşioğlu'nun çalışmasına göre, yalnızca Bursa, Muğla ve Isparta baro başkanlıklarını kadın avukatlar kazandı. Barolara kayıtlı avukatların yüzde 32'sinin kadın, yüzde 68'inin erkek olduğuna dikkat çeken Ekşioğlu, şunları söyledi:
Genç avukatların çoğu kadın
"Son seçimde de, Türkiye genelinde kadın avukatların başkanlıkta temsil edilmediği açık. Kadınlar da yönetme haklarını baro başkanı olarak kullanma olanağı bulamıyorlar. Baro başkanlığında ortaya çıkan yüzde 4 temsil oranını biz kadınlar çok iyi tanıyoruz. Ülkemizde parlamentoda kadın temsil oranı da yüzde 4.2. Baro seçimlerini de erkek demokrasisi kazandı."
Ekşioğlu şöyle devam etti: "İstanbul Barosu kayıtlarına göre, kayıtlı avukatların yüzde 35'i kadın, yüzde 65'i erkek. Yaşlara göre incelendiğinde, 30 yaş altında avukatların yüzde 45'i kadın, yüzde 55'i erkek. 25 yaş altındaki avukatların yüzde 64'ü kadın, yüzde 35'i erkek. Örgütün yüzde 35'inin kadın, yüzde 55'inin de genç olmasına rağmen yönetime bu oranlar yansımıyor. Bir genç baro başkanı görmek neredeyse imkânsız."
|
|
|

|
|